Folyószámlahitel

Ha elfogy a pénze, fedezze kiadásait a fizetési számláján elérhető biztonsági tartalékból!

Az OTP Folyószámlahitel egy biztonsági tartalék a fizetési számláján. Ha hó végére elfogy a pénze, ebből a tartalékból - a felhasználható hitelkeret erejéig - továbbra is fedezheti kiadásait. Hitelkeretéből vásárolhat, utalhat vagy betéti kártyájával készpénzt is felvehet belföldön (ATM, posta, bankfiók) és külföldön (ATM, bankfiók). Valamint biztosíthatja beszedései és hiteltörlesztései teljesülését.

Ahhoz, hogy folyószámlahitelt igényelhessen, rendszeres jövedelemmel kell rendelkeznie.

felvehető kölcsönösszeg

Felvehető kölcsönösszeg

Rendszeres jóváírás fedezete mellett:
75 000 Ft - 2 000 000 Ft

választható futamidő

Éves kamat

Rendszeres jóváírás fedezete mellett: 22,85%

éves fix kamat

Kezelési költség

1,08%, minimum 499 Ft
junior kedvezmény esetén 0,0%

teljes hiteldíjmutató

THM (Teljes Hiteldíj Mutató)

Rendszeres jóváírás fedezete mellett: 27,6%
(junior kedvezmény esetén: 25,4%)

A SMART számlacsomaghoz tartozó rendszeres jóváírás fedezete melletti folyószámlahitel-keret jellemzői nem kerültek feltüntetésre.

Hogyan alakul a THM és a referencia THM az OTP Folyószámlahitel esetén?
Megnézem a reprezentatív példát

Mik a folyószámlahitel előnyei?

 • Díjmentesen igényelheti.
 • Ha nem használja, fizetnie sem kell érte.
 • A felhasznált összeg automatikusan visszatöltődik a fizetési számlájára beérkező jóváírásokból, a visszafizetett összeget pedig újra felhasználhatja.
 • Már az igénylés napján hozzájuthat. Ha legalább 3 hónapja van nálunk fizetési számlája, és legalább 3 hónapja a fizetési számlára érkezik a jövedelme.
 • Akkor is igényelheti, ha eddig nem hozzánk érkezett a jövedelme vagy most nyitotta fizetési számláját.Ehhez be kell mutatnia egy munkáltatói jövedelemigazolást. Ha a szerződés megkötésekor a fizetési számlára még nem érkezik jövedelem-jóváírás, a szerződés az engedélyezett hitelkerettel létrejön. A felhasználható hitelkeretet onnantól kezdve használhatja, hogy legalább 3 hónapja a fizetési számlára érkezik a jövedelme.

Ki igényelheti?

Ön akkor igényelhet OTP Folyószámlahitelt, ha:

 • természetes személy és elmúlt 18 éves,
 • van állandó magyarországi lakcíme,
 • van vezetékes vagy mobiltelefonja,
 • OTP Alap, Bázis (Minimum kedvezménnyel) vagy Grátisz (Minimum kedvezménnyel) számlacsomagja van, amelyre rendszeres jövedelmét utaltatja.Ha nem tudja, milyen fizetési számlája van, nézze meg az internetbank alkalmazásban, hívjon minket a +36 (1) 3 666 666 telefonszámon, vagy kérdezze meg személyesen egy bankfiókban.

Megnézem a további fizetési számlákat, amelyekhez igényelhető Folyószámlahitel

Hogyan működik?

Ha elfogy a pénze, hozzáférhet a fizetési számláján elérhető biztonsági tartalékhoz, vagyis a felhasználható hitelkeret erejéig költhet.

 • A felhasználható hitelkeret nagyságát a hitelbírálat eredményétől függően határozzuk meg. Ebben mérvadó a számlájára érkező jövedelmének összege is.
 • Amíg nem használja a hitelkeretet, addig az Ön egyenlege pluszban van. Ilyenkor fizetnie sem kell érte.
 • Ha használja a hitelkeretet, azaz költ belőle, akkor az Ön egyenlege mínuszba megy. A felhasznált összeg után a felhasználás időtartamára kamatot és számlacsomagtól függően kezelési költséget vagy lehívási díjat is felszámítunk.
 • A felhasznált összeg automatikusan visszatöltődik, ha a fizetési számlájára jóváírás érkezik, például a következő havi fizetése.

Példa

A példa szerint Önnek 65 000 Ft van a fizetési számláján. Egy váratlan kiadás miatt (pl. tönkremegy a mosógépe) 85 000 forintra lenne szüksége, de nincs ennyi pénz a fizetési számláján. A fizetési számláján elérhető hitelkeretből viszont felhasználhat 20 000 forintot, így Ön meg tudja venni az új mosógépet.

Ha mondjuk 9 nap múlva pénz érkezik a fizetési számlájára, például megkapja a fizetését, akkor először a felhasznált hitelkeretet töltjük vissza.
A fenti példában Ön 115 000 forintos jóváírást kap. Ebből visszatöltjük a 20 000 Ft felhasznált hitelkeretet. A fizetési számláján így 20 000 forinttal lesz kevesebb pénz.
A példa esetében egy 115 000 forintos jóváírás után 95 000 Ft marad a fizetési számláján. A folyószámlahitel díjairól (kamat, kezelési költség, lehívási díj) a vonatkozó hirdetményből tájékozódhat.

Mekkora lehet a felhasználható hitelkeret?

A hitelbírálat eredménye alapján állapítjuk meg azt, hogy mekkora lehet az Ön felhasználható hitelkerete.

Rendszeres jóváírások fedezete melletti folyószámlahitel esetén a felhasználható hitelkeret legalább 75 000 Ft, de legfeljebb 2 millió Ft lehet a fizetési számla típusától függően. A hitelkeret összegét az határozza meg, hogy

 • mekkora rendszeres jóváírásMit jelent a rendszeres jóváírás?
  Az Ön fizetési számlájára érkező rendszeres munkabér, nyugdíj és egyéb jövedelem a mindenkor hatályos hirdetményben és üzletszabályzatban foglaltak szerint.
   érkezik a fizetési számlájára,
 • mióta vezeti nálunk a fizetési számláját, és
 • mióta érkezik hozzánk a jövedelme.

Az Ön hitelkerete a fizetési számlájára érkező jövedelmének egyszerese, kétszerese vagy háromszorosa lehet:

 • Egyszerese: ha legalább 3 hónapja vezeti nálunk a fizetési számláját, és ugyanennyi ideje erre a fizetési számlára érkezik a jövedelme.
 • Kétszerese: ha legalább 6 hónapja vezeti nálunk a fizetési számláját, és legalább 3 hónapja erre a fizetési számlára érkezik a jövedelme.
 • Háromszorosa: ha legalább 12 hónapja vezeti nálunk a fizetési számláját, és legalább 6 hónapja erre a fizetési számlára érkezik a jövedelme.

Hogyan igényelheti?

Kérjen visszahívást!

Kérjen visszahívást, és kollégánk a kiválasztott időpontban felhívja Önt!

Időpontot foglalok OTP Bank fiókba

Keresse meg az Önhöz legközelebbi bankfiókunkat és foglaljon időpontot online!

Kérjen visszahívást!

Kérjen visszahívást, és kollégánk a kiválasztott időpontban felhívja Önt!

Időpontot foglalok OTP Bank fiókba

Foglalja le időpontját az Önhöz legközelebbi bankfiókba!

Gyakran ismételt kérdések

Fogalmak

A számlamúlt azt az időt jelenti, ami eltelt a folyószámlahitel igénylése és a folyószámlahitelhez szükséges fizetési számla megnyitása között. Például, ha Ön 2015. január 1-jén nyitotta a fizetési számláját, és 2017. január 1-jén igényelt folyószámlahitelt, akkor az Ön számlamúltja 2 év.

Az Ön fizetési számlájára érkező rendszeres munkabér, nyugdíj és egyéb jövedelem a mindenkor hatályos hirdetményben és üzletszabályzatban foglaltak szerint.

A hitel igénylése

Minimum 75 000 forintnak kell havonta a fizetési számlájára érkeznie ahhoz, hogy folyószámlahitelt igényelhessen.
Kivételt jelent, ha Smart számlacsomagja van, és szeretne folyószámlahitelt. Ilyenkor 35 év alatt legalább a mindenkori minimálbér összegének, 35 év felett legalább 150 000 forintnak kell havonta a fizetési számlájára érkeznie.

Jövedelem fedezete melletti folyószámlahitel esetén: legalább 75 000 Ft (Smart számlacsomag esetén 35 év alatt legalább 75 000 Ft, 35 év felett legalább 75 000 Ft), legfeljebb 1 500 000 Ft (Prémium, Prémium Plusz számlacsomag és Bázis számla Prémium szolgáltatással esetén legfeljebb 2 millió Ft).

A fizetési számlára érkező készpénzbefizetések nem számítanak a hitel elbírálásánál. Nem számítanak továbbá:

 • a kamatjóváírások,
 • a számlatulajdonos saját lakossági fizetési számlájáról történő átutalások, és
 • az eseti vagy rendszertelen jóváírások sem.

Csak azokat a rendszeres jóváírásokat vesszük figyelembe, amelyek:

 • közvetlenül a munkáltatótól érkeznek, munkabér jogcímen, vagy
 • közvetlenül a nyugdíjfolyósítótól érkeznek, nyugdíj jogcímen.

Ha Ön aktív státusszal szerepel a KHR-adatbázisban, akkor nem igényelhet folyószámlahitelt. Ha Ön már visszafizette a tartozását, és a KHR-adatbázisban lezárt/passzív státusszal szerepel, akkor igényelhet folyószámlahitelt, de legfeljebb a jövedelmének egyszeresét.

Igen, nyugdíjasként is igényelhet folyószámlahitelt, ha megfelel az igénylési feltételeknek.

Folyószámlahitel igényléshez a következő iratokra van szükség:

 • érvényes magyar személyi igazolvány vagy útlevél vagy kártya formátumú jogosítvány, és
 • lakcímkártya (magyarországi állandó lakcímmel).

A hitelbírálat során további iratokat is kérhetünk Öntől, például 3 havi bankszámlakivonatot, munkáltatói igazolást, vagy kedvezményre feljogosító okmányokat.

A hitelkeret beállítása után

Igen, a folyószámlahitelt a felhasználható hitelkeret erejéig egy összegben is felveheti, felhasználhatja.

Felülvizsgálat

A hitelképességet és a teljesítőképességet évente egy alkalommal vizsgáljuk.
Havonta vizsgáljuk a fizetési számlájára érkező rendszeres jövedelmet. Ilyenkor azoknak a feltételeknek a vizsgálata is megtörténik, amelyek meghatározzák, hogy a hitelkeret az Ön jövedelmének hányszorosa lehet.
A felhasználható hitelkeret a felülvizsgálat eredménye alapján változatlan maradhat, emelhető, csökkenthető vagy nullára állítható.

A részletekért, kérjük, olvassa el a mindenkor hatályos üzletszabályzatot!

A felhasználható hitelkeretet a bank automatikusan akkor emelheti meg, ha az Ön fizetési számlájára érkező jövedelme

 • 100.000 Ft alatti hitelkereteknél minimum 20.000 Ft-tal,
 • 100.000 Ft feletti hitelkereteknél minimum 40.000 Ft-tal növekedett.

A felhasználható hitelkeretet a bank automatikusan maximum az engedélyezett hitelkeret összegéig emelheti meg. A megemelt keretösszegről, valamint a rendelkezésre állás időpontjáról számlakivonatban és SMS-ben (ha rendelkezik SzámlaKontroll szolgáltatással) tájékoztatjuk.

Ha a felülvizsgálat alapján az engedélyezett hitelkeret megemelhető, akkor erről tájékoztatást küldünk a számlakivonatban, SMS-ben (SzámlaKontroll szolgáltatás esetén) és postaláda üzenetben (internetbankon keresztül). Az engedélyezett hitelkeret összegének emeléséhez szerződésmódosítás aláírása szükséges. Szerződésmódosítás esetén a folyószámlahitelhez kapcsolódó kamat, díj és költség mértéke, valamint a szerződéses feltételek eltérhetnek a jelenlegitől.
Az engedélyezett hitelkeret összegének emelése díjmentesen igényelhető a bankfiókokban, az internetbankban és a telefonos ügyintézőinknél.

A részletekért, kérjük, olvassa el a mindenkor hatályos üzletszabályzatot!

A felhasználható hitelkeretet automatikusan csökkenti a bank, ha Ön már nem tudja a hitelkeret feltételeit (jövedelem, azon feltételek melyek meghatározzák, hogy a hitelkeret az Ön jövedelmének hányszorosa lehet) maradéktalanul teljesíteni. A hitelkeret akkor is automatikusan csökken, ha Ön a szerződéses kötelezettségének nem vagy nem a szerződésben foglaltak szerint tesz eleget.

Ha a havi felülvizsgálat alapján a felhasználható hitelkeretet csökkenteni kell, erről számlakivonatban, SMS-ben (SzámlaKontroll szolgáltatás esetén) és postaláda üzenetben (internetbankon keresztül) előzetesen értesítjük Önt.

Ha az értesítést követően sem teljesülnek a hitelkeret igénybevételének feltételei, a következő havi zárás alkalmával (a rendelkezésre álló adatok figyelembevételével) automatikusan csökken vagy megszűnik a felhasználható keretösszeg. A csökkentett vagy megszüntetett keretösszegről számlakivonatban és SMS-ben (SzámlaKontroll szolgáltatás esetén) küld a bank értesítést.

A részletekért, kérjük, olvassa el a mindenkor hatályos üzletszabályzatot!

Törlesztési moratórium

A fizetési moratórium azokra a fizetési számlákhoz - fel nem mondott folyószámlahitel szerződés alapján - kapcsolt folyószámlahitel-keretekre terjed ki, amelyeken a bank 2020. március 18-án a nap végén tartozást tartott nyilván, tehát a fizetési számla egyenlege negatív volt.

Ha az Ön folyószámlahitele ez alapján érintett a fizetési moratóriumban, akkor a moratórium alá tartozó egyenlege megegyezik a 2020. március 18-i egyenlegével. A moratóriumi egyenleget meghaladó költései már újonnan igénybe vett hitelnek minősülnek, így annak törlesztésére az eredeti szerződése szerinti feltételek érvényesek.

A fizetési moratórium nem terjed ki

 • a 2020. március 18-i egyenlegen felüli költésekre, ezek törlesztése az eredeti szerződés szerint történik,
 • a 2020. március 18-án a nap végi egyenleg szerint nullás vagy pozitív egyenlegű fizetési számlákhoz kapcsolódó folyószámlahitelekre,
 • azokra a fizetési számlákra, amelyekhez 2020. március 18-án már megszűnt folyószámlahitel szerződés kapcsolódott,
 • azokra a folyószámlahitelekre, amelyekhez hatályos részletfizetési megállapodás kapcsolódott,
 • a fizetési számlával kapcsolatos költségekre és díjakra (pl. számlavezetési díj),
 • a folyószámlahitel törlesztési biztosítás díjára.

A fizetési számlára érkező jövedelmek és jóváírások a moratóriummal érintett folyószámlahitelek esetén is feltöltik a hitelkeretet, tehát a bank a moratórium alatt is „törlesztésként” tekinti ezeket a tranzakciókat. Ezzel biztosítjuk, hogy a kamatteher a lehető legkisebb legyen. A jóváírt összeg a már megszokott módon azonnal lehívható, a felhasználható összeg változatlan.

A fizetési moratórium időtartama alatt a moratórium alá tartozó egyenlegre a bank nem terheli a kamatokat a számlán, hanem azokat elhatárolja. Az elhatárolt kamatok rendezésére a fizetési moratórium lejártát követően kerül sor. A 2020. március 18-i egyenleg feletti költésekre a kamatterhelés szerződés szerint történik.

A kezelési költség és lehívási díj (Smart fizetési számla esetén) elszámolására és terhelésre a moratórium lejártát követően kerül sor.

Ha az Ön folyószámlahitel-tartozása az adott időszak alatt nem haladta meg a 2020. március 18-i egyenlegét, akkor zárlati napon nem történik kamatterhelés. A kamatokat és költségeket elhatároljuk, és ezeket csak a fizetési moratórium lejárta után kell majd rendeznie. A fizetési számlára érkező jövedelmek és jóváírások a moratóriummal érintett folyószámlahitelek esetén is feltöltik a hitelkeretet.

Ha az Ön folyószámlahitel-tartozása az adott időszak alatt meghaladta a 2020. március 18-i egyenlegét, akkor a zárlati napon a moratórium feletti egyenlegre beterheljük a kamatokat.

Például, ha 2020. március 18-án az Ön fennálló folyószámlahitel tartozása 100 000 Ft volt, ez lesz az Ön moratóriumi egyenlege. Ha az Ön tartozása az időszakban 150 000 Ft, akkor Ön 50 000 Ft-tal meghaladta a moratórium alá helyezett összeget. Így a zárlati napon 2 dolog történik majd:

 • A moratóriumi egyenlegre, vagyis a 100 000 forintos összegre nem történik kamatterhelés. A kamatokat és költségeket elhatároljuk, és ezeket csak a fizetési moratórium lejárta után kell majd rendeznie.
 • A moratóriumi egyenleg feletti tartozásra, vagyis az 50 000 forintra pedig a szerződéses feltételek szerint megtörténik a kamatok terhelése. Technikai okokból ez előreláthatóan 2020. júliusában (a júliusi számlazáráskor) tud megkezdődni. Az ezen összegre arányos kezelési költség illetve lehívási díj (Smart fizetési számla esetén) szintén elhatárolásra kerül és majd a moratórium lejárta után kell megfizetnie.

A fizetési moratóriummal, valamint a nyilatkozattétellel kapcsolatos információt itt talál.

A fizetési moratóriummal, valamint a nyilatkozattétellel kapcsolatos információt itt talál.

A nyilatkozattételről itt talál információt.

Ezen keretcsökkentési megállapodások esetén a bank a törlesztéseket, vagyis a hitelkeretek havi csökkentését megállította, és a moratórium időszaka alatt az Ön felhasználható hitelkerete a 2020. március 19-i összegen marad.

A törlesztés a fizetési moratórium lejártát követően (vagy amennyiben Ön nyilatkozatot tesz arról, hogy a moratóriummal nem kíván élni, akkor a nyilatkozatok feldolgozását követően) kerül visszaállításra, amely időponttól a megállapodásban foglaltak szerint kerülnek havonta ismét csökkentésre a keretek. Így a megállapodás lejárata meghosszabbításra kerül a moratóriumban töltött időszak hosszával. A 2020. június 19-ig megtett nyilatkozatok esetén a visszaállításra 2020. június 22-ét kezdődően került sor a 2020. március 19-i állapotnak megfelelően.

A hitelhez kapcsolódó díjak

Folyószámlahitel esetében nincs havi törlesztőrészlet, az Ön fizetési számlájára érkező jóváírások automatikusan feltöltik a felhasznált hitelkeretet.

A folyószámlahitelnek csak akkor van költsége, ha Ön használja a hitelkeretét. Ha használja, háromféle költséggel kell számolnia, számlacsomagtól függően

 • Kamat: A felhasznált összeg után kamatot kell fizetni. A kamatot a havi számlazáráskor automatikusan levonjuk a fizetési számlájáról. A kamatról olvasson tovább a Hogyan számolják ki, hogy mennyi a felhasznált hitelkeretem után a kamat? című kérdésre adott válaszunkban vagy tájékozódjon a hirdetményből. A kamat feltételeiről érdeklődjön bármelyik bankfiókunkban!
 • Kezelési költség: A kezelési költséget a havi számlazáráskor automatikusan levonjuk a fizetési számlájáról. Smart számlacsomag, Junior számla vagy Bázis számla Junior kedvezménnyel esetén nem számítunk fel kezelési költséget, egyéb fizetési számlák esetén a felhasznált hitelkeret alapján számítjuk fel a hirdetmény szerint.
 • Lehívási díj: Ezt a díjat csak Smart számlacsomag esetén számítjuk fel. Akkor kell lehívási díjat fizetnie, ha a felhasznált hitelkeret az adott időszakban legalább egyszer túllépte a Smart hirdetményben szereplő összeghatárt. A lehívási díj mértékét a Smart hirdetmény tartalmazza.

A felhasznált hitelkeret automatikusan visszatöltődik, ha az Ön fizetési számlájára jóváírás (pl. munkabér) érkezik.

Havonta kell jóváírásnak érkeznie a fizetési számlájára. Ez lehet munkabér, nyugdíj vagy egyéb rendszeres jövedelem.

A kamatot a havi számlazáráskor automatikusan levonjuk a fizetési számlájáról.

Csak a felhasznált összegre és a felhasználás időtartamára kell kamatot fizetnie. A folyószámlahitel, illetve a számla fedezetlenség esetén felszámított kamatot a következő képlet alapján számoljuk ki:

 1. A felhasznált hitelkeretet megszorozzuk az éves kamattal, majd azzal a számmal, ahány napig az ügyfél mínuszban volt.
 2. A kapott összeget ezután elosztjuk 36 500-zal (365x100), és így megkapjuk a kamat összegét.

Példa

Ha Ön 20 000 forintot használ fel a hitelkeretéből 2017. június 14-én, a számlazárás dátuma pedig 2017. június 23., akkor Önnek 105 Ft kamatot kell fizetnie.

Hogyan számoltuk ki?

 • Felhasznált hitelkeret: 20 000 Ft
 • Éves kamat: 21,3%
 • Hány napig volt mínuszban: 9 napig

A példa szerint:

A felhasznált hitelkeretet (20 000 Ft) megszorozzuk az éves kamattal (21,3%), majd azzal a számmal, ahány napig az ügyfél mínuszban volt (9 nap). A kapott összeget ezután elosztjuk 36 500-zal (365x100), és így megkapjuk a kamat összegét. A példaszámítás alapján a kamat így 105 Ft.

A folyószámlahitel zárlati napja megegyezik a fizetési számlájának zárlati napjával.

Másik hitel törlesztése folyószámlahitelből

Igen, ha a felhasználható hitelkeret összege fedezi az Ön másik hitelének törlesztőrészletét, akkor gond nélkül le tudják vonni az összeget a folyószámlahiteléből.

A hitel megszüntetése

Miután rendezte a tartozását, bármelyik bankfiókunkban felmondhatja a szerződését.

Ha Ön életét veszti, az esetleges tartozása öröklődik. Ha volt folyószámlahitel törlesztési biztosítása, akkor ebben az esetben a biztosító kifizeti a biztosítási esemény időpontjában fennálló tartozást.

A tájékoztatás nem teljes körű. A részletekért kérjük, olvassa el a Folyószámlahitel üzletszabályzatot és hirdetményt.

Megnézem a reprezentatív példát

Hirdetmények, üzletszabályzatok, szerződésminták és fogalomtár

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

 • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
 • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
 • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az informacio@otpbank.hu e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.