Belépés a vállalkozásoknak szóló anyagokhozBelépés a vállalkozásoknak szóló anyagokhoz

OTP Optima Tőkegarantált Kötvény Alap

Az oldal nyomtatása

Kinek ajánljuk?

Friss adatok

Letölthető információk, kiadványok

Állandó adatok

Befektetési stratégia - az Alap célja

Referencia-index

Tőkegarancia - pótlólagos biztonság

Hozam - elért nyereség folyamatos újrabefektetése, adózás

Rugalmas futamidő - nincs lekötés

Korlátok nélkül - szabadon tervezhető összegű befektetés

Biztonság

Jogi személyek, szervezetek számára is

ALAP TÍPUSA

HAZAI RÖVID KÖTVÉNY

KOCKÁZATI BESOROLÁS

MÉRSÉKELT

AJÁNLOTT MINIMÁLIS BEFEKTETÉSI IDŐTARTAM

1-3 ÉV

Elérhető hozam - vállalt kockázat az Optima Alap esetében az OTP Alapkezelő Zrt. többi alapjához viszonyítva

Kinek ajánljuk?

Az alapot elsősorban azoknak a befektetőknek ajánljuk, akik legalább egy évre szeretnék pénzüket elhelyezni mérsékelt kockázat mellett egy túlnyomó részben hazai állampapírokból, jelzáloglevelekből és forint betétekből álló befektetésben.

Az alap a gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok és egyéb intézmények számára is segítséget jelent (a Pénzpiaci Alapunkkal közösen) napi pénzeszköz-gazdálkodásuk hatékony megszervezésében.

Friss adatok

Érvényesség 2016. július 22.
Egy jegyre jutó nettó eszközérték 6.291351 HUF
Nettó eszközérték 352,324,555,032 HUF
Indulástól mért, évesített hozam 9.49%

Egy jegyre jutó nettó eszközérték
1996. április 16. - 2016. július 22.

Letölthető információk, kiadványok

Az Alap tájékoztatói, jelentései nyilvánosak, melyek az Alapkezelő honlapján kívül az Alapok forgalmazási helyein (az OTP Bank Nyrt. erre kijelölt fiókjai) is elérhetők. Az alap korábbi tájékoztatóit a Jelentések menüpontban tettük elérhetővé.

havi hírlevél

havi jelentés

féléves jelentés

éves jelentés

alapkezelési szabályzat

Kiemelt Befektetői Információk

Amennyiben nem áll rendelkezésére a jelentések elolvasásához szükséges Adobe Acrobat Reader, akkor azt díjmentesen letöltheti az Adobe-tól.

Állandó adatok

Az Alap indulásának dátuma

1996. április 16.

Induló nettó eszközérték

100 000 000 Ft

A befektetési jegyek címlete

1 Ft/db

Az Alap típusa

Nyilvános, nyíltvégű értékpapír alap, határozatlan futamidejű, folyamatos forgalmazású hazai kötvényalap

Letétkezelő

OTP Bank Nyrt., 1876 Budapest V., Nádor u. 16.

Könyvvizsgáló

Deloitte Könyvizsgáló és Tanácsadó Kft., 1068 Budapest, Dózsa Gy. út 84/c.

Befektetési stratégia - az Alap célja

Az OTP OPTIMA Alapban lévő vagyont az alapkezelő döntően a Magyar Állam által garantált értékpapírokba fekteti be. Az Alapban döntő súlyt képviselő állampapírok (diszkont kincstárjegyek, államkötvények) mellett helyet kapnak az állampapírok feletti megtérülést biztosító jelzáloglevelek, forint betétek és kisebb részarányban a legjobb hitelminősítésű magyar vállalatok kötvényei is. A befektetések célja a rövid lejáratú (3, 6 és 12 hónapos futamidejű) banki befektetésekkel összehasonlításban versenyképes hozam elérése. A befektetési politikában fontos szempont a vállalt kockázatok maximális korlátozása a stabil árfolyamalakulás, mint elsődleges fontosságú szempont érdekében.

Referencia-index

Az Alap referencia-indexe 85%-ban a 3 hónap és egy év közötti hátralévő futamidejű magyar állampapírok árfolyamváltozását jelző RMAX index, 15%-ban az egy éven túli hátralévő futamidejű magyar államkötvények indexe, a MAX .

Tőkegarancia - pótlólagos biztonság

Amennyiben Ön Optima befektetési jegyét a vásárlást követően minimum 90 napig tartja az OTP Banknál vezetett értékpapírszámláján, akkor az OTP Bank garanciát vállal a vásárláskor befizetett összeg visszafizetésére. A tőkegaranciáról részletesebb tájékoztatás itt olvasható, továbbá az Alap forgalmazási helyein, az OTP Bank forgalmazásban részt vevő fiókjaiban kaphat.

Hozam - elért nyereség folyamatos újrabefektetése, adózás

Az alap befektetésein elért eredményt az Alapkezelő folyamatosan visszaforgatja, így az nem kerül kifizetésre hozam formájában. A befektetők a tőke növekményét a vételi és a visszaváltási ár különbözeteként, árfolyamnyereség formájában realizálják, amelyből a jelenleg hatályos szabályozás értelmében 16% kamatadó és 6% egészségügyi hozzájárulás levonásra kerül. Az alap múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeni teljesítményre, hozamra.

Az alap árfolyama, az árfolyam elérhetősége
Az egy jegyre jutó nettó eszközérték (árfolyam) mutatja, hogy az Alap eszközeinek az Alap kötelezettségeivel csökkentett és követeléseivel növelt piaci értékéből hány forint jut egy-egy befektetési jegyre. Az aktuális egy jegyre jutó nettó eszközérték az Alapkezelő honlapja mellett naponta elérhető a Napi Gazdaságban és a Budapesti Értéktőzsde hivatalos lapjában (Magyar Tőkepiac). Az Alapba történő befektetések aktuális értéke ez alapján már könnyen meghatározható az említett helyeken megjelent egy jegyre jutó eszközérték és az Ön számláján lévő befektetési jegyek darabszámának szorzataként.

Rugalmas futamidő - nincs lekötés

Az OTP Optima Alap nyilvános, nyíltvégű, határozatlan futamidejű, folyamatos forgalmazású így Önnek nem kell figyelnie megtakarításainak lekötésére és a futamidő lejáratát követő újrabefektetésre. Befektetésre szánt megtakarítását bármelyik banki munkanapon elhelyezheti Alapunkban (befektetési jegy vásárlása). Ezt követően aktuális összegű befektetését előzetes bejelentés nélkül bármikor, bármilyen részösszeggel növelheti (újabb befektetési jegyek vásárlása), vagy csökkentheti (befektetési jegyek visszaváltása).

Korlátok nélkül - szabadon tervezhető összegű befektetés

A befektetés értékét a befektetési jegyek 1 forintos névértékének köszönhetően Ön rugalmasan és pontosan igazíthatja a rendelkezésére álló forint összeghez, azaz a befektetési jegyeket tetszőleges összegben vásárolhatja meg és válthatja vissza.

Biztonság

Befektetési jegyeit az OTP Banknál vezetett, dematerializált értékpapírok nyilvántartására alkalmas értékpapírszámláján írjuk jóvá. Befektetését így biztonságban tudhatja, nem kell tartania a befektetési jegyek sérülésétől, esetleg elvesztésétől. Befektetési jegyeit fizikai formában nem állítjuk elő.

Jogi személyek, szervezetek számára is

Az OTP OPTIMA Alap magán- és jogi személyek, illetve jogi személyiség nélküli szervezetek számára is lehetőséget nyújt 3 hónapnál hosszabb időre felszabaduló pénzeszközeik alacsony kockázatú befektetésére. Az Alapba devizabelföldiek és devizakülföldiek egyaránt befektethetnek.