2021-ben forgalomélénkülés várható az ingatlanpiacon

Publikálva: 2021. február 5. lakásmegoldások

A lakáspiac közel hét éves felívelését követő természetes konszolidációnak a koronavírus járvány vetett véget. Az év közben is hullámzó teljesítményű piac egy megtorpanó utolsó negyedévvel búcsúzott 2020-tól. Idén, többek között a januártól elérhető állami támogatások hatására elsősorban a kereslet növekedése prognosztizálható, azonban a koronavírus járvány továbbra is kiszámíthatatlan tényezőként befolyásolhatja az ingatlanpiac alakulását – állapították meg az OTP Ingatlanpont szakértői sajtórendezvényükön.

„Az ingatlanpiac már 2019-ben megindult konszolidációjának a koronavírus járvány vetett véget, előre hozva az egyébként is várt stagnálást. A tavalyi év nagyjából 130 ezresre becsült tranzakciószáma körülbelül 15 százalékos visszaesés 2019-hez képest” – foglalta össze az ingatlanpiaci folyamatokat Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A negyedéves elmozdulásokat nézve, az egyelőre még csak előzetes adatok alapján Budapesten kis mértékben, a kisebb városokban és a községekben érezhetőbben csökkentek az árak tavaly év közben, a megyeszékhelyeken ugyanakkor további emelkedés látszott. A piac egészén belül az újlakás-piac látványosan megsínylette a tavalyi évet, 2020 első féléve hatéves mélypont volt Budapesten mind keresletben, mind új kínálatban. Az elmúlt évben olyan, akár hosszabb távon is ható folyamatok indultak el, nagyrészt a koronavírus járvány hatására, mint az agglomerációk reneszánsza, a dolgozószoba, terasz, kert keresettsége. A potenciális vásárlók számára jó hír, hogy az elméleti lakáshoz jutási idő hat év emelkedés után 2020 első félévére máris 1,5 évvel csökkent, tette hozzá az elemző.

„Az év végén bejelentett Otthonteremtési Program nem engedi, hogy tovább zuhanjon a lakáspiac, és mindenképpen élénkülő forgalomra lehet számítani 2021-ben. Az árak alakulásában viszont érdekes kettős hatás küzd meg egymással: a koronavírus és annak mindenféle gazdasági következménye áll szemben a támogatások, és az azok miatt szervesen növekvő, vagy előre hozott vásárlások hatásával” – zárta gondolatait Valkó Dávid.

„Az OTP Ingatlanpont a 2020-as évet a kihívások ellenére is sikerként könyvelheti el” – összegezte az eredményeket Dr. Hartlieb Balázs, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója , hozzátéve, hogy a hálózat tranzakciószámban 11 százalékkal meghaladta a 2019-es évet, június-augusztus között pedig rekord hónapokat zárt jutalékbevétel terén (2019 adott hónapjaihoz képest 30-35 százalékos növekedést ért el).

Az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója úgy látja, hogy az integrált ingatlantanácsadói szolgáltatások mára evidenciává váltak. Az elmúlt év kapcsán elmondta, hogy 2020 végén sokan elhalasztották a szerződéskötést és vásárlást, megvárták az otthonteremtési támogatások indulását, az új szabályozás megjelenését.

„Az idei év első hónapjának eredményei biztatóak, ezek is azt támasztják alá, hogy akik a tavalyi év végén kivártak, most lépnek és vásárolni fognak. Az újlakás-piacon is fellendülés tapasztalható, folyamatosan nő az OTP Ingatlanpont állománya ebben a szegmensben. Tavaly decemberhez képest januárban 7 százalékos növekedés figyelhető meg az újépítésű állományban” – foglalta össze az év első tapasztalatait Dr. Hartlieb Balázs.

„A tavalyi év első felében a lakáshitel igénylésekben is érezhető volt a koronavírus okozta bizonytalanság hatása. Ugyanakkor az látszódott, hogy ezt a hatást az állami támogatások, melyeket a magyarok egyre tudatosabban használnak ki, tompították, sőt lehetővé tették, hogy a harmadik negyedévben visszatérjen a hitelezések népszerűsége” – mondta Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője. A tudatosságot az OTP Banknál jól mutatta a CSOK igénylések száma: 2020. második negyedévében 4546 CSOK igénylést fogadtak be 18,7 milliárd forint összegben, a vírus miatti speciális körülmények ellenére a beérkezett kérelmek száma 81, összege 84 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A lakáshitel igénylésekkel kapcsolatban Kormos Zoltán hozzátette, hogy azokra az idei évben is jelentős hatással lesznek az új állami támogatási formák. „Éppen ezért most is azon dolgozunk, hogy elsők között biztosítsunk ügyfeleink számára olyan hitelkonstrukciókat, melyek az otthonfelújítási támogatáshoz kapcsolódnak. Arra számítunk, hogy az új otthonfelújítási támogatás nagy lendületet adhat majd a teljes, felújításhoz kapcsolódó iparágnak, sőt, ismét vonzó alternatívává válhatnak a régebbi építésű, felújítandó ingatlanok. Emellett meggyőződésem, hogy az új lakások áfájának csökkentése ár stabilizáló, illetve az élénkülő kereslet hatására akár árfelhajtó hatással is lehet” – foglalta össze várakozásait az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.

„2020-ban az OTP Pénzügyi Pont Zrt. 800 főből álló hálózata több mint 12.000 ügyfélnek nyújtott segítséget az ország minden szegletében. Tapasztalataink alapján az elmúlt években erősödő hitelezési piac egyre több kérdést vetett fel az ügyfelekben, és minél több finanszírozási forma jelenik meg a piacon, annál nagyobb szükség van a napi rutinnal és kellő tisztán látással felvértezett tanácsadókra” – emelte ki Pélyi András, az OTP Pénzügyi Pont országos értékesítési vezetője.

„Már az első hónap tapasztalatai alapján látható, hogy az újabb családi otthonteremtést célzó támogatások széles választéka még több körültekintést igényel, hiszen annyira összetetté váltak a lehetőségek, hogy könnyedén elsiklunk az apró részszabályok mellett ” - hívta fel a figyelmet Pélyi András. A tanácsadói hálózatnál január sláger kérdései az ÁFA visszaigénylés körül összpontosultak. Számos tisztázatlan kérdés van még, amit olykor a köztudatban elterjedt hibás információk tetéznek. Látható, hogy a korábban indított építkezések, vásárlások átcsúszása 2021-re számos kérdést felvet, mint például, hogy a tavaly CSOK igénybevétele mellett 5% vagy 27%-os áfát visszaigénylők idén hogyan teljesíthetik a számlabemutatási kötelezettségüket és mely esetekben igényelhetik vissza az új, 5%-os számlák áfaértékét. Az ilyen kérdések megválaszolása nagy körültekintést igényel, melyben támogatást nyújthat egy felkészült pénzügyi szakember.

Az OTP Ingatlanpont

Az OTP Ingatlanpont az OTP Csoport tagja, Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő ingatlanközvetítő hálózata. A 2011-es alapítása óta a hazai piac meghatározó szereplőjévé vált. Jelenleg országszerte már több mint 70 irodában, csaknem 800 felkészült szakember segíti az ingatlanok értékesítését. A társaság egyedülállóan ötvözi az ingatlan- és a hitelintézeti szakértelmet, így az otthonteremtéshez és felújításhoz szükséges pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat is kínál ügyfeleinek. A hálózat széleskörű üzleti, partneri kapcsolatokkal is rendelkezik, így a kínálatban az újépítésű ingatlanok gazdag választéka is elérhető. Az OTP Ingatlanpont mindemellett rendszeresen publikál szakértői elemzéseket a hazai ingatlanpiac helyzetéről, folyamatairól.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.