Díjmentes készpénzfelvét

A pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvény módosításának értelmében 2014. február 1-jétől lépett életbe a havi két – összesen legfeljebb százötvenezer forintig – díjmentes készpénzfelvétel.

A Bank minden hónapban az első két – magyarországi ATM-ből bankkártyával történő, forintban teljesített – tranzakció esetében biztosítja a díjmentes készpénzfelvételt, összesen 150.000 Ft összeghatárig. A törvény alapján biztosított bankfióki készpénzkifizetés díjmentessége 2014. december 31-től megszűnt.

Akció keretén belül a Bank 80 év feletti és/vagy vak/gyengénlátó számlatulajdonos ügyfelei – erre vonatkozó kérelem benyújtásával a díjmentes készpénzfelvételről szóló hirdetményben megjelölt feltétek esetén – 2016. április 1-től bankfiókban is igénybe vehetik a díjmentes készpénzfelvétel lehetőségét.

A részletekről a Hirdetmény nyújt tájékoztatást.

Bankszámlával rendelkező ügyfeleinkneknyilatkozatban szükséges jelezni – számlavezető bankjuk fiókjaiban vagy internetbankjukon keresztül –, hogy melyik számlájukkal szeretnék igénybe venni a havi két, legfeljebb 150.000 forintig terjedő díjmentes készpénzfelvételt.

  • Nyilatkozni az első alkalommal 2013. december 1. és 2014. január 20. között volt lehetőség, illetve
  • ezt követően, minden hónap 20-ig lehet nyilatkozatot adni a banknál, amely alapján a következő naptári hónapban már jogosult lesz a díjmentes készpénzfelvételre.

Hasznos tudnivalók

Az OTP Bank teljes fiókhálózatában, valamint az OTPdirekt internetbanki felületén 2013. december 1-jétől van mód a havi két, legfeljebb 150.000 ezer forint összegig terjedő díjmentes készpénzfelvétel igénybevételéhez nyilatkozatot tenni.

Nyilatkozat bankfiókban

Ügyfeleinket kérjük, hogy hozzák magukkal a személyazonosító okmányukat, valamint a magyarországi lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket igazoló okmányukat. A számlatulajdonos nevében eseti meghatalmazott is nyilatkozhat, illetve visszavonó rendelkezést tehet bankfiókban.

A nyilatkozatra vonatkozó meghatalmazás, valamint a visszavonó rendelkezésre vonatkozó meghatalmazás mintáját itt találja.

Nyilatkozat internetes felületen

Az OTPdirekten keresztül a nyilatkozatot az Igénylések főmenüpont alatt, a Bankkártya menüpont után a Díjmentes készpénzfelvétel nyilatkozat menüpont alatt lehet elérni.

Fióki készpénzfelvétel díjmentességének megszűnése

2014. december 31. után megszűnt a bankfióki kártya nélküli készpénzfelvétel fióki díjmentessége az erre korábban jogosult ügyfelek körében.

A törvény szerinti díjmentesség 2015. január 1-jétől – a következő bekezdés szerinti kivétellel – kizárólag bankkártyával ATM-en keresztül történő készpénzfelvétel során vehető igénybe.

80 év feletti és/vagy vak/gyengénlátó ügyfeleink a Hirdetményben megjelölt feltétek esetén – erre vonatkozó kérelem benyújtásával – 2016. április 1-től bankfiókban is igénybe vehetik a díjmentes készpénzfelvétel lehetőségét az ATM-ből történő díjmentes készpénzfelvétel feltételeinek megfelelően.


További fontos tudnivalók

Abban az esetben, ha az ügyfél nem egyedüli tulajdonosa a számlának és arra a számlára már annak másik tulajdonosa nyilatkozatot tett (társtulajdonos), úgy az a számla nem választható, arra újabb nyilatkozat nem tehető. Egy számlához csak egy nyilatkozatot lehet adni.

A havi két, legfeljebb 150.000 ezer forint összegig terjedő díjmentes készpénzfelvétel kapcsán felmerülő gyakori kérdésekről itt találhat további információt.
A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatását a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvétel kapcsán ide kattintva olvashatja.

Díjmentes nyilatkozatok Központi Nyilvántartása

2014. december 1-jén megkezdte működését a Központi Nyilvántartás.

A Nyilvántartás célja, hogy eltérő időkben és eltérő bankoknál tett nyilatkozatok esetében megállapítható legyen az, hogy az ügyfelet egy adott időpontban mely nyilatkozata jogosítja a törvény szerinti díjmentes készpénzfelvételre.

Ügyfeleink jogosultak díjmentesen tájékoztatást kérni arról, hogy a Központi Nyilvántartásban milyen adatai szerepelnek. A tájékoztatás kérhető közvetlenül a BISZ Zrt.-től, a bank fiókjaiban személyesen vagy levélben, telefaxon és e-mail-ben.

Amennyiben a tájékoztatást levélben, telefaxon és e-mail-ben igényli, az ehhez szükséges Kérelmet innen letöltheti vagy a bank fiókjaiban igényelheti. A kitöltött Kérelmet két tanúval is szükséges aláíratnia, majd el kell juttatnia a bank Hirdetményben megjelölt elérhetőségeire. Az e-mailen történő igénylés esetén a Kérelem szkennelt másolatát is csatolnia szükséges.

A Központi Nyilvántartásról bővebben a BISZ Zrt. honlapjáról is tájékozódhat.

 
 

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az informacio@otpbank.hu e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.