Akadálymentesség

Bankunk felelős szolgáltatóként elkötelezett az esélyegyenlőség biztosítása iránt. Több mint 4 millió magyarországi ügyfelünk és 70 éves szakmai tapasztalatunk bizonyíték arra, hogy mind a személyes ügyintézés, mind a szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolódó tájékoztatás során fokozottan figyelünk az érdekeiket csak korlátozottan képviselni képes fogyasztókra, idősekre és a fogyatékossággal élőkre egyaránt.

Alapelvünk, hogy a fogyatékossággal élő emberek a többi ügyféllel azonos minőségű, de speciális igényeikhez igazodó szolgáltatásban részesüljenek. Kiemelt célunk, hogy minél kényelmesebb, egyszerűbb és mindemellett teljes körű hozzáférést biztosítsunk banki szolgáltatásainkhoz mozgáskorlátozott, siket és nagyothalló, valamint vak és gyengénlátó ügyfeleink számára.

OTP Bank Akadálymentesítési Program

Az OTP Bank 2008-ban a banki akadálymentesítési programot indított, melynek keretében széleskörű jelentős fejlesztéseket valósított meg. Az átfogó, valamennyi fogyatékossággal élő csoport szempontjait figyelembe vevő fejlesztéseket az érintettek bevonásával végezte, annak érdekében, hogy meghatározó pénzügyi szolgáltatóként hosszú távon működőképes megoldásokat kínáljon számukra, teljes hozzáférést biztosítva bankunk különböző szolgáltatásaihoz.

A program keretében szakmai szervezetekkel együttműködésben felmérést végzett az érintett ügyfelek körében, ez alapján felülvizsgálta a bank kiszolgálási csatornáit (bankfiókok, honlap, ügyfélszolgálat stb.) és területeinek belső folyamatait akadálymentesítési szempontból is, valamint az ügyfelek rendelkezésére bocsátott írásos anyagokat, megkülönböztetett figyelmet fordítva a fogyatékosság jellegére és mértékére.

A megvalósított fejlesztések és jelentős beruházások eredményeképpen:

 • fiókjaink 99%-a fizikailag akadálymentes, és ATM-jeink 74%-a akadálymentesen megközelíthető, fiókjaink 41%-ban van vakvezető sáv,
 • több mint 600 ATM-ünk szövegfelolvasóval van felszerelve, így fülhallgató csatlakoztatását követően automatikusan beszélő üzemmódra vált,
 • speciális kiszolgálási eljárásrendet alkalmazunk bankfiókjainkban, valamint ügyfélszolgálatunkon, országszerte 166 fiókban van lehetőség a KONTAKT Tolmácsszolgálat igénybevételére, amelynek során élő videóhívással csatlakozik be a fióki ügyintézésbe a jelnyelvi tolmács,
 • munkatársaink speciális képzésben részesülnek (érzékenyítő programok, jelnyelvi tolmácsképzés, oktatás), valamennyi budapesti és megyeszékhelyi nagyobb fiókunkban két-két ügyintéző munkatársunk beszél jelnyelven,
 • honlap fejlesztésünk során is kiemelt szempont az akadálymentesség, az oldalak használatát felolvasó szoftver segíti, és az egykezes használatot is támogatja.

Fejlesztéseinket a MasterCard zsűrije 2018-ban „Az év akadálymentes banki innovációja” díjjal ismerte el.

A megvalósult fejlesztéseinkről – a fogyatékosság típusa szerinti bontásban – kapcsolódó kiadványunkból tájékozódhat.

Egyenlő esélyű hozzáférést biztosító ajánlott Fiók- és ATM kereső

Számunkra alapvető fontosságú, hogy ügyfeleink megelégedéssel, biztonsággal, kényelmesen és korlátok nélkül intézhessék pénzügyeiket. Ezen törekvésünk jegyében az alábbi célokat tűztük ki:

 • fizikailag akadálymentes legyen lehetőség szerint valamennyi bankfiókunk (mind a fiókba való bejutás, mind az ügyféltér és eszközök használata terén)
 • támogató és professzionális kiszolgálási környezetet alakítsunk ki (ügyintézőink készséggel segítsenek űrlapok kitöltésében vagy dokumentumok felolvasásában, illetve értelmezésében)
 • elköteleződésünk folyamatos az egyszerű és kényelmes online és mobil bankolás iránt (optimalizált elektronikus szolgáltatások valamennyi ügyfél számára)
 • audio-támogatott eszközöket alkalmazunk (audokittel felszerelt ATM-hálózat, indukciós jelerősítő tanácsadói pultok, akadálymentes honlap)

Szolgáltatásainkkal és elérhetőségeinkkel kapcsolatos további kérdéseivel hívja ügyfélszolgálatunkat a (+36 1/20/30/70) 3 666 666 vagy keresse fel az Önhöz legközelebb eső akadálymentesített bankfiókot.

Az Ön kényelme érdekében külön felhívjuk szíves figyelmét a személyes jelenlétet nem igénylő ügyintézési módokra is. Bankfiók felkeresése nélkül akár telefonon, akár OTPdirekten keresztül van mód az ügyintézésre, amely biztonságos, és a fióki ügyintézéssel teljesen egyenértékű.

Az OTP Bankban folyamatosan dolgozunk az akadálymentesítés fejlesztésén, melyet szakértőink elkötelezettsége, az érintett ügyfeleink visszajelzése és a független civil szervezetekkel való együttműködések segítenek.
Kérjük Önöket, hogy bátran osszák meg velünk ötleteiket és tapasztalataikat, akár nehézségekbe ütköztek,
akár jó gyakorlattal találkoztak.Nevének aláírására, kézjegyének rátételére nem képes ügyfelek számára változtatást vezettünk be az ügyintézésben 2021. május 21-étől: A banki szabályozás szerint főszabályként közjegyzői okiratba kell foglalni azoknak az ügyfeleinknek a jognyilatkozatait, illetve a velük kötendő szerződéseket, akik nem tudnak aláírni vagy kézjegyükkel ellátni egy dokumentumot. Ugyanakkor – kiegészítő megoldásként – az új szabályozás alapján is eljárhat meghatalmazott helyettük és a nevükben. Ha a meghatalmazott a vonatkozó jogszabályoknak és a banki előírásoknak megfelelő meghatalmazással rendelkezik, akkor az érintett ügyfelek nevében jognyilatkozatot tehet, illetve szerződést írhat alá. Bízunk benne, hogy ügyfeleink elégedettek lesznek a banki ügyintézéssel a változást követően is.

 

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

 • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
 • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
 • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az informacio@otpbank.hu e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.