Befektetéssel kombinált élet- és nyugdíjbiztosítás

Easy Megtakarítási Élet-, illetve Nyugdíjbiztosítás

Rakja össze jövőjét könnyedén

Az Easy Megtakarítási Élet-, illetve Nyugdíjbiztosítás megoldást kínál arra, hogy gondoskodjon életcéljai megvalósításáról, illetve hogy kiszámítható pénzügyi biztonságot teremtsen a nyugdíjas éveire. Ez a megoldás a megtakarítási idő alatt egyúttal megfelelő biztosítási védelmet nyújt Önnek a nem várt élethelyzetekben is.

Az Easy Megtakarítási Élet-, illetve Nyugdíjbiztosításoknál a 2023.06.30 után kötött szerződések esetében bizonyos kifizetéseket a 15% kamatadón kívül 13% szociális hozzájárulási adó is terhelheti.

Termék tulajdonságok

Rugalmas, eseti vagy rendszeres díjfizetés
Kamatadó kedvezmény igénybevételének lehetősége
Eldöntheti, ki örökölje
Bármikor hozzáférhető megtakarítás

Miért előnyös?

 • Elérhető biztosítás és befektetés egyben
 • Adójóváírás vehető igénybe a nyugdíjbiztosítási befizetések után, évente maximum 130 000 forintig
 • Kedvező költségek, arányosan a befizetések után
 • Számos kiegészítő védelemmel bővíthető
 • Rugalmasan és díjmentesen módosítható biztosítási díj

Érdekel

Kinek ajánljuk?

Önnek akkor érdemes Easy Megtakarítási Élet-, illetve Nyugdíjbiztosítást kötnie, ha

 • szeretné pénzét hosszabb távra befektetni szakértői segítséggel úgy, hogy a megtakarítási idő alatt célját elősegítő biztosítási védelmet vehet igénybe,
 • korszerű eszközalapokba, kamatadó kedvezménnyel szeretne befektetni,
 • gondoskodni akar saját vagy gyermeke(i) jövőjéről,
 • egy nagyobb és távolabbi cél megvalósítását szeretné megalapozni (pl. otthonteremtés, nyugdíj előtakarékosság),
 • nyugdíj-megtakarításaival
  • fel akar készülni a nyugdíjas éveire (ha nem múlt még el 64 éves),
  • ki akarja egészíteni az állami nyugdíját,
  • ki akarja használni az éves adójóváírás lehetőségét (ha jelenleg nem kap nyugdíjat és nincs adótartozása),
 • megtakarítást szeretne hátra hagyni az Ön által megjelölt kedvezményezettnek, ami után nem kell örökösödési illetéket fizetni, ráadásul nem része a hagyatéki eljárásnak sem.

Hogyan működik?

 • A befektetéssel kombinált élet- és nyugdíjbiztosítást egyszerűen, orvosi vizsgálat és egészségi kockázat-elbírálás nélkül kötheti meg.
 • Megtakarítását élethelyzetétől függően alakíthatja ki. Lehetősége van folyamatos, kisebb összegű megtakarításokat rendszeresen befizetni, de akár egyösszegű, egyszeri biztosítási díjjal is megkötheti, tetszés szerint bővítheti a biztosítást.
 • Rendszeres megtakarítás esetén, ha élethelyzete úgy alakul, kedvező feltételekkel módosíthatja a megtakarítás összegét, azaz a biztosítási díjat (vagy szüneteltetheti a díjfizetést is) és a kiegészítő biztosításokat.
 • Az igénybevett adójóváírás visszatérítésén felül költségmentesen férhet hozzá a megtakarításaihoz, emellett évente kétszer a választott befektetési portfóliót is díjmentesen módosíthatja.
 • Ha a befektetéséről Ön szeretne rendelkezni, bármikor változtathat eszközalapot (a biztosító által egyedileg kialakított portfólió eszközállománya) vagy az ezekből összeállított, kockázatvállalási hajlandóságához illeszkedő modellportfóliót. Amennyiben azt szeretné, hogy befektetéséről a biztosító szakemberei döntsenek, választhatja a hagyományos befektetési formát. Az Easy nyugdíjbiztosítása mellé céldátum eszközalapot is választhat.
Mit kell tudni a céldátum eszközalapokról?Milyen modellportfóliók léteznek?

A TKM (teljes költségmutató) értéke életbiztosítás esetén:

Befektetési egységhez kötött termékrész TKM
Minimum
Befektetési egységhez kötött termékrész TKM
Maximum
Hagyományos termékrész TKM
10 éves tartam esetén1,89% 2,90% 4,41%
15 éves tartam esetén1,66% 2,67% 4,95%
20 éves tartam esetén1,55%2,56%5,25%

Befektetési egységhez kötött termékrész TKM
Minimum

Befektetési egységhez kötött termékrész TKM
Maximum

Hagyományos termékrész TKM

 • 10 éves tartam esetén1,89%
 • 15 éves tartam esetén1,66%
 • 20 éves tartam esetén1,55%
 • 10 éves tartam esetén2,90%
 • 15 éves tartam esetén2,67%
 • 20 éves tartam esetén2,56%
 • 10 éves tartam esetén4,41%
 • 15 éves tartam esetén4,95%
 • 20 éves tartam esetén5,25%

A TKM (teljes költségmutató) értéke nyugdíjbiztosítás esetén:

Befektetési egységhez kötött termékrész TKM
Minimum
Befektetési egységhez kötött termékrész TKM
Maximum
Hagyományos termékrész TKM
10 éves tartam esetén1,95% 3,01%4,47%
15 éves tartam esetén1,70%2,76%4,99%
20 éves tartam esetén1.58%2,64%5,28%

Befektetési egységhez kötött termékrész TKM
Minimum

Befektetési egységhez kötött termékrész TKM
Maximum

Hagyományos termékrész TKM

 • 10 éves tartam esetén1,95%
 • 15 éves tartam esetén1,70%
 • 20 éves tartam esetén1.58%
 • 10 éves tartam esetén3,01%
 • 15 éves tartam esetén2,76%
 • 20 éves tartam esetén2,64%
 • 10 éves tartam esetén4,47%
 • 15 éves tartam esetén4,99%
 • 20 éves tartam esetén5,28%

Hogyan kötheti meg?

Telefonos ügyintézőnél

Kérjen visszahívást és kollégánk a kiválasztott időpontban felkeresi Önt.

Időpontot foglalok OTP Bank fiókba

Keresse meg az Önhöz legközelebbi bankfiókunkat és foglaljon időpontot online!

Hozzá szeretne jutni megtakarításához, vagy eszközalapot váltana?

Kérjük, hívja partnerünket, a Groupama Biztosítót, és válassza az 1-es menüpontot!

plusz+36 (1) 467 3500

Részletes kárbejelentési információk és dokumentumok

Gyakran ismételt kérdések

A biztosítás költségei

A biztosítások költségeit részletesen az Easy megtakarítási életbiztosítás kondíciós lista a 2023.04.01. előtt kötött szerződésekhez és az Easy megtakarítási életbiztosítás kondíciós lista a 2023.04.01. után kötött szerződésekhez, valamint az Easy nyugdíjbiztosítás kondíciós lista a 2023.04.01. előtt kötött szerződésekhez és az Easy nyugdíjbiztosítás kondíciós lista a 2023.04.01. után kötött szerződésekhez ismerteti.

A teljes költségmutató (TKM) a megtakarítási életbiztosítási termékekre számolt olyan mutató, amely egy értékben összegzi a szerződéssel kapcsolatban felmerült valamennyi költséget.
Ha a teljes költségmutató (TKM) kisebb, mint a várható hozam, akkor Ön többet takarít meg, mint amennyit befektetett a biztosításba.

Biztosítási díj fizetés

Alapvetően a szerződésben vállalt kötelezettségek alapján, de bármikor lehetőség van eseti befizetésekre és havi vagy éves rendszeres megtakarítás elindítására, módosítására ugyanazon szerződés keretében. A díjat rendezheti csoportos banki beszedéssel, átutalással, vagy a GroupamaDirekt online fizetési lehetőségén keresztül.

Ha a biztosítási díjat nem tudja fizetni, szerződése havi költségeit a nálunk elhelyezett megtakarításából fedezheti, így a biztosítási védelem változatlanul megmarad. A díjfizetés bármikor, külön rendelkezés nélkül újrakezdhető, hogy elérhesse megtakarítási céljait.

A biztosítás kedvezményezettje a biztosított halála esetén kapja meg a megtakarítás aktuális értékét (a biztosítási összeget).

Életbiztosítás esetén ha a biztosított baleset következtében veszíti életét, a biztosító a megtakarítás aktuális értékén felül a kockázati biztosítási összeget is kifizeti az Ön által megjelölt kedvezményezettnek. Ha Önök ketten vannak biztosítva, ebben az esetben a megtakarítás aktuális értékéből csak akkora arányban kerül kifizetésre a kedvezményezettnek, amekkora az elhalálozott biztosítottra vonatkozik. (Ha például 50%-ban volt biztosítva az elhalálozott fél, a megtakarítás felét fizetjük ki.) A biztosítás többi része továbbra is érvényben marad.

Nyugdíjbiztosításnál a biztosított bármely okú halála esetén fizeti a biztosító a kockázati biztosítási összeget a szerződés aktuális értéke mellé.

A hozam érvényes minden 2023. július 1-jétől újonnan kötött Easy élet – és nyugdíjbiztosítás, valamint a már meglévő Easy élet- és nyugdíjbiztosítás hagyományos termékrészébe 2023. július 31-ig befizetett új díjra.

Meglévő szerződések esetén a 2023. július 1-je és 2023. július 31-e között a hagyományos termékrészébe befizetett új díjakra automatikusan érvényesítésre kerül az évi bruttó 10% hozam, az ügyfélnek ehhez semmit nem kell külön tennie.

Amennyiben szerződését június 30-a előtt köti meg, akkor biztosítása hozamait csak a kamatadó terheli. Ha 2023.06.29 előtt kötött rendszeres vagy egyszeri díjfizetésű életbiztosításra fizet be 2023. június 30-a után eseti díjat, szintén mentesül a SZOCHO fizetési kötelezettség alól.

Amennyiben szerződése június 30. után jött létre, úgy a hatályos jogszabály rendelkezései alapján az alábbi esetekben nem kell 13% szociális hozzájárulási adóval számolni:

 • Ha rendszeres díjfizetésű életbiztosítást kötött, és a kötés napja és a kifizetés között több, mint 10 év telt el,
 • Ha egyszeri díjfizetésű életbiztosítást kötött, és a befizetést követően több, mint 5 év telt el.

Megtakarítási összeg felvétele

A megtakarítási összeg aktuális értékének teljes vagy részleges felvételére is van lehetőség, mellyel a szerződése nem szűnik meg, fennmaradó megtakarításait újra vagy tovább gyarapíthatja. A szerződéséről költségmentesen vonható ki díj, melyet a Groupama Biztosítónak kell jeleznie.

Minden évben a nyugdíjbiztosítási díj 20%-nak megfelelő, de legfeljebb 130 ezer forint adójóváírásra van lehetősége, melyet az adóbevallásban igényelhet. Ez az adójóváírás csak az adott évben befizetett biztosítási díjakra számítandó, és csak ha rendelkezik adóköteles jövedelemmel, illetve az SZJA-törvény egyéb feltételeinek megfelel. Ha több nyugdíjbiztosítási szerződése is van, akár több különböző biztosítónál, azokra együttesen is legfeljebb csak 130 ezer forintnyi adójóváírást igényelhet. Ebben az esetben az adójóváírást az adóhatóság a befizetéseivel arányosan teljesíti a biztosítóknak. Fontos tudni, hogy más adójóváírásra jogosító megtakarítási formákkal (önkéntes nyugdíjpénztár és NYESZ-R) együttesen maximum 280 ezer forint adójóváírást igényelhet vissza.

A biztosító nem számít fel költséget, ha a korábban befizetett megtakarítását részben vagy egészben felveszi, befektetéséhez az egységek aktuális értékén juthat hozzá. Fel kell hívnunk azonban a figyelmét, hogy ilyen esetekben az adójóváírás 20%-kal növelt összegét vissza kell téríteni.

Az öregségi nyugdíjkorhatár elérését követően a szerződéséről költségmentesen vehető fel a megtakarított összeg, melyet a Groupama Biztosító részére kell jeleznie. Ha a szerződés megkötésétől a biztosító teljesítéséig nem telt el még legalább 10 év, a biztosító szolgáltatását járadék formájában teljesíti.

Mindkét biztosítás célja elsősorban a hosszútávú biztosítási védelem mellett elérhető megtakarítás. Míg az életbiztosítás azonban a lejárta előtt is megszüntethető és a kifizetésre kerülő összeg szabadon felhasználható, addig a nyugdíjbiztosítás konkrét célhoz és időhöz kötött. A nyugdíjbiztosítás célja a nyugdíjas évekre való felkészülés, ezért a kifizetésnél a szerződéskötéskor érvényben lévő nyugdíjkorhatárt veszi alapul a biztosító. A nyugdíjbiztosítással kapcsolatos hosszú távú elkötelezettséget az állam is támogatja kamatadó jóváírási lehetőség formájában, évente maximum 130 000 forintig.

Groupama Biztosító és OTP Bank partnerség
Hasznos dokumentumok

A biztosítási terméket a Groupama Biztosító Zrt. (1146 Budapest, Erzsébet királyné útja 1/C.) nyújtja, amelyet az OTP Bank a Groupama Biztosítóval kötött szerződés alapján értékesít.
A biztosító szolgáltatásait a vonatkozó biztosítási feltételek szerint nyújtja. A teljes körű tájékozódás érdekében kérjük, olvassa el a közzétett vonatkozó biztosítási feltételeket és termékismertetőket, amelyek tartalmazzák többek között a biztosító szolgáltatásának korlátozását, a kizárásokat és a mentesüléseket.
A biztosító felett a szakmai felügyeletet a Magyar Nemzeti Bank (1122 Budapest, Krisztina körút 55.) látja el.

Az OTP Bank a biztosítási tanácsadási tevékenysége során a fenntarthatósági kockázatokat az alábbiak szerint értékeli:
A Groupama Biztosító által jelenleg értékesített ’Easy’ elnevezésű megtakarítási élet- és nyugdíjbiztosítási termékéhez választhatóak a fenntartható finanszírozásra vonatkozó rendelet 8. cikke alapján fenntarthatónak (világoszöldnek) minősülő eszközalapok, ezért ezek a biztosítási termékek környezeti és társadalmi jellemzőket, illetve ezek kombinációját mozdítják elő, és a befektetési célból kiválasztott vállalkozások helyes vállalatirányítási gyakorlatokat követnek. A Bank mint a Biztosító függő biztosításközvetítője jelenleg úgy integrálja a fenntarthatósági kockázatokat a befektetési, tanácsadási folyamataiba, hogy az adott biztosítási termékkel kapcsolatban nyújtott tájékoztatás során felhívja a figyelmet az adott biztosítási termékhez választható eszközalapok fenntarthatósági szempontú besorolására és jellemzőire.
Biztosításközvetítőként figyelemmel kíséri és igazodik ahhoz, hogy a biztosító hogyan értékeli befektetési döntései során a fenntarthatósági tényezőkre gyakorolt főbb káros hatásokat, önállóan azonban ezt nem minősíti.

Utoljára ekkor frissítettük a tartalmat: 2023. augusztus 1.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

 • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
 • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
 • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az informacio@otpbank.hu e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.