Tartós Befektetési Számla

Tartós Befektetési Számla

A Tartós Befektetési Számlán elhelyezett megtakarításait, befektetéseit adómentesen vagy kedvezményes adófizetés mellett gyarapíthatja, valamint értékpapírokba (Tartós Befektetési Értékpapírszámla) is fektetheti.

Közép- és hosszú távú megtakarításokhoz
Lehetőség az adómentességre
Ön dönt megtakarításai összetételéről

Miért előnyös?

 • 3 év után adókedvezményt, 5 év után adómentességet nyújt.
 • Rugalmas, sokszínű megtakarítási lehetőség közép- és hosszú távra.
 • Értékpapírokba fektetheti megtakarításait.

Kinek ajánljuk?

Önnek akkor érdemes Tartós Befektetési Számlát nyitnia, ha

 • legalább 3-5 éves időtávon tervez takarékoskodni,
 • szeretné a megtakarítása után fizetendő adót részben vagy egészben megspórolni,
 • saját maga hozna döntést megtakarításai összetételéről.

Ki nyithatja meg?

Tartós Befektetési Betétszámla szerződés 2021. január 1-től nem köthető, azonban Tartós Befektetési Értékpapír Számlát bármikor nyithat OTP Bank fiókban.

A Tartós Befektetési Betétszámla szerződés részletes feltételeit az Üzletszabályzat a Lakossági bankszámlákról, betétekről és a Folyószámlahitelről – Betétek és a Hirdetmény a Lakossági lekötött forint betétekről tartalmazza.

A Tartós Befektetési Összevont Értékpapírszámla szerződés részletes feltételeit a Befektetési Szolgáltatási Üzletági Üzletszabályzat tartalmazza.

Hogyan működik?

 1. Számlanyitás

  Tartós Befektetési Értékpapír Számlát (TBÉSZ)bármikor nyithat bármelyik OTP Bank fiókban. Fontos, hogy egy pénzügyi szolgáltatónál egy évben csak egy Tartós Befektetési Értékpapírszámlát (TBÉSZ) lehet nyitni.

 2. Befizetési időszak

  A TBSZ számlákra a számlanyitás naptári évében (befizetési időszak) lehet befizetni. A számlanyitás alkalmával minimum 25 000 Ft-ot (vagy ennek megfelelő értékű külföldi fizetőeszközt) kell elhelyezni a számlán, ezt követően – a számlanyitás évében december 31-ig– tetszőleges alkalommal bármilyen összeg elhelyezhető. A számlanyitás évét követően további befizetésekkel, átutalásokkal az elhelyezett összeg nem növelhető.

 3. Lekötési időszak

  A befizetési időszakot 3, illetve 5 éves lekötési időszak követi, amely a számlanyitás évét követő január 1-jétől kezdődik. Ön a számla teljes futamideje alatt szabadon kezelheti/újrabefektetheti elhelyezett megtakarításait: a TBBSZ esetén betéteket köthet le, feltörhet és újakat köthet, illetve a TBÉSZ esetén kezelheti értékpapírjait (vásárolhat, eladhat és újakat vehet). A TBÉSZ-en az OTP Bank által forgalmazott minden, forintban és devizában kibocsátott értékpapír (kötvény, részvény, befektetési alap és egyéb strukturált termék) elérhető, így Ön a befektetési igényeinek leginkább megfelelő megtakarítási formák közül választhat, és a piaci várakozások függvényében rugalmasan átcsoportosíthatja megtakarításait a számla teljes futamideje alatt.

 4. Kifizetés, meghosszabbítás és megszüntetés

  A TBSZ számláról csak a 3 éves lekötési időszak végét követően, a december 31-i állapotra vonatkozóan lehet részösszeget felvenni. A részkifizetésről a számlatulajdonosnak a 3. év utolsó munkanapjáig külön nyilatkozatot kell tenni. A részkifizetés során kivett összeg hozama után már csak 10%-os adót kell megfizetni. Ettől eltérő időpontban a számláról történő pénz- vagy értékpapír kivonással egy időben a számla megszűnik, és ez jövedelemadó fizetési kötelezettséget jelenthet.

  Az adót önadózással kell megállapítani, bevallani és megfizetni, az OTP Bank által adott igazolás alapján (az adómentes jövedelmet nem kell bevallani).

  Az 5 éves lekötési időszak utolsó napjáig lehetőség van a TBÉSZ számlák részleges vagy teljes újrakötésére (meghosszabbítására).

  Ha a számlatulajdonos él az újrakötés lehetőségével, akkor erre vonatkozóan külön nyilatkozatot kell tennie az 5 éves megtakarítási időszak végéig. Teljes meghosszabbítására vonatkozó nyilatkozat bármely OTP bankfiókban, valamint az OTPdirekt internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás, és telefonos banki szolgáltatás keretében is megadható. OTPdirekt Internetbankban és telefonos banki szolgáltatáson keresztül kizárólag olyan TBSZ számlák esetében adható nyilatkozat, amelyek be vannak vonva az OTPdirekt számlakörbe.

  Részmeghosszabbításra vonatkozó nyilatkozat csak személyesen, bármely OTP bankfiókban adható meg.

  Nyilatkozat hiányában az 5 éves megtakarítási időszak végén a TBSZ számla minden jogcselekmény nélkül megszűnik, és a számlatulajdonos megtakarításai felett bármikor rendelkezhet. Az OTP Bank a Tartós Befektetési Betétszámlán megtakarított összeget a számlatulajdonos rendelkezéséig kamatmentesen kezeli tovább, az értékpapírokat pedig Összevont Értékpapírszámlán tartja nyilván.

Hogyan igényelheti?

Időpontot foglalok OTP Bank fiókba

Keresse meg az Önhöz legközelebbi bankfiókunkat és foglaljon időpontot online!

Gyakran ismételt kérdések

Adózás

Adómentes a keletkezett jövedelem a számlanyitás évét követő 5. naptári év végén. 10%-os az adó a számlanyitás évét követő 3. naptári év végén történő részkifizetés és számlamegszűntetés esetén, továbbá a 3. és 5. év közötti lekötési időszakban történő megszakítás esetén.

15%-os személyi jövedelemadót kell fizetni, ha a számláról a számlanyitás évében vagy az azt követő 3 éven belül történik a megtakarítás kivonása, mely esetben a TBSZ számla megszűnik. Az adó alapja a megszakítás napjáig elért megállapított hozam.

Az adót önadózással kell megállapítani, bevallani és megfizetni, a bank által adott igazolás alapján (az adómentes jövedelmet nem kell bevallani).

Pénzkivonás és áthelyezés

Igen, de csak a 3 éves lekötési időszak végét követően, a december 31-i állapotra vonatkozóan lehet részösszeget felvenni. A részkifizetésről a számlatulajdonosnak a 3. év utolsó munkanapjáig külön nyilatkozatot kell tenni. A részkifizetés során kivett összeg hozama után már csak 10%-os adót kell megfizetni.

Ettől eltérő időpontban a számláról történő pénz- vagy értékpapír kivonással egyidőben a számla megszűnik, és az jövedelemadó fizetési kötelezettséget jelenthet.

A Tartós Befektetési Betétszámlák hordozhatók, vagyis lehetőség van az egyes hitelintézeteknél/befektetési szolgáltatóknál kötött Tartós Befektetési Szerződés felmondására és az elhelyezett megtakarítás másik hitelintézetnél/befektetési szolgáltatónál vezetett számlára történő áthelyezésre.

A számlán belül szabadon kezelheti megtakarításait, vagyis bármikor dönthet a lekötésükről, vagy a lekötés feltöréséről.

Nyilatkozat hiányában az 5 éves megtakarítási időszak végén a TBSZ számla minden jogcselekmény nélkül megszűnik, és a számlatulajdonos megtakarításai felett bármikor rendelkezhet. A bank a Tartós Befektetési Számlán megtakarított összeget a számlatulajdonos rendelkezéséig kamatmentesen kezeli tovább, az értékpapírokat pedig Összevont Értékpapírszámlán tartja nyilván.

Hirdetmények és üzletszabályzatok

Az OTP Bank Nyrt. tevékenységét a PSZÁF 1997. november 27. napján kelt, 983/1997/F. számú tevékenységi engedélye alapján folytatja. Az OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde tagja.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

 • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
 • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
 • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az informacio@otpbank.hu e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.