Nyugdíj-előtakarékossági Számla

Olyan megtakarítási forma, melynek segítségével Ön nyugdíjas éveire előre takarékoskodhat, önállóan dönthet arról, milyen befektetési termékbe helyezi el megtakarításait. Sőt, az itt elhelyezett befektetései után előtakarékossági támogatást is kaphat, valamint a tranzakciók nyeresége, hozama - kivéve az osztalékból származó jövedelmet - adómentességet élvez.

Kiknek ajánljuk?

 • Akik szeretnének nyugdíjas éveikre gondolva előtakarékoskodni, és fontos számukra, hogy maguk
  döntsenek megtakarításaik összetételéről
 • Akinek fontos, hogy befektetéseiből származó megtakarításaikat kamat- és árfolyam-nyereségadó mentesen gyarapítsa
 • Akik hosszútávon szeretnék kihasználni a tőkepiacon elérhető befektetések kiemelkedő hozamát
 • Akik bár nyugdíjasok, de megtakarított pénzüket szeretnék kamat- és árfolyamnyereség-adó mentesen gyarapítani.

 

Előtakarékossági
támogatás
Adómentesség
Kedvező díjakDiverzifikáció

Hogyan nyithatok Nyugdíj-előtakarékossági Számlát?

A számlát az OTP Bank valamennyi értékpapír forgalmazó fiókjában megnyithatja, min. 5.000 Ft befizetés szükséges.

Miért előnyös?

 • Előtakarékossági támogatás
  Az évente befizetett összeg 20 százaléka, maximum 100.000 Ft (a nyugdíjkorhatárt 2020 előtt elérők számára maximum 130.000 Ft), mellyel a befektetéseken elért hozam emelkedik.
 • Kedvezmények
  Az előtakarékossági támogatás önálló, azaz nem része az öngondoskodást szolgáló más kedvezményeknek, így az önkéntes nyugdíjpénztári tagság mellett is további adókedvezményre jogosít.
 • Kedvező díjak
  A pénzszámlára átutalt/befizetett összeg és az NAV-tól kapott előtakarékossági támogatás díjmentesen befektethető.
 • Diverzifikáció
  Megtakarításait szabadon oszthatja meg a különböző értékpapírok között.
 • Adómentesség
  Nyugdíjszolgáltatásnak minősülő felhasználás (nyugdíjra való jogosultság megszerzése és a számla, a számlanyitást követő 10. év után kerül megszüntetésre) esetén az elhelyezett megtakarítások hozama, a befektetési eszközökkel végzett ügylet nyeresége – kivéve az osztalékból származó jövedelmet - mentesül a kamat- és tőzsdei árfolyamnyereség-adó alól.

  A 2013. január 1-jét megelőzően nyitott Nyugdíj-előtakarékossági számlák esetében az adómentességhez elegendő a nyugdíjszolgáltatásnak minősülő felhasználás és az ezt megelőző 3. adóévben történő számlanyitás.

Amire érdemes odafigyelnie...

 • NYESZ-re helyezhető értékpapírok köre:
  A Nyugdíj-előtakarékossági Számlán kizárólag értékpapír alapú befektetéseket lehet eszközölni, lekötések nem végezhetőek. A Nyugdíj-előtakarékossági Számlán Ön az OTP Alapkezelő által kezelt befektetési alapok befektetési jegyeit, állampapírokat és a BÉT-en forgalmazott értékpapírokat vásárolhatja meg, valamint részt vehet a nyilvános forgalomba hozatal során értékesített értékpapírok jegyzésében és/vagy aukciójában. A NYESZ-R számlához kizárólag forint bankszámla kapcsolható és a bankszámlán kizárólag a számlatulajdonos forint befizetései írhatók jóvá. A számlatulajdonosnak azonban lehetősége van arra, hogy a forintban befizetett összeget más devizára konvertálja át és a NYESZ-R értékpapírszámlán devizában kibocsátott és forgalmazott értékpapírt is elhelyezzen.
 • Adózás
  A Nyugdíj-előtakarékossági Számla adómentes megszüntetéséhez két feltételnek kell teljesülnie:
  1. nyugdíjra való jogosultság,
  2. 10 év tartási idő.
  Amennyiben egyik feltétel sem teljesül, akkor a számlán elért jövedelmet a mindenkor hatályos Szja és SZOCHO terheli, továbbá vissza kell fizetni az igénybe vett előtakarékossági támogatást 20%-kal növelten. Ugyanez a feltételrendszer érvényes, amennyiben a számla nem szűnik meg, csak állomány kivonás történik. Amennyiben az ügyfél nyugdíjra már jogosult és a számla nyitás több, mint 3 éve történt, akkor az elért jövedelmet a mindenkor hatályos Szja és SZOCHO terheli, az előtakarékossági támogatás összegét nem kell visszafizetnie az ügyfélnek.
 • Díjak
  A pénzszámlára történő befizetésből, átutalásból történő összeg befektetését az OTP Bank díjmentesen végzi. A már meglévő befektetésekből származó összegekből kezdeményezett tranzakciókat az OTP Bank mindenkor hatályos Értékpapír Üzletági Szolgáltatásainak Díjtételei szerinti díjak terhelik.
 • Előtakarékossági támogatás igénylése
  A NAV-tól visszaigényelhető 20%-os előtakarékossági támogatás a befizetett személyi jövedelemadóból igényelhető vissza, tehát maximum ennek mértékéig terjedhet az előtakarékossági támogatás.
 • TBSZ számlával való kapcsolat
  a NYESZ számlán lévő teljes pénz és értékpapír átvezethető TBSZ számlára, ami azonban a NYESZ számla megszüntetésével jár. Ebben az esetben az átszerződés évében és az azt megelőző évben igényelt előtakarékossági támogatást 20%-kal növelten vissza kell fizetni.
 • A Nyugdíj-előtakarékossági Értékpapírszámlával kapcsolatos további információkat
  a Tájékoztató a Nyugdíj-előtakarékossági értékpapírszámláról - című tájékoztató tartalmazza.

Hirdetmények, Üzletszabályzatok

 
 
 

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

 • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
 • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
 • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az informacio@otpbank.hu e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.