Nyugdíj-előtakarékossági Számla

Készüljön fel nyugdíjas éveire, és használja ki az adómentesség előnyeit!

Az OTP Nyugdíj-előtakarékossági Számlával nyugdíjas éveire előre takarékoskodhat. A NYESZ-R jelzéssel ellátott számlán elhelyezett befektetései után előtakarékossági támogatásra jogosult; a tranzakciók nyeresége, hozama pedig adómentes, ha teljesülnek a jogszabályban meghatározott feltételek (kivéve az osztalékból származó jövedelmet).

Előtakarékossági támogatás a befizetések után
Adómentes megtakarítás
Ön dönt megtakarításai összetételéről

Miért előnyös?

 • A NYESZ-R jelzéssel ellátott számlán elhelyezett megtakarításai után előtakarékossági támogatásra jogosult, amely az évente befizetett összeg 20 százaléka, de legfeljebb 100 000 Ft.Ha Ön 2020 előtt éri el a nyugdíjkorhatárt, akkor a támogatás legfeljebb évi 130 000 Ft.
 • Az önkéntes nyugdíjpénztári tagságon felül is további adókedvezményekre jogosít.
 • A NYESZ-R jelzéssel ellátott számlára átutalt vagy befizetett összeg és az állami adóhatóság által átutalt előtakarékossági támogatás díjmentesen befektethető.
 • Az elhelyezett megtakarítások hozama, az ügyletek nyeresége adómentes a jogszabályban meghatározott feltételek teljesülése esetén (kivéve az osztalékból származó jövedelmet).

Kinek ajánljuk?

Önnek akkor érdemes Nyugdíj-előtakarékossági Számlát nyitnia, ha

 • szeretne előre takarékoskodni a nyugdíjas éveire,
 • saját maga hozna döntést megtakarításai összetételéről,
 • befektetéseiből származó megtakarításait adómentesen gyarapítaná, és
 • az előtakarékossági támogatás évenkénti összegével befektetései hozamát növelni szeretné.

Hogyan működik?

 1. Számlanyitás

  OTP NYESZ-R jelzéssel ellátott Nyugdíj-előtakarékossági Számlát bármikor nyithat bármelyik bankfiókunkban. Egy számlatulajdonos csak egy Nyugdíj-előtakarékossági Számlával rendelkezhet.

 2. Megtakarítás

  Az OTP Nyugdíj-előtakarékossági Számla nyitásával egyidejűleg minimum 5000 Ft befizetése szükséges. A számlán esetenként és rendszeresen is megtakaríthat különböző értékpapírokban: megvásárolhatja az OTP Bank hálózatában forgalmazott, az OTP Alapkezelő Zrt. által kezelt alapok befektetési jegyeit, állampapírokat, a BÉT-en forgalmazott értékpapírokat, valamint az OTP Bank által kibocsátott kötvényeket, illetve részt vehet nyilvános forgalomba hozatal során értékesített értékpapírok jegyzésében és/vagy aukciójában, továbbá szabályozott piacokra bevezetett forintban és devizában kibocsátott értékpapírok adás-vételét bonyolíthatják.

  Állandó értékpapír vételi megbízás is adható NYESZ-R jelzéssel ellátott számlára.

 3. Kifizetés

  A NYESZ-R jelzéssel ellátott számlán elhelyezett megtakarításhoz akkor férhet hozzá adómentesen a számla megszüntetésével, ha igazoltan nyugdíjra jogosult és a számlanyitás adóévét követően 10. adóév már eltelt. Ha úgy szünteti meg a számlakonstrukciót és veszi fel a megtakarítását, hogy az nem minősül nyugdíjszolgáltatásnak (még nem nyugdíjas és/vagy a számlanyitás után még nem telt el 10 adóév), akkor személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége keletkezik. Ezen túlmenően az adóévre vonatkozóan nem nyilatkozhat előtakarékossági támogatásról, valamint a már igénybe vett előtakarékossági támogatás összegét 20%-kal növelten vissza kell fizetnie.

Hogyan igényelheti?

Időpontot foglalok OTP Bank fiókba

Keresse meg az Önhöz legközelebbi bankfiókunkat és foglaljon időpontot online!

Időpontot foglalok OTP Bank fiókba

Foglalja le időpontját az Önhöz legközelebbi bankfiókba!

Gyakran ismételt kérdések

Nyugdíj-előtakarékossági Számlára helyezhető értékpapírok

A Nyugdíj-előtakarékossági Számla egy úgynevezett pénzszámlából és egy hozzá tartozó értékpapírszámlából áll. A megtakarítani kívánt összeget a Nyugdíj-előtakarékossági Számlára szükséges átutalni/befizetni, majd onnan lehetséges az értékpapírok értékpapírszámlára történő vásárlása.

Ügyfeleink az OTP Bank hálózatában forgalmazott, az OTP Alapkezelő Zrt. által kezelt alapok befektetési jegyeit, állampapírokat, a BÉT-en forgalmazott értékpapírokat, valamint az OTP Bank által kibocsátott kötvényeket vásárolhatják meg, illetve vehetnek részt nyilvános forgalomba hozatal során értékesített értékpapírok jegyzésében és/vagy aukciójában, továbbá szabályozott piacokra bevezetett forintban és devizában kibocsátott értékpapírok adás-vételét bonyolíthatják.

Nyugdíj-előtakarékossági Számla kizárólag forintban vezethető, mivel az állami adóhatóság ide utalja az előtakarékossági támogatást.

Adózás, díjak és állami támogatás

A Nyugdíj-előtakarékossági Számla adómentes megszüntetéséhez két feltételnek kell teljesülnie:

1. nyugdíjra való jogosultság;
2. 10 év tartási idő.

Ha úgy szünteti meg a számlakonstrukciót és veszi fel a megtakarítását, hogy az nem minősül nyugdíjszolgáltatásnak (még nem jogosult nyugdíjra és a számlanyitás után még nem telt el 10 adóév), akkor a számlán elért jövedelmet a mindenkor hatályos személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó terheli, továbbá vissza kell fizetnie az igénybe vett előtakarékossági támogatást 20%-kal növelten.
Ugyanez a feltételrendszer érvényes, ha a számla nem szűnik meg, csak állománykivonás történik. Ha Ön nyugdíjra már jogosult és a számlanyitás több, mint 3 éve történt, akkor az elért jövedelmet a mindenkor hatályos személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó terheli, az előtakarékossági támogatás összegét nem kell visszafizetnie.

A számlatulajdonos által a NYESZ-R pénzszámlára átutalt/befizetett összeg és az állami adóhatóság által átutalt előtakarékossági támogatás első alkalommal díjmentesen befektethető. A befektetési tranzakciókból (pl. portfólió átrendezés, osztalék, lejárat) származó összeg újra befektetése esetében az aktuális hirdetmény szerinti tranzakciós díjat kell megfizetni.

Ön akkor igényelheti vissza az állami adóhatóságtól a 20%-os előtakarékossági támogatást a NYESZ-R jelzéssel ellátott számlára történő befizetései után, ha Önnek az adott évben volt legalább a visszaigénylés összegével megegyező személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége. Támogatás az összevont adóalapja azon része után igényelhető, ami megmarad az adókedvezmények levonása után; a támogatás mértéke tehát maximum ennek mértékéig terjedhet. Az előtakarékossági támogatást a NYESZ-R pénzszámlára utalja az állami adóhatóság, ezért érdemes onnan mielőbb befektetni további hozam elérése céljából.

Átvezetés Tartós Befektetési Értékpapírszámlára

Az ügyfélnek lehetősége van adómentesen a számlán lévő megtakarításait Tartós Befektetési Értékpapírszámlára átvezettetni. Ennek feltétele a Nyugdíj-előtakarékossági Számlán lévő összeg hiánytalan átvezetése a Tartós Befektetési Értékpapírszámlára, valamint a Nyugdíj-előtakarékossági Számla megszüntetése. Ez esetben nem lehet előtakarékossági nyilatkozatot tenni, emellett az átalakítás évében és a megelőző évben igénybe vett előtakarékossági támogatás összegét 20%-kal növelten vissza kell fizetnie.

Hirdetmények és üzletszabályzatok

Az OTP Bank Nyrt. tevékenységét a PSZÁF 1997. november 27. napján kelt, 983/1997/F. számú tevékenységi engedélye alapján folytatja. Az OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde tagja.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

 • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
 • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
 • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az informacio@otpbank.hu e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.