Az OTP Nyugdíj-előtakarékossági Számlával nyugdíjas éveire előre takarékoskodhat. A NYESZ-R jelzéssel ellátott számlán elhelyezett befektetései után előtakarékossági támogatásra jogosult; a tranzakciók nyeresége, hozama pedig adómentes, ha teljesülnek a jogszabályban meghatározott feltételek (kivéve az osztalékból származó jövedelmet).

Előtakarékossági támogatás

Előtakarékossági támogatás a befizetések után

Adómentes megtakarítás

Adómentes megtakarítás

Megtakarítások összetétele

Ön dönt megtakarításai összetételéről

Miért előnyös?

 • A NYESZ-R jelzéssel ellátott számlán elhelyezett megtakarításai után előtakarékossági támogatásra jogosult, amely az évente befizetett összeg 20 százaléka, de legfeljebb 100 000 Ft.Ha Ön 2020 előtt éri el a nyugdíjkorhatárt, akkor a támogatás legfeljebb évi 130 000 Ft.
 • Az önkéntes nyugdíjpénztári tagságon felül is további adókedvezményekre jogosít.
 • A NYESZ-R jelzéssel ellátott számlára átutalt vagy befizetett összeg és az állami adóhatóság által átutalt előtakarékossági támogatás díjmentesen befektethető.
 • Az elhelyezett megtakarítások hozama, az ügyletek nyeresége adómentes a jogszabályban meghatározott feltételek teljesülése esetén (kivéve az osztalékból származó jövedelmet).

Kinek ajánljuk?

Önnek akkor érdemes Nyugdíj-előtakarékossági Számlát nyitnia, ha

 • szeretne előre takarékoskodni a nyugdíjas éveire,
 • saját maga hozna döntést megtakarításai összetételéről,
 • befektetéseiből származó megtakarításait adómentesen gyarapítaná, és
 • az előtakarékossági támogatás évenkénti összegével befektetései hozamát növelni szeretné.

Hogyan működik?

 1. Számlanyitás

  OTP NYESZ-R jelzéssel ellátott Nyugdíj-előtakarékossági Számlát bármikor nyithat bármelyik bankfiókunkban. Egy számlatulajdonos csak egy Nyugdíj-előtakarékossági Számlával rendelkezhet.

 2. Megtakarítás

  Az OTP Nyugdíj-előtakarékossági Számla nyitásával egyidejűleg minimum 5000 Ft befizetése szükséges. A számlán esetenként és rendszeresen is megtakaríthat különböző értékpapírokban: megvásárolhatja az OTP Bank hálózatában forgalmazott, az OTP Alapkezelő Zrt. által kezelt alapok befektetési jegyeit, állampapírokat, a BÉT-en forgalmazott értékpapírokat, valamint az OTP Bank által kibocsátott kötvényeket, illetve részt vehet nyilvános forgalomba hozatal során értékesített értékpapírok jegyzésében és/vagy aukciójában, továbbá szabályozott piacokra bevezetett forintban és devizában kibocsátott értékpapírok adás-vételét bonyolíthatják.

  Állandó értékpapír vételi megbízás is adható NYESZ-R jelzéssel ellátott számlára.

 3. Kifizetés

  A NYESZ-R jelzéssel ellátott számlán elhelyezett megtakarításhoz akkor férhet hozzá adómentesen a számla megszüntetésével, ha igazoltan nyugdíjra jogosult és a számlanyitás adóévét követően 10. adóév már eltelt. Ha úgy szünteti meg a számlakonstrukciót és veszi fel a megtakarítását, hogy az nem minősül nyugdíjszolgáltatásnak (még nem nyugdíjas és/vagy a számlanyitás után még nem telt el 10 adóév), akkor személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége keletkezik. Ezen túlmenően az adóévre vonatkozóan nem nyilatkozhat előtakarékossági támogatásról, valamint a már igénybe vett előtakarékossági támogatás összegét 20%-kal növelten vissza kell fizetnie.

Hogyan igényelheti?

Időpontot foglalok OTP Bank fiókba

Keresse meg az Önhöz legközelebbi bankfiókunkat és foglaljon időpontot online!

Gyakran ismételt kérdések

Nyugdíj-előtakarékossági Számlára helyezhető értékpapírok

A Nyugdíj-előtakarékossági Számla egy úgynevezett pénzszámlából és egy hozzá tartozó értékpapírszámlából áll. A megtakarítani kívánt összeget a Nyugdíj-előtakarékossági Számlára szükséges átutalni/befizetni, majd onnan lehetséges az értékpapírok értékpapírszámlára történő vásárlása.

Ügyfeleink az OTP Bank hálózatában forgalmazott, az OTP Alapkezelő Zrt. által kezelt alapok befektetési jegyeit, állampapírokat, a BÉT-en forgalmazott értékpapírokat, valamint az OTP Bank által kibocsátott kötvényeket vásárolhatják meg, illetve vehetnek részt nyilvános forgalomba hozatal során értékesített értékpapírok jegyzésében és/vagy aukciójában, továbbá szabályozott piacokra bevezetett forintban és devizában kibocsátott értékpapírok adás-vételét bonyolíthatják.

Nyugdíj-előtakarékossági Számla kizárólag forintban vezethető, mivel az állami adóhatóság ide utalja az előtakarékossági támogatást.

Adózás, díjak és állami támogatás

A Nyugdíj-előtakarékossági Számla adómentes megszüntetéséhez két feltételnek kell teljesülnie:

1. nyugdíjra való jogosultság;
2. 10 év tartási idő.

Ha úgy szünteti meg a számlakonstrukciót és veszi fel a megtakarítását, hogy az nem minősül nyugdíjszolgáltatásnak (még nem jogosult nyugdíjra és a számlanyitás után még nem telt el 10 adóév), akkor a számlán elért jövedelmet a mindenkor hatályos személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó terheli, továbbá vissza kell fizetnie az igénybe vett előtakarékossági támogatást 20%-kal növelten.
Ugyanez a feltételrendszer érvényes, ha a számla nem szűnik meg, csak állománykivonás történik. Ha Ön nyugdíjra már jogosult és a számlanyitás több, mint 3 éve történt, akkor az elért jövedelmet a mindenkor hatályos személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó terheli, az előtakarékossági támogatás összegét nem kell visszafizetnie.

A számlatulajdonos által a NYESZ-R pénzszámlára átutalt/befizetett összeg és az állami adóhatóság által átutalt előtakarékossági támogatás első alkalommal díjmentesen befektethető. A befektetési tranzakciókból (pl. portfólió átrendezés, osztalék, lejárat) származó összeg újra befektetése esetében az aktuális hirdetmény szerinti tranzakciós díjat kell megfizetni.

Ön akkor igényelheti vissza az állami adóhatóságtól a 20%-os előtakarékossági támogatást a NYESZ-R jelzéssel ellátott számlára történő befizetései után, ha Önnek az adott évben volt legalább a visszaigénylés összegével megegyező személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége. Támogatás az összevont adóalapja azon része után igényelhető, ami megmarad az adókedvezmények levonása után; a támogatás mértéke tehát maximum ennek mértékéig terjedhet. Az előtakarékossági támogatást a NYESZ-R pénzszámlára utalja az állami adóhatóság, ezért érdemes onnan mielőbb befektetni további hozam elérése céljából.

Átvezetés Tartós Befektetési Értékpapírszámlára

Az ügyfélnek lehetősége van adómentesen a számlán lévő megtakarításait Tartós Befektetési Értékpapírszámlára átvezettetni. Ennek feltétele a Nyugdíj-előtakarékossági Számlán lévő összeg hiánytalan átvezetése a Tartós Befektetési Értékpapírszámlára, valamint a Nyugdíj-előtakarékossági Számla megszüntetése. Ez esetben nem lehet előtakarékossági nyilatkozatot tenni, emellett az átalakítás évében és a megelőző évben igénybe vett előtakarékossági támogatás összegét 20%-kal növelten vissza kell fizetnie.

Hirdetmények és üzletszabályzatok

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

 • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
 • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
 • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.