Tartós Befektetési Számla

Az elhelyezett megtakarításait, befektetéseit kamat-, árfolyamnyereség és osztalékadó mentesen vagy kedvezményes adófizetés mellett gyarapíthatja. Számláján betéteket (Tartós Befektetési Betétszámla) és értékpapírokat is kezelhet (Tartós Befektetési Értékpapírszámla).

Kiknek ajánljuk?

Akik...

 • közép- vagy hosszú távon kívánnak takarékoskodni (3-5 év időtávon)
 • szeretnék a megtakarításuk után fizetendő adót részben, vagy egészben megspórolni
 • a hosszú távú megtakarítás ellenére élni kívánnak az akciós betétlekötési lehetőségekkel
 • saját maguk szeretnének dönteni, hogy milyen kockázatú eszközbe fektetnek

 

KiszámíthatóLehetőség az
adómentességre
Betét és/vagy
Értékpapír
Hosszabb távú,
rugalmas

Hogyan juthatok Tartós Befektetési Számlához?

Tartós Befektetési Betétszámlát bármely OTP Bank fiókban, Tartós Befektetési Értékpapírszámlát pedig az értékpapír forgalmazással foglalkozó OTP Bank fiókokban nyithat

Számlanyitás, számlavezetés

 • Egy pénzügyi szolgáltatónál egy évben egy Tartós Befektetési Betétszámla és egy Tartós Befektetési Értékpapírszámla nyitható.
 • A betétes és az értékpapíros számlák között nincs átjárási lehetőség, de az adott számlákon belül Ön szabadon rendelkezhet betéteiről vagy értékpapírjairól.

A számlavezetési idő két időszakra osztható:

 • A befizetési időszaka számla megnyitásától kezdődően az adott év december 31-ig tart. Ez idő alatt tetszőleges alkalommal teljesíthető befizetés a számlára, valamint be is fektethető / le is köthető a már befizetett összeg. Az első befizetéskor minimálisan befizethető összeg 25.000 Ft. (vagy annak megfelelő külföldi fizetőeszköz - Tartós Befektetési Értékpapírszámla esetében).
 • A befizetési időszakot követő év január 1-jétől indul a lekötési időszak, amely 3+2 évet foglal magában. A lekötési időszak alatt a számlákra újabb befizetés nem történhet, azonban minden évben lehetőség van egy új szerződés kötésére.

Adókedvezmények és azok feltételei

A tartós befektetési számlán, a számla nyitásától kezdve a keletkezett tőkejövedelmek:

 • Kamat-, árfolyamnyereség- és osztalékadó mentesek,
  ha megvárja az 5 éves lekötési időszak végét.
 • 10%-os adó
  ha a lekötési időszak indulását követően 3 évet meghaladóan, de az 5 éves időszak vége előtt vonja ki a befektetést a számláról, illetve a 3. év végére vonatkozó részkivétel esetén a kivett összegre.
 • 15%-os adó
  ha a befizetési időszakban vagy a lekötési időszak indulását követő 3 éven belül vonja ki a megtakarítást a Tartós Befektetési Számláról.

Az adózás további szabályai

 • A kedvezményes adózás már a befizetési időszakban elért hozamra is vonatkozik.
 • A számlán elért jövedelem esetében Önnek az adót minden esetben önadózással kell megállapítani, bevallani és megfizetni, a bank által adott igazolás alapján, akkor is, ha a megnyitott számla már a befizetési időszakban felmondásra kerül.

Pénzkivonás, részkifizetés és áthelyezés

 • Pénzkivonás a számláról részleteiben nem lehetséges, az mindenképp a szerződés megszakításával és a számla megszüntetésével jár. Ilyenkor a számlanyitástól eltelt időszak szerinti adó megállapítási és fizetési kötelezettségek a teljes befektetett összeg hozamaira vonatkoznak.
 • A 3. lekötési év végére vonatkozóan a megtakarítás egy részét felveheti anélkül, hogy meg kellene szüntetnie számláját és a számla teljes összegére megfizetnie az adót. A Tartós Befektetési Betétszámláról történő részkifizetés részletes feltételeit „A Tartós Befektetési Betétszámláról történő részkifizetésről” szóló hirdetmény tartalmazza.
 • A Tartós Befektetési Számlák hordozhatók, vagyis lehetőség van az egyes hitelintézeteknél/befektetési szolgáltatóknál kötött Tartós Befektetési Szerződés felmondására és az elhelyezett megtakarítás másik hitelintézetnél/befektetési szolgáltatónál vezetett Tartós Befektetési Számlára történő áthelyezésre.

 

 • Nem számít pénzkivonásnak, ha a számlán belül rendezi át portfólióját: az értékpapírszámlán tartott befektetések bármikor eladhatók és az ellenérték újra befektethető, csak pénz nem vonható ki a számlákról.
  A betéteknél is azonos a helyzet, Ön szabadon rendelkezhet betétlekötésről vagy feltörésről. (Az időközben realizált hozamokat/kamatokat sem lehet kivonni.)
 • Az 5. év lejárata után a befizetési időszak nélkül újraindíthatja a 3+2 éves takarékoskodást.

TBSZ Számlák meghosszabbítása (újrakötése) vagy részmeghosszabbítása

 • A Személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján az 5 éves megtakarítási időszak végén lehetőség van a Tartós Befektetési Számlákat újrakötni, azaz meghosszabbítani akár részben vagy teljes egészében. Ez azt jelenti, hogy tartós befektetésként elhelyezett megtakarítások és annak hozamai, kamatai az 5 éves megtakarítási időszak végével ismételten elhelyezésre kerülnek egy újonnan nyitott TBSZ számlán, így az újrakötéssel megspórolható az 1 éves befizetési időszak. Amennyiben a Számlatulajdonos él az az újrakötés lehetőségével, akkor erre vonatkozóan külön nyilatkozatot kell tennie az 5 éves megtakarítási időszak végéig.
 • Teljes meghosszabbítására vonatkozó nyilatkozat bármely OTP Bankfiókban, valamint az OTPdirekt internetes és telefonos ügyintézői szolgáltatáson keresztül megadható. OTPdirekt internetes és telefonos ügyintézői szolgáltatáson keresztül kizárólag olyan TBSZ számlák esetében adható nyilatkozat, amelyek be vannak vonva az OTPdirekt számlakörbe. Részmeghosszabbításra vonatkozó nyilatkozat csak személyesen, bármely OTP Bankfiókban adható meg.

TBSZ Számlák megszűnése

Nyilatkozat hiányában az 5 éves megtakarítási időszak végén a TBSZ számla minden jogcselekmény nélkül megszűnik, és a számlatulajdonos megtakarításai felett bármikor rendelkezhet. A Bank a Tartós Befektetési Betétszámlán megtakarított összeget a számlatulajdonos rendelkezéséig kamatmentesen kezeli tovább, az értékpapírokat pedig a normál értékpapír számlán tartja nyilván.


Hirdetmények, Üzletszabályzatok

 

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

 • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
 • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
 • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az informacio@otpbank.hu e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.