A Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) már 1 vállalt vagy meglévő gyermek után igényelheti. Az állami támogatást felhasználhatja új vagy használt lakás vagy lakóház vásárlására, építésre vagy akár meglévő otthona bővítésére is.

A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

Hogyan működik?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás, ami azt jelenti, hogy Önnek nem kell visszafizetnie az összeget, ha teljesíti a szerződésben foglaltakat. A támogatás legfeljebb 10 millió Ft lehet. A támogatás pontos összege a támogatás céljától, a lakás vagy lakóház hasznos alapterületétől és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától függ.A hasznos alapterület azon helyiségek 1,9 méter belmagasságot elérő alapterületének összege, amelyek a lakáson belül közvetlenül megközelíthetők és az alábbi típusú helyiségek valamelyikébe esnek: előszoba, közlekedő; nappali; hálószoba; étkező; konyha, étkezőkonyha; fürdőszoba; WC, kamra, tároló; gardrób; mosókonyha; kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget.

Hány gyermektől vehető igénybe?

A CSOK-ot már 1 meglévő vagy vállalt gyermek után igényelheti. Mit jelent ez?

Mekkora a támogatás összege?

600 000 Ft - 10 000 000 Ft

A támogatás összege a támogatás céljától, a lakás vagy lakóház hasznos alapterületétől és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától függ.A hasznos alapterület azon helyiségek 1,9 méter belmagasságot elérő alapterületének összege, amelyek a lakáson belül közvetlenül megközelíthetők és az alábbi típusú helyiségek valamelyikébe esnek: előszoba, közlekedő; nappali; hálószoba; étkező; konyha, étkezőkonyha; fürdőszoba; WC, kamra, tároló; gardrób; mosókonyha; kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget.

1 GYERMEK ESETÉN2 gyermek esetén3 gyermek esetén4 vagy több gyermek esetén
Hasznos alapterület - új lakásA hasznos alapterület azon helyiségek 1,9 méter belmagasságot elérő alapterületének összege, amelyek a lakáson belül közvetlenül megközelíthetők és az alábbi típusú helyiségek valamelyikébe esnek: előszoba, közlekedő; nappali; hálószoba; étkező; konyha, étkezőkonyha; fürdőszoba; WC, kamra, tároló; gardrób; mosókonyha; kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget., használt lakás, használt lakóházlegalább 40 m²legalább 50 m²legalább 60 m²új lakás esetén legalább 60 m², használt lakás esetén legalább 70 m²
Hasznos alapterület - új lakóházA hasznos alapterület azon helyiségek 1,9 méter belmagasságot elérő alapterületének összege, amelyek a lakáson belül közvetlenül megközelíthetők és az alábbi típusú helyiségek valamelyikébe esnek: előszoba, közlekedő; nappali; hálószoba; étkező; konyha, étkezőkonyha; fürdőszoba; WC, kamra, tároló; gardrób; mosókonyha; kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget.legalább 70 m²legalább 80 m²legalább 90 m²
Támogatás összege új lakás/lakóház vásárlása, építése esetén600 000 Ft2 600 000 Ft10 000 000 Ft
Támogatás összege használt lakás/lakóház vásárlása, vagy meglévő lakás bővítése esetén600 000 Ft1 430 000 Ft2 200 000 Ft2 750 000 Ft

1 GYERMEK ESETÉN

2 gyermek esetén

3 gyermek esetén

4 vagy több gyermek esetén

 • Hasznos alapterület - új lakás, használt lakás, használt lakóházlegalább 40 m²
 • Hasznos alapterület - új lakóházlegalább 70 m²
 • Támogatás összege új lakás/lakóház vásárlása, építése esetén600 000 Ft
 • Támogatás összege használt lakás/lakóház vásárlása, vagy meglévő lakás bővítése esetén600 000 Ft
 • Hasznos alapterület - új lakás, használt lakás, használt lakóházlegalább 50 m²
 • Hasznos alapterület - új lakóházlegalább 80 m²
 • Támogatás összege új lakás/lakóház vásárlása, építése esetén2 600 000 Ft
 • Támogatás összege használt lakás/lakóház vásárlása, vagy meglévő lakás bővítése esetén1 430 000 Ft
 • Hasznos alapterület - új lakás, használt lakás, használt lakóházlegalább 60 m²
 • Hasznos alapterület - új lakóházlegalább 90 m²
 • Támogatás összege új lakás/lakóház vásárlása, építése esetén10 000 000 Ft
 • Támogatás összege használt lakás/lakóház vásárlása, vagy meglévő lakás bővítése esetén2 200 000 Ft
 • Hasznos alapterület - új lakás, használt lakás, használt lakóházúj lakás esetén legalább 60 m², használt lakás esetén legalább 70 m²
 • Hasznos alapterület - új lakóházlegalább 90 m²
 • Támogatás összege új lakás/lakóház vásárlása, építése esetén10 000 000 Ft
 • Támogatás összege használt lakás/lakóház vásárlása, vagy meglévő lakás bővítése esetén2 750 000 Ft

Nem felel meg a feltételeknek?

Amennyiben az új lakás vásárlására, építésre nyújtott CSOK feltételeinek nem felel meg, de a használt lakás vásárlására nyújtott CSOK feltételeinek igen, akkor a használt lakás vásárlására fordítható támogatás összege új lakás vásárlására, illetve építésre is igénybe vehető.

Egyéb tudnivalók

 • Ha már vettek igénybe korábban gyermek után vissza nem térítendő állami támogatást, ebben az esetben a korábban igénybe vett állami támogatás és a most igénybe vehető támogatás különbözete igényelhető. A kedvezmény összegének megállapításánál nem kell figyelembe venni az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy az ezt megelőlegező kölcsön összegét.
 • Többgyermekes családok új vagy használt lakás vásárlására, építésére speciális, fix, évi 3%-os kamatozású támogatott lakáshitelt is igényelhetnek a CSOK mellé max. 25 évre (CSOK + Hitel):
  • 3 vagy több gyermek esetén max. 15 millió Ft-ot,
  • 2 gyermek esetén max. 10 millió Ft-ot.
 • Lakáshitel egyidejű igénybevétele esetén a CSOK bírálati díját nem kell megfizetni.
 • Adó- visszatérítési (ÁFA) támogatás egyidejű igénybevétele esetén az igényelt magasabb összegű támogatás bírálati díját kell megfizetni.

Kérdése van a támogatással kapcsolatban?

Kérjen visszahívást!

Kollégánk a kiválasztott időpontban visszahívja Önt.

Foglaljon időpontot!

Foglalja le időpontját az Önhöz legközelebbi bankfiókba!

CSOK-hoz igényelhető államilag támogatott lakáshitel (CSOK + Hitel)

Kizárólag CSOK mellé igényelhető, a futamidő végéig fix 3 százalékos kamattal elérhető lakáshitel többgyermekes családoknak új lakás vásárlásához vagy építéséhez. Összege legfeljebb 15 millió Ft lehet.

Megnézem a részleteket

Gyakran ismételt kérdések

A CSOK többféle lakáscélra is fordítható: új lakás vásárlására vagy építésére, illetve használt lakás vásárlására vagy meglévő bővítésére.

A támogatás legfeljebb 10 000 000 Ft lehet, összege a támogatás céljától és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától függ. A részletekről itt tájékozódhat.

A CSOK szempontjából gyermeknek számít:

 • vér szerinti gyermeke,
 • örökbe fogadott gyermeke, és a legalább egy éve az Ön gyámsága vagy gondnoksága alatt álló gyermek (a gyermek szüleinek halála esetén).

Vállalt gyermek

Fiatal házaspár – legalább egyik fél nem töltötte be a 40. életévét – vállalhat gyermeket a családi otthonteremtési kedvezménnyel összefüggésben.

 • Új lakásra igényelt CSOK támogatás esetén: gyermektelen fiatal házaspár legfeljebb három, egygyermekes fiatal házaspár legfeljebb kettő, kétgyermekes fiatal házaspár egy gyermek születését vállalhatja.
 • Használt lakásra igényelt CSOK támogatás esetén: fiatal házaspár – meglévő gyermekeik számától függetlenül – legfeljebb három gyermek születését vállalhatja.

Gyermek

 • a magzat a terhesség betöltött 12. hetét követően,
 • 25 évesnél fiatalabb eltartott gyermek,
 • 25 évesnél idősebb, megváltozott munkaképességű személy, akinek legalább egy éve tart az állapota, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

Igen, vásárolhat.

Igen, Ön egyedülállóként is igényelheti a CSOK-ot az Önnel közös háztartásban élő, Ön által eltartott és a felépített vagy megvásárolt lakásba Önnel együtt beköltöző gyermek után.

A vállalt gyermekekre járó CSOK kivételével - amit csak a fiatal házosak igényelhetnek - nincs erre vonatkozó feltétel.

Nem.

A folyósítás készültségi fokkal arányosan akkor kezdhető meg, ha a támogatott személy a CSOK-on és/vagy adóvisszatérítési (ÁFA) támogatáson és a hitelintézeti kölcsönön kívül saját forrásait az új lakás építésére, új vagy használt lakás vásárlásra vagy a meglévő lakás bővítésére már felhasználta.

A TB jogviszonyba abban az esetben tartozik bele a GYES és a GYED, ha közben a fennáll a munkaviszony.
A CSOK esetében a TB jogviszonyt elegendő egy személyre igazolni.

Hasznos dokumentumok

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

 • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
 • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
 • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az informacio@otpbank.hu e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.