Mi az adathalászat?

Az e-mailen, SMS-en és telefonon keresztüli csalások nagyon gyakori visszaélési formákká váltak. Ezek célja, hogy az elkövetők az OTP Bankra vagy más vállalatra hivatkozva adatokat csaljanak ki: a számla vagy bankkártya birtokos személyes adatait, internetbanki belépéshez szükséges azonosítót, biztonsági kódot, jelszót vagy bankkártya adatokat. A csalók vagy telefonon próbálnak kicsalni adatokat az ügyfelektől adategyeztetésre hivatkozva, önmagukat a bank dolgozóinak kiadva; vagy e-mail üzenetet vagy SMS-t küldenek, ami egy hivatkozást (link) tartalmaz. Ez a link egy internetes oldalra vezet, ami a megtévesztésig hasonlít a bank internetbanki belépő oldalára. Ezen keresztül képesek arra, hogy begyűjtsék a megtévesztett ügyfelek jelszavait és adatait.

Hogyan védekezhet ellene?

 • Legyen elővigyázatos. Keltsen Önben gyanút minden olyan telefonhívás, SMS-üzenet, közösségi oldalon keresztül érkezett üzenet vagy e-mail, amelyben az internetbanki bejelentkezéshez és azonosításhoz szükséges jelszavát vagy PIN-kódját kérik Öntől. Szintén gyanúra adhat okot, ha magyartalan nyelvezetű, nehezen értelmezhető üzenetet kap, mivel ezeket a tartalmak gyakran fordítóprogrammal készülnek.
 • Soha ne válaszoljon az ilyen típusú telefonhívásokra, e-mailekre vagy SMS-ekre! Az OTP Bank sem e-mailben, sem telefonon, sem SMS-ben nem kér Öntől jelszavakat vagy PIN-kódokat, sem más bizalmas adatokat. A bank munkatársai kizárólag akkor kérhetnek Öntől személyes adatokat, ha egy konkrét, folyamatban lévő ügyben keressük Önt, az Ön által megjelölt módon.
 • Mielőtt bejelentkezik az internetbankba, győződjön meg arról, hogy valóban az OTP Bank oldalán van. Ehhez az alábbiakat kell ellenőriznie:

  - Belépés előtt ellenőrizze a böngésző címsávban a honlap címet: https://www.otpbank.hu/...
  - A szolgáltatás belépés oldalán, a böngésző címsorban megjelenő lakat ikonra kattintva győződjön meg arról, hogy a biztonsági tanúsítvány szerint valóban az OTP Bank adta ki az oldalt.
  Ha más jelenik meg, kérjük, azonnal szakítsa meg a kapcsolatot!

Mit tegyen, ha megadta az adatait az adathalászoknak?

Ha az Ön adatai adathalász csalók kezébe kerültek, haladéktalanul jelezze az esetet az OTP Banknak:

 • a 06-1/20/30/70-3666-666 telefonszámon, vagy
 • bármelyik OTP bankfiókban, vagy
 • az informacio@otpbank.hu e-mail címen.

Telefonos adategyeztetéssel próbálhatják kicsalni Öntől banki adatait

Új módszert alkalmaznak az adathalászok: a csalók telefonon a bank dolgozóinak adják ki magukat, és akár a kötelező adategyeztetésre hivatkozva, akár más ürüggyel kérik el az ügyfelektől a kártya- és számlaadataikat, valamint internetbanki belépési adataikat (ha az ügyfél nem rendelkezik még internetbanki szerződéssel, köttetnek vele). A csalók az internetbanki aktív tranzakciók hitelesítő kódjait is elkérik az ügyfelektől, így szereznek jogtalanul rendelkezést az ügyfelek számlája és pénze felett.

Legyen körültekintő, kezelje bizalmasan banki adatait!

Az OTP Bank sem e-mailben, sem telefonon, sem SMS-ben nem kér Öntől bizalmas banki adatokat, jelszavakat vagy PIN-kódokat.


Adathalászat kísérletek

2019. szeptember 19.

Újabb adathalász levelek érkeztek magyar e-mail címekre az OTP Bank ügyfeleinek címezve. Az adathalászok az internetbank karbantartására hivatkozva próbálnak bizalmas adatokat kinyerni a gyanútlan ügyfelektől. Kérjük, hogy ne kattintsanak a linkre, ne adjanak meg bizalmas adatokat.
Az OTP Bank ilyen tartalmú levelet nem küld ügyfeleinek.
A hitelintézet megtette az ilyenkor szükséges intézkedéseket.

A csalók levele:

Tisztelt Ügyfelünk,

Rendszeres rendszeres karbantartásunk során észrevettük, hogy profilod adatai hiányosak. Biztonsági politikánként ideiglenes visszatartást tettünk az Ön számláján további ellenőrzés céljából. Kérjük, ellenőrizze, hogy helyes adatait adta-e meg az ellenőrzés során. További biztonsági eljárásként egyszeri PIN-kódot (OTP) kell használni személyazonosságának érvényesítéséhez.

kövesse az alábbi linket a bejelentkezéshez és a profil megerősítéséhez:
https: //www.otpbank.hu/portal/hu/OTPdirekt/Belepes

Fiókjának biztonsága az egyik legfontosabb prioritás. Fiókja igazolásának elmulasztása esetén a fiókot véglegesen lezárják.

Köszönöm.
OTP bank HU

2019. augusztus 6.

Főleg e-mailen és a közösségi oldalakon terjed az alábbi hamis üzenet, amely az OTPdirekt frissítésére szólít fel. A tájékoztatás nem az OTP Banktól származik, ezért a hatóságok felé a bank megtette a szükséges intézkedéseket. A szöveg valótlanságokat tartalmaz és szövegezése is magyartalan, nehezen értelmezhető. Kérjük ügyfeleinket, ne kattintsanak a megadott linkre, az internetbanki szolgáltatásokat csak az OTP Bank honlapjáról közvetlenül elérhető OTPdirekten, vagy a mobilbanki applikáción keresztül vegyék igénybe.

A csalók üzenete:


2019. április 24.

Csalók ismét a biztonsági frissítés kulcsszóval próbálnak adatot kinyerni az óvatlan ügyfelektől. Az alábbi levelek nem az OTP Bank értesítései, ezért ne kattintsanak a levelekben szereplő linkre. Az OTP Bank megtette az ilyenkor szokásos óvintézkedéseket.


A csalók levelei:

Tisztelt Ügyfelünk,

Ennek célja, hogy értesítést kapjon arról, hogy fiókja inaktívvá válik 24 óra elteltével, miután ez az üzenet a fiók hiányos részletessége vagy ellentmondásos adatai miatt történt. Itt kell frissítenie a fiókadatait itt 
https://www.otpbank.hu/acct/verify/Cni3627hu
Ha nem tudja pontosan megerõsíteni az adatait, a fiókod kikapcsolódásához vezetne, és az irodánkban jelenlétét megkövetelné, hogy aktiválódjon.

Üdvözlettel,

vezetés
Tisztelt Ügyfelünk,

Ideiglenesen felfüggesztettük az OTP bankszámláját, mert esetleg hibát követett el személyes adataiban az online biztonsági fejlesztés során. Itt kell bejelentkeznie és frissítenie kell a banki adatait https://www.otpbank.hu/acct/verify/67vg18u Az adatok frissítésének elmulasztása a banki tevékenység korlátozását eredményezné.

Üdvözlettel,

vezetés

2019. április 17.

Az OTP Bank logójával visszaélve, biztonsági figyelmeztetésnek álcázva próbálnak adatokat kinyerni a gyanútlan ügyfelekből. Kérjük, semmiképp ne kattintsanak a linkre, az OTP Bank ilyen tartalmú levelet nem küld ügyfeleinek. A szükséges intézkedéseket megtette a hitelintézet.


A csalók levele:

Tisztelt Ügyfelünk!

A fiókjához való hozzáférése hamarosan megszűnik a biztonsági okok miatt sikertelen bejelentkezés miatt. A fiók visszaállításához használja az alábbi banki oldalt.

A bejelentkezéshez használja a Hitelesítés gombot a bejelentkezéshez: https://www.otp.hu/bank/online/verification

Elnézést kérünk minden kellemetlenségért.

2019. április 16.

Csalók ismét a biztonsági frissítés kulcsszóval próbálnak adatot kinyerni az óvatlan ügyfelektől. Az alábbi nem az OTP Bank értesítése, ezért ne kattintsanak a levélben szereplő linkre. Az OTP Bank megtette az ilyenkor szokásos óvintézkedéseket.


A csalók levele:

Figyelem: Kedves vásárlóink!

Ez azt jelenti, hogy az OTP Banknak új biztonsági szabványa van, hogy megvédje fiókját a veszélyektől és a behatolóktól. Kérjük, hogy a fiókja biztonságban és biztonságban legyen. A Fiók bármilyen sérülésének biztosításához alá kell írnia az érvényes OTP banki adatait. Kérjük, gondosan kövesse az utasításokat.

Kattintson ide, hogy megőrizze fiókját:_HTTPS://WWW.OTPBANK.HU/PORTAL/HU/OTPDIREK [1]_

Ha nem ad meg helyes adatokat vagy teljes ellenőrzési folyamatot, akkor a fiókja blokkolása megtörténik, amíg a fiókja nem ellenőrzi és nem fogja biztosítani. Annyira sajnáljuk az esetleges kényelmetlenségeket.

nagyra értékeljük az együttműködést.

Üdvözlettel,

OTP BANK BIZTONSÁGI OSZTÁLYA.

Links:
------
[1] http://sellosenmedellin.com/otpsmartbank/verify/index.html

2018. november 14.

A csalók ismét a biztonsági frissítés kulcsszóval próbálnak adatot kinyerni az óvatlan ügyfelektől. Az alábbi nem az OTP Bank szövege, ezért ne kattintsanak a linkre. Az OTP Bank megtette az ilyenkor szokásos óvintézkedéseket.


A csalók levele:

Kedves OTPBank ügyfelünk

Rendszerfenntartást végezünk internetes banki szolgáltatásunkon a biztonsági frissítés érdekében. Kérjük, frissítse internetes bankjainak adatait, hogy elkerülje a fiók blokkolását vagy megszakítását.
A frissítés megkezdéséhez látogasson el a:
https://www.otpbank/portal/en/OTPdirekt/Belepes
Ezt az utasítást elküldtük minden OTP Bank ügyfélnek, és követni kell.

Köszönöm,
OTPBank ügyfélszolgálat.

2018. október 10.

Az OTP Bank logójával visszaélve, biztonsági figyelmeztetésnek álcázva próbálnak adatokat kinyerni a gyanútlan ügyfelekből. Kérjük, semmiképp ne kattintsanak a linkre, az OTP Bank ilyen tartalmú levelet nem küld ügyfeleinek. A szükséges intézkedéseket megtette a hitelintézet.


A csalók levele:

Tisztelt Ügyfelünk

Szeretnénk tájékoztatni Önt arról, hogy egy online ellenőrző kódot vezetett be a magánélet és az ügyféladatok védelmére, mivel ügyfeleink nagy mennyiségű adatlopásnak voltak kitéve. bekell jelentkeznie ahhoz, hogy ellenőrizze, hogy Ön a fiók tulajdonosa, és fiókját automatikusan új funkciók frissítik-e.
Kattintson ide a regisztrációhoz:
https://www.otpbank.hu/online/verification/Qct19KI
Ennek elmulasztása korlátozza a fiók tevékenységeit. Biztonságunk a mi elsőbbségünk. Köszönjük, hogy banki velünk.

Üdvözlettel,
Dr. Csányi Sándor
OTP Bank menedzser.

2018. szeptember 12.

Adathalász levélben maguk a csalók figyelmeztetnek az adathalászat veszélyeire. Kérjük, semmiképp ne kattintsanak a linkre, az OTP Bank ilyen tartalmú levelet nem küld ügyfeleinek. A szükséges intézkedéseket megtette a hitelintézet.


A csalók levele:

Tisztelt Otpbank ügyfelünk!

Az internetes bankrendszeren új biztonsági frissítés található, amely védi fiókját az online csalók ellen. Önnek meg kell erősítenie az online bejelentkezési adatait aviod fiókjának blokkolására vagy csalóknak való hackelésre.
A frissítéshez látogasson el: https: //
www.otpbank.hu/portal/hu/OTPdirekt/Belepes

2018. augusztus 27.

Újabb adathalász kísérletre hívjuk fel a figyelmét, ismeretlenek ebben is banki adatokat próbálnak meg a gyanútlan ügyfelektől megszerezni. Kérjük, ha ilyen típusú, vagy ehhez hasonló magyartalanul megfogalmazott levelet kap, semmiképp se kattintson a linkre, törölje az e-mailt!


A csalók levele:

Kedves Otpbank Ügyfél

Jelenleg frissítettük a biztonságot a biztonság és a biztonságos hitelesítés érdekében az online banki védelem érdekében. másokat, akik erre az új frissítésre várnak, az online banki hitelesítést meg kell erősítenie, hogy megerősíthessék személyazonosságát és elkerüljék fiókja blokkolását.
látogasson el: https: //www.otpbank.hu/portal/hu/OTPdirekt/Belepes

2018. augusztus 6.

Az OTP internetbank belépő felületéhez hasonló oldalra jut, aki az alábbi több magyartalan kifejezéssel teletűzdelt levélben található hivatkozásra kattint.
A képen is jelzett oldalon keresztül a csalók az adatait akarják megszerezni, ezért ne kattintson a levélben található linkre. Ha bizonytalan, kérjük, ellenőrizze a hivatkozás, ha ehhez hasonló linket lát (bekereteztük), ne próbálkozzon a belépéssel!


A csalók levele:

Tisztelt Ügyfelünk,

A legfrissebb frissítés miatt 22:00hrs és 1:00hrs között van egy új biztonsági frissítés.

Az alábbiakban be kell jelentkeznie ahhoz, hogy aktiválja az új biztonsági modult a szerveren.

Aktiválja a https://otpbank.hu/ebank/module/activation biztonsági modul aktiválását

Az Ön kényelme és biztonsága a mi elsőbbségünk. Köszönjük, hogy banki velünk


Üdvözlettel,

OTP Bank biztonsági menedzsmentje.

Az adathalász oldal képe


2018. július 31.

Tört magyarsággal megírt levélben támadnak újra az adathalász csalók. Nagyon fontos, hogy ilyen üzenetet nem küld az OTP Bank, ezért ne kattintson az alábbi linkre, törölje a levelet. Az OTP Bank megtette az ilyenkor elvárt biztonsági és jogi intézkedéseket.


A csalók üzenete:

Tisztelt Ügyfelünk,

Megfigyeltük, hogy az emberek több ügyfelünk számláihoz férnek hozzá, ezért az OTP bank teljesen felújított. Most új biztonsági intézkedésekkel rendelkezünk annak biztosítására, hogy fiókja biztonságban legyen.

A biztonsági frissítés részeként kérjük, frissítse fiókját az alábbi linken.

https://www.otpbank.hu/digital/home/ei=mv_start/Common/Login.aspx?sign.do

********************************************************************************

All rights reserved  © 2018 OTP bank

2018. július 10.

Újabb típusú adathalász levél kering a magyar e-mail címmel rendelkezők között. Ebben biztonsági okokból kérik a csalók, hogy az általuk megadott linken keresztül ellenőrizzük adatainkat. Kérjük, hogy ne kattintsanak a linkre! Az OTP Bank megtette az ilyenkor elvárt biztonsági és jogi intézkedéseket.


A csalók üzenete:

Tisztelt Ügyfelünk

A közelmúltban nagy mennyiségű adatlopás történt ügyfeleink számára. Az ügyfelek védelme érdekében más módon is bevezettük az online ellenőrző kódot a magánélet és az ügyféladatok védelmére.

Ma kell ellenőriznie személyazonosságát és bankadatait.

itt ellenőrizheti adatait: https://www.otpbank.hu/en/OTPdirektlog/verification

Az adatok érvényesítésének vagy teljes ellenőrzésének elmulasztása véglegesen lezárja fiókját.
Elnézését kérjük a kellemetlenségért. Biztonságunk a mi elsőbbségünk.

Köszönjük, hogy banki velünk.

Üdvözlettel,
OTP Bank

2018. június 18.

Az alábbi magyartalan kifejezéssel írt figyelmeztetést nem az OTP Bank küldte, ezért, kérjük ne nyissa meg, törölje a levelet!


2018. május 9.

Újabb adathalász kísérletre hívjuk fel a figyelmét, a csalók ebben is adatokat próbálnak meg a gyanútlan ügyfelektől megszerezni. Kérjük, ha ilyen típusú, vagy ehhez hasonló magyartalanul megfogalmazott levelet kap, semmiképp se kattintson a linkre, törölje az e-mailt!


A csalók üzenete:

Figyelem: Kedves vásárló,

Nagyon sajnáljuk, hogy nehézségekbe ütközhet a fiókjába való bejelentkezéskor, néhány új frissítésen esünk át, és megtartjuk szerverünket az új biztonsági funkciókhoz. Az új biztonsági frissítés eredményeképpen az OTP Banknak új biztonsági funkciója van a számla biztonságos biztosításához. Kérjük, írja alá az érvényes részleteket az alábbiakban, és válassza ki a leginkább kompatibilis funkcióját, hogy frissítse és biztosítsa az OTP Bankszámlát veszélyektől és betolakodóktól. Kérjük, gondosan kövesse és töltse ki minden részletet, hogy az OTP Bankszámla biztonságos legyen. és egy OTP-kódot küld a mobileszközedre (4) percen belül a fiók érvényesítésének befejezéséhez. Várjon.

Kattintson ide a fiókjának érvényesítéséhez: https://www.otpbank.hu/online/security/upgrade

A helyes adatok vagy a teljes ellenőrzés elmulasztása azt eredményezi, hogy a fiókodat véglegesen kizárolta, vagy letiltja fiókját tranzakciók vagy átvitel céljából, amíg az új biztonsági funkció frissítésre nem kerül. Annyira sajnáljuk a kellemetlenségeket, amelyek miatt Ön okozhat. Az Ön biztonsága az elsődleges fontosságú itt az OTP Banknál

Köszönjük, hogy banki tevékenységet kötött az OTP Bankkal.
Üdvözlettel,
OTP Bankbiztonsági Osztály. 

2018. április 20.

Az OTP Bank nevével visszaélve ismeretlenek adatokat próbálnak kinyerni ügyfeleinktől. A magyartalanul megfogalmazott levél egy olyan oldalra vezeti a gyanútlan számlatulajdonosokat, ahol bizalmas, banki adatok megadását kérik.
Ismételten felhívjuk figyelmüket, hogy ne kattintsanak az ilyen jellegű linkekre!


A csalók üzenete:

Tisztelt Ügyfelünk,
Az identitáscsalás eredményeképpen biztonságunkat ügyfeleink számára fejlesztettük
protokoll a hétvégén. Ehhez be kell jelentkeznie, és ellenőriznie kell fiókját
aktiválja az új biztonsági modult.
Kérjük, ellenőrizze:
www.otpbank.hu/online/verification
Ennek elmulasztása korlátozza a tranzakciót és hozzáférést a számlához. Reméljük
hogy jobban szolgáljak.
Üdvözlettel
OTPBANK biztonsági csapat

© Copyright 2018 OTP Bank

2018. április 3.

Ismeretlenek bankunk nevében e-mailen próbálnak ügyféladatokat kicsalni. A hamis levélben arra kérik a gyanútlan ügyfeleket, hogy kattintsanak egy linkre, és ott adják meg az internetbanki belépéshez szükséges adataikat.
Kérjük, semmiképpen ne kattintson az ilyen jellegű linkekre!


A csalók üzenete:

Figyelem: Kedves vásárló,
Nagyon sajnáljuk, ha nehézségekbe ütközhet a fiókjában való bejelentkezéskor, némi frissítést végzünk, és fenntartjuk szerverünket az új biztonsági funkciókhoz. Ez megengedi tudják, hogy az online OTPBanking tároló elérte kvótahatárát a rendszer adatbázisában. kérjük, hogy elkerülje fiókjának blokkolását, kérjük, jelentkezzen be, és töltse ki az alábbi helyes OTP Bank adatait: Újra új, Frissítse és biztosítsa fiókját.
OTP kódot küld a mobileszközedre a (3) perc múlva a fiók érvényesítéséhez. Várjon. Kattintson ide a fiókjának érvényesítéséhez: https://www.otpbank.hu/online/security/upgrade
A helyes adatok vagy a teljes ellenőrzés elmulasztása a fiók végleges kezeléséhez vezet károkat okozhat, vagy letilthatja a fiókját a tranzakciók elvégzéséhez, amíg a biztonsági modulja frissítésre nem kerül.
Annyira sajnáljuk a kellemetlenségeket, amelyek miatt Ön okozhat. Az Ön biztonsága az elsődleges fontosságú itt az OTP Banknál
Köszönjük, hogy banki tevékenységet kötött az OTP Bankkal.
Üdvözlettel, OTP Bankbiztonsági Osztály.
© Copyright 2018 OTP Bank

2018. március 8.

Az alábbi képen látható nyereményjátékot nem az OTP Bank indította, nem a hitelintézet hivatalos csatornájától érhető el. Ha ilyen felhívást lát, akkor zárja be a programot, ne adjon meg adatokat!

Az adathalász nyereményjáték így jelenik meg telefonján


2018. március 7.

Egy, az interneten terjedő adathalász (phishing) levélben ismeretlenek az OTP Bankra hivatkozva próbálnak meg személyes internetbelépéshez szükséges adatokat kicsalni ügyfeleinktől. Felhívjuk figyelmüket, hogy a levél hamis, és a levélben található hivatkozásra kattintva egy adathalász oldalra jutnak.

Ahogy már számos alkalommal, most is hangsúlyozzuk, az OTP Bank sem e-mailben, sem telefonon nem kér Öntől bizalmas adatokat, mint pl. a szolgáltatás használatához, tranzakció végrehajtásához szükséges jelszót vagy SMS üzenetben küldött kódot. Kérjük, soha ne válaszoljon az ilyen jellegű e-mailekre!

Ha tájékoztatásunk késve érte el Önt és adatait már megadta, kérjük, haladéktalanul lépjen kapcsolatba velünk a 06-1-3666-666 telefonszámon, vagy e-mailben.

Hitelintézetünk a visszaélési kísérlet kapcsán már megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket és jogi lépéseket.

A csalók levelének képe