Előfordulhat, hogy Önnek hosszabb vagy rövidebb ideig gondot okoz a havi törlesztőrészletek befizetése. Ha időben felismeri és személyesen jelzi munkatársainknak a problémát a fiókhálózatunkban, akkor az Ön helyzetének megfelelő megoldásainkkal segíthetünk fizetési nehézségein.

Hogyan kezdjen neki?

Nagyon fontos, hogy Ön pontosan és teljeskörűen tisztában legyen saját pénzügyi helyzetével. Kérjük, mielőtt személyesen felveszi velünk a kapcsolatot, gondolja végig a következőket:

1. Milyen a jelenlegi pénzügyi helyzete, és mi az oka a nehézségeinek?

2. Melyik banknál és milyen hitelei vannak?

3. Rendelkezik-e törlesztési biztosítással?

Milyen mértékű a fizetési nehézség?

Átmeneti fizetési nehézség

A fizetési nehézség átmeneti, ha legfeljebb 6-12 hónapig tart, és Ön csak kisebb összegekben tudja fizetni havi törlesztőrészleteit. Ezt okozhatja például:

 • betegség
 • baleset
 • váratlan nagyobb kiadás
 • a család összjövedelmének csökkenését okozó egyéb esemény

Tartós fizetési nehézség

A fizetési nehézség tartós, ha várhatóan fél évnél tovább tart, és Ön nagy valószínűséggel nem lesz képes befizetni a törlesztőrészleteit. Ezt okozhatja például:

 • munkahelyének elvesztése
 • hosszabb orvosi kezelés
 • válás, haláleset
 • természeti katasztrófa
 • tartós bevételkieséssel járó egyéb esemény

Kérdése van?

Telefonon

Hívja a plusz+36 (1) 2 992 999 telefonszámot, ahol visszahívást kérhet kollégánktól, aki egyeztet Önnel fizetési nehézségeiről, és a probléma lehetséges megoldásáról.

Mi történik, ha késik a törlesztőrészletek befizetésével?

 1. icon koveteleskezelesCreated with Sketch.

  Hátralékkezelés

  Ha Ön nem fizet be időben egy törlesztőrészletet, akkor a következő napokban számíthat arra, hogy megpróbálunk kapcsolatba lépni Önnel és a szerződést aláíró további kötelezettekkel. Célunk, hogy megtudjuk, mi a késedelem oka, és igyekszünk együtt megoldást keresni a felmerült problémára. Ezen felül írásban is tájékoztatjuk a tartozásról és a nem fizetés következményeiről.

  Az eljárás során figyelembe vesszük, hogy Ön mennyire együttműködő. Azt tanácsoljuk, hogy legyen őszinte fizetési nehézségeivel kapcsolatban!

 2. icon/kolcsonszerzodes felmondasaCreated with Sketch.

  Kölcsönszerződés felmondása

  Ha a törlesztőrészletek befizetésével továbbra is folyamatosan elmaradásban van, és nem sikerül Önnel megegyezésre jutnunk, akkor az a szerződés felmondásával járhat. A felmondásról levélben értesítjük Önt és a szerződést aláíró egyéb kötelezetteket (adóstárs, kezes, zálogkötelezett). A felmondás egyik következménye, hogy a teljes tartozása egy összegben lesz esedékes.A behajtási eljárás akkor is megindul, ha Ön nem veszi át a felmondólevelet.

  A legtöbb esetben még ekkor is igénybe vehet valamilyen fizetéskönnyítő megoldást. Azt tanácsoljuk, hogy a felmondást követően is legyen együttműködő, hogy elkerülhesse a végrehajtást.

 3. Behajtás / végrehajtás

  Behajtás / végrehajtás

  A felmondás után eladhatjuk a követelésünket az OTP Faktoring Zrt. vagy más követeléskezelő cégnek, de közvetlenül is elindíthatjuk a végrehajtási eljárást.

  Fontos tudnia, hogy:

  • törvényi kötelességünk átadni az adósok mulasztási és felmondási adatait a KHR-rendszernek (régen BAR-lista). Onnantól, hogy Ön mulasztással szerepel a KHR-rendszerben, nehezebben tudunk megoldást találni a fizetési problémájára, előfordulhat, hogy nem kaphat új - kiváltó - hitelt.
  • a végrehajtás kiterjed az Ön, adóstársa és a kezes vagyonára is, azaz: jövedelmére, ingóságaira és végül az ingatlanjaira is.


  A végrehajtási eljárás költségeit Önnek kell majd kifizetnie, mely elérheti a teljes tartozása 10–20 százalékát is.

  Tovább az OTP Faktoring oldalára

Gyakran ismételt kérdések

A hátralék visszafizetése

Ha nem tudja egy összegben visszafizetni a hátralékát, akkor két lehetősége van:

 • egyedi engedéllyel a hátralékot részletekben is visszafizetheti a havi törlesztőrészleten felül, szerződésmódosítás nélkül, vagy
 • a tartozás összegét tőkésíthetjük, ehhez módosítanunk kell a szerződését.

Ha ilyen helyzetben van, kérjük, hívja a plusz+36 (1) 2 992 999 telefonszámot, vagy írjon az e-mailcímre!

Hívja központi hitelinformációs vonalunkat a plusz+36 (1) 2 992 999 telefonszámon, vagy igényeljen számlaforgalmi kimutatást, melynek díját a vonatkozó hirdetmény tartalmazza.

A kölcsön felmondása

Ha nem szeretné, hogy végrehajtási eljárás induljon Ön ellen, akkor a felmondást tartalmazó dokumentumban szereplő határidőn belül hívja a plusz+36 (1) 2 992 999 telefonszámot, vagy befizetés teljesítése mellett nyújtsa be kérelmét a szerződéses jogviszony helyreállítása érdekében az e-mail címre. A kérelem beérkezését követően megvizsgáljuk a kölcsönszerződés helyreállításának lehetőségét.

A felmondás után elindíthatjuk a végrehajtási eljárást, és átadhatjuk az Ön szerződését és a követelésünket az OTP Faktoring Zrt.-nek vagy más követeléskezelő cégnek.

Az illetékes ügyintézőtől a központi hitelinformációs vonalon kérhet visszahívást a plusz+36 (1) 2 992 999 telefonszámon.

A behajtást nem tudja elhalasztani vagy megakadályozni azzal, hogy nem reagál az értesítésekre. Azt javasoljuk, hogy működjön együtt munkatársainkkal, mert így van esély arra, hogy még időben megoldást találjunk a problémára.

A kölcsön fedezete

Ha éppen most adják el a kölcsön fedezetét szolgáló ingatlant, akkor kérjük, hogy az ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződést:

 • nyújtsa be az OTP Bank bármelyik fiókjában, vagy
 • küldje el az e-mail címre, vagy
 • postázza el a 1876 Budapest címre!

Majd kérjen számlazárást az OTP Bank bármelyik bankfiókjában! A számlazáráshoz meg kell adnia azt is, pontosan melyik napon fizetné vissza a tartozását.

MNB tájékoztatók és ajánlások, hasznos dokumentumok

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

 • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
 • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
 • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.