A Babaváró kölcsön a gyermekvállalás előtt álló házaspároknak nyújt anyagi segítséget, melyet az OTP Bank akár 10 millió forint szabad felhasználású és kamatmentes kölcsön formájában folyósít, Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatás révén.

Miért éri meg?

 • A kölcsön összegét teljesen szabadon felhasználhatja
 • Már egy gyermek születése esetén kamatmentes lesz a teljes futamidőre
 • Két gyermek születése esetén a tartozás 30%-a elengedésre kerül
 • Három gyermek születése esetén a teljes fennálló tartozás elengedésre kerül
 • Állami kezességvállalás jár a kölcsönre
 • Díjmentes a hitelbírálat és a folyósítás is

Ki igényelheti?

Néhány kérdésre válaszolva ellenőrizheti, hogy jogosult-e a támogatásra

Kitöltöm a kérdőívet

Ön akkor igényelhet Babaváró támogatást, ha:

 • házasságban él és a feleség még nem töltötte be a 41. életévét,
 • legalább a házaspár egyik tagjának van 3 év folyamatos társadalom biztosítási jogviszonya (TB),
 • mindketten rendelkeznek magyarországi lakcímmel,
 • büntetlen előéletű mindkét fél és nincs a NAV-nál nyilvántartott köztartozásuk,
 • egyikük sem szerepel a KHR rendszerben (régi nevén BAR lista) mulasztás miatt,
 • ha a házaspár már legalább egy gyereket nevel, akkor egyikőjük az első házasságában él,
 • a 44/2019. Korm. rendelet jogosultsági feltételeinek megfelelnek,
 • hitelképesnek minősül az OTP Bank saját elbírálása alapján.

Mi történik a baba születésekor?

Első gyermek

A kölcsön a teljes futamidőre kamatmentessé válik, amennyiben a kölcsön felvételt követő 5 éven belül legalább egy gyermek születik. 3 éves törlesztés szüneteltetés kérhető.

Második gyermek

A fennálló kölcsöntartozás 30%-át az állam támogatásként kifizeti. Ismét 3 éves törlesztés szüneteltetés kérhető.

Harmadik gyermek

A fennálló kölcsöntartozás 100%-át az állam támogatásként kifizeti.

Ha nem jön a baba

Ha a kölcsön felvételét követő 5 éven belül nem születik egy gyermek sem, az addig igénybevett kamattámogatást vissza kell fizetnie és a kölcsön piaci kamatozásúvá válik.

Gyakran ismételt kérdések

A kölcsön igénylése

A Babaváró kölcsön alapvetően a július 1-je után gyermeket vállaló házaspárok számára igényelhető meghatározott feltételek teljesülése esetén. Meglévő gyermek vonatkozásában nem vehető igénybe.

2019. július 1-től 2022. december 31-ig.

Az OTP 367 bankfiókjának bármelyikében igényelhető 2019. július 1-től.

Minimum 1 millió Ft és maximum 10 millió Ft kamatmentes, szabad felhasználású Babaváró kölcsönre lehet jogosult.

A hitel törlesztőrészlete maximum havi 50 ezer Ft lehet, amely tartalmazza az állami kezességvállalás díját is (a tőke évi 0,5%-ának egy hónapra eső része).

A futamidőnek 64 és 240 hónap közé kell esnie, tehát 5 év 4 hónap és 20 éven belül szabadon választható a törlesztőrészlet korlát figyelembevétele mellett.

A folyósított Babaváró támogatásra az állam vállal kezességet, továbbá a kamattámogatást és a gyermekvállalás utáni jóváírást megtéríti a bankoknak.

Az állami kezességvállalás díja kerül felszámításra, ami a fennálló tőke évi 0,5%-ának egy hónapra eső része. A kezességvállalási díj minden év januárjában automatikusan átszámításra kerül a fennálló tőkére vonatkozóan. A hitelbírálat és a folyósítás díjmentes.

Amennyiben a házaspárnak még nincs gyermeke, nem számít, hányadik házasságban élnek. Abban az esetben viszont, ha a házaspár valamely tagjának már van gyermeke, akkor a házastársak közül legalább az egyik félnek az első házasságában kell élnie (a megözvegyülés ez alól kivételt képez).

Igen, a 2019. július 1-e után született örökbefogadott gyermek után, amennyiben az örökbefogadást engedélyező határozat a kölcsönszerződés megkötését követően, de legkésőbb a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül véglegessé válik.

A kölcsön kamatozása

A kölcsön felvételt követően, 5 éven belül minden szerződő számára biztosított az állami kamatmentesség, tehát a kölcsönt kamatmentes részletekben fizetheti vissza. Ha 5 éven belül megszületik az első gyermek (5 éven belül a születendő magzat betölti a várandóság 12. hetét), úgy a kamatmentesség folytatódik a futamidő végéig. Amennyiben viszont 5 éven belül nem születik egy gyermek sem (5 éven belül a születendő magzat nem tölti be a várandóság 12. hetét), úgy kamatozóvá válik és az igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetni.

Ha a kölcsön felvételét követő 5 éven belül nem születik egy gyermek sem (5 éven belül a születendő magzat nem tölti be a várandóság 12. hetét), az addig igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetni és a kölcsön után a jogaszbályban meghatározott kamatot kell megfizetni. Az első 5 évben igénybe vett kamattámogatás összegét 120 napon belül vissza kell fizetni az államnak. A kamat mértéke módosul a kölcsön hátralévő futamidejére: 5 éves ÁKK átlaghozam 130%-a +5%.

Amennyiben a kölcsön felvételét követően, 5 éven belül legalább 1 gyermek születik (5 éven belül a születendő magzat betölti a várandóság 12. hetét), a kölcsön a teljes futamidőre kamatmentessé válik. A törlesztő részletek fizetésére 3 évre szüneteltetetés kérhető.

Amennyiben a kölcsön felvételét követően (akár 5 éven túl) az első gyermeket születése után születendő magzat betölti a várandóság 12. hetét, a fennálló kölcsöntartozás 30%-át az állam támogatásként kifizeti, valamint újabb 3 éves törlesztés szüneteltetés kérhető.

Amennyiben a kölcsön felvételét követően (akár 5 éven túl) a második gyermek születését követően születendő magzat betölti a várandóság 12. hetét (harmadik gyermek), akkor a teljes fennmaradó tartozást elengedik. A kölcsöntartozás 100%-át az állam támogatásként kifizeti.

A kölcsön felhasználása

Gyakorlatilag bármire, mivel a Babaváró kölcsön szabadon felhasználható.

Igen, a szabad felhasználás révén önerőként is használható. Ismerje meg lakásmegoldásainkat.

Az OTP Lakásmegoldások közül bármely lakáscélja megvalósítására felhasználhatja a kölcsönt. Használt és új lakás vásárláshoz, házépítéshez, valamint felújításhoz, bővítéshez vagy korszerűsítéshez felvett hitelét is kiegészítheti az összeggel.

Igen, az állami támogatások a feltételek teljesítése mellett együttesen is igénybe vehetők.

A kölcsön elbírálása

Az OTP Bank a kölcsönkérelmet a benyújtást követő legfeljebb 10 napon belül bírálja el, amelybe nem számít bele dokumentum kiegészítésre vonatkozó legfeljebb 10 napos határidő.

Az elutasításnak több oka is lehet. A bank saját elbírálása alapján dönthet az ügyfelek hitelezhetőségéről.

A kölcsön törlesztése

A kölcsön törlesztőrészletét havonta automatikusan, csoportos beszedési megbízással vonjuk le OTP bankszámlájáról. A törlesztés napja minden hónapban ugyanaz a nap.

Igen, a törlesztésének esedékességi napja szabadon megválasztható a hónap 1-28. napjai között. Az első esedékesség a kölcsön folyósítását követő hónapban az igényléskor megválasztott nap, ezt követően a kölcsön törlesztése havonta, az első törlesztés napjával azonos naptári napon esedékes. Ez alapján a kölcsön folyósítása és az első esedékesség között 1-57 nap telhet el.

Ha Önnek fizetési nehézségei adódnak, kérjük forduljon ügyintézőinkhez bármelyik bankfiókunkban vagy vegye igénybe adósvédelmi programunkat.

A tájékoztatás nem teljes körű. A Babaváró támogatás igénybevételének részletes feltételeit a 44/2019. Korm. rendelet tartalmazza. A bank fenntartja az egyedi elbírálás jogát.

A feltüntetett THM a 10 millió Ft hitelösszegű és 20 éves futamidejű Babaváró kölcsön vonatkozik.
A Teljes Hiteldíj Mutató (THM) meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt. Az adatok tájékoztató jellegűek, a feltételek változása esetén a THM mértéke módosulhat. A THM mértéke nem tükrözi a hitel árfolyamkockázatát, illetve kamatkockázatát. A THM számításánál azzal a feltételezéssel éltünk, hogy a szerződéskötés és az első törlesztőrészlet esedékessége között 31 nap telik el, a kölcsön folyósítása megtörténik 2019. július hónapban, illetve az 5 éves kamatperiódust követően a referencia kamat nem változik. A THM meghatározásakor a 2019. július 1-én érvényes kondíciókkal számoltunk. Az ügyfél által a központi költségvetés javára, a fennálló kölcsön összege után havonta, a törlesztőrészletekkel együtt fizetendő kezességvállalási díjat a THM magába foglalja.

THM1

A reprezentatív példa az alábbi feltételezésekkel élve: A teljes futamidő alatt az állami kamattámogatás fennáll, ahol a kölcsön összege 10 000 000 Ft, a kölcsön futamideje 20 év, az ügyfél által fizetendő ügyleti kamat mértéke 0%, az ügyfél által fizetendő kezességvállalási díj mértéke 0,5%. Az ügyleti kamatot ez esetben kamattámogatás formájában az állam nevében a kincstár folyósítja a hitelintézet részére. Az ügyfél a 60. hónapot követően él a 3 éves törlesztés szüneteltetés lehetőségével, így az utolsó részlet megfizetése 276. hónapban történik.
A kölcsön összege 10 000 000 Ft, kölcsön futamideje 20 év, ügyfél által fizetendő  ügyleti kamat mértéke 0%, Teljes Hiteldíj Mutató (THM) értéke 0,4%, a havi törlesztőrészlet 41 667 Ft, a kezességvállalási díj induló havi összege 4 167 Ft, a havonta fizetendő törlesztőrészlet és kezességvállalási díj induló együttes összege 45 834 Ft, a kölcsön teljes díja (mely tartalmazza az ügyfél által megfizetendő kamat és a kezességvállalási díj teljes összegét) 527 742 Ft, a fizetendő teljes összeg (törlesztőrészletek összege) 10 527 742 Ft.

THM2

A reprezentatív példa az alábbi feltételezésekkel élve: A futamidő első 60 hónapja alatt nem születik gyermek, az állami kamattámogatásra vonatkozó jogosultság elveszik, és a kamattámogatás összegét vissza kell fizetni, ahol a kölcsön összege 10 000 000 Ft, a kölcsön futamideje 20 év, az ügyfél által fizetendő változó 5 éves kamatperiódusokban rögzített  ügyleti kamat mértéke 0%, mely a 61. hónaptól 7,73%-ra módosul, az ügyfél által fizetendő kezességvállalási díj mértéke 0,5%. Az ügyleti kamatot az első 5 évben kamattámogatás formájában az állam nevében a kincstár folyósítja a hitelintézet részére, melyet az ügyfélnek a 60. hónapot követően egyösszegben vissza kell fizetnie.
A kölcsön összege 10 000 000 Ft, kölcsön futamideje 20 év, az ügyfél által fizetendő ügyleti kamat induló mértéke 0%, Teljes Hiteldíj Mutató (THM) értéke 6,4%, a havi induló törlesztőrészlet 41 667 Ft, a havi törlesztő részlet a 61. hónaptól 70 971 Ft, a kezességvállalási díj induló havi összege 4 167 Ft, a havonta fizetendő törlesztőrészlet és kezességvállalási díj induló összege 45 834 Ft, a kölcsön teljes díja (mely tartalmazza az ügyfél által megfizetett kamat, a visszafizetett kamattámogatás és a kezességvállalási díj teljes összegét) 7 930 956 Ft, a fizetendő teljes összeg (törlesztőrészletek, a kezességvállalási díj és a visszafizetendő kamattámogatás összege) 17 930 956 Ft.

A reprezentatív példák pusztán tájékoztatásként szolgálnak.

A kamattámogatás időszaka alatt az ügyleti kamat az ÁKK átlaghozam 130%-ának 2 százalékponttal növelt mértéke, melyet a kincstár fizet meg kamattámogatás formájában a jogosult ügyfelek helyett a hitelintézet részére. Amennyiben az Adós vagy adóstárs elveszíti az állami kamattámogatásra vonatkozó jogosultságát, akkor a Babaváró kölcsön ügyfél által fizetendő kamata az ÁKK átlaghozam 130%-ának 5 százalékponttal növelt mértékre módosul. (2,10%-os ÁKK átlaghozam esetén a Babaváró kölcsön ügyfél által fizetendő kamata a korábbi 0%-ról 7,73%-ra változik.)