Környezetünk védelme és a klímaváltozás egyre sürgetőbb feladatokat és kihívásokat jelentenek. Bankunk befektetési és banki szolgáltatásaiban egyaránt jelen vannak a környezettudatos elemek, emellett törekszünk arra, hogy minimalizálhatóak legyenek a szervezet működtetéséből és fenntartásából eredő negatív környezeti hatások.


Kiemelt céljaink

 • Fenntartható pénzügyi szolgáltatások

 • Fenntartható, környezettudatos működés

Fenntartható pénzügyi szolgáltatások

Portfóliónkban megtalálhatóak fenntartható fejlődéssel, zöld, megújuló energiaforrások felhasználásával kapcsolatos termékek.

Zöld pénzügyek

A környezetvédelmi szempontok egyre nagyobb jelentőséget kapnak a gazdasági és a beruházási döntésekben, ezzel is elősegítve a fenntartható növekedés megvalósítását. Az OTP Bank intenzíven támogatja a megújuló energia projektek finanszírozását, beleértve a naperőmű, szélerőmű és vízerőmű beruházásokat, illetve energiahatékonysági beruházásokat.

Törekszünk az állami és nemzetközi kedvezményes források elérhetőségének biztosítására mind lakossági ügyfeleink, mind vállalati ügyfeleink számára. Ezen források jellemzően fontos társadalmi, környezeti célok elérését segítik. Az elmúlt időszakban e területen hangsúlyossá váltak az energiahatékonyságot és a megújuló energiaforrások használatát ösztönző konstrukciók.

Befektetési és banki szolgáltatásainkban egyaránt jelen vannak környezettudatos elemek

 • Társasházak és lakásszövetkezetek részére biztosítható korszerűsítésre és felújításra nyújtható hitel.
  Részletek
 • Elérhető felelős befektetési termékünk, az OTP Klímaváltozás 130/30 Alap.
  Részletek
 • Az OTP Bank a hazai piacon elsőként bocsátott ki zöld jelzáloglevelet.
  Részletek
 • Ügyfeleink választhatják a zöld (elektronikus) bankszámlakivonatot a papírra nyomtatott és postán küldött kivonat helyett.
  Részletek

Jelentős környezeti hatással bíró iparágak

Piacvezető bankként azt is feladatunknak tartjuk, hogy azon ágazatok szereplőinek, amelyek közvetlenül és nagy mértékben hozzájárulnak a klímaváltozáshoz, olyan finanszírozási lehetőségeket, termékeket és ajánlatokat is biztosítsunk, amelyek segítik a fenntarthatóbb működésre és termelésre való átállásukat.

Fenntartható, környezettudatos működés

Működésünk során az erőforrások hatékony használatára törekszünk, a gazdaságossági szempontok figyelembevétele mellett

Erőforrás-felhasználás

Energia

Az új beruházások, felújítások során bankunk az aktuálisan legjobb technológiát alkalmazza, modern gépészeti megoldásokat és energiatakarékos (LED) fényforrásokat építünk be. Bankfiókjaink és a központi épületeink felújításakor a hőközpontokat is cseréljük, emellett a klímaberendezések cseréjekor ügyelünk arra, hogy az új készülékek hűtőközege környezetkímélő legyen.

A megújuló energiaforrások használatát a gazdaságossági szempontok figyelembevételével bővítjük. Valamennyi bankfiók-felújításánál vizsgáljuk a napelem és a hőszivattyú telepítésének lehetőségét.

Utazás

Az autóbeszerzéseink során előnyben részesítjük az alacsonyabb fogyasztású gépjárműveket, és szigorú szén-dioxid kibocsátási limiteket alkalmazunk; bankunk flottájában elektromos és hibrid autók is találhatók. A központi épületeinknél és a bankfiókjainknál egyaránt számos helyen található kerékpártároló.

Papír

A papírhasználat mérséklése, illetve az újrahasznosított papír használatának bővítése több éve folyamatos törekvésünk.

A digitalizáció a belső folyamatokban és az ügyfelek felé irányuló tájékoztatásban egyaránt fontos szerepet játszik a papírfogyasztás csökkentésében (például aláírópadok alkalmazása). Hosszú idő óta biztosítjuk ügyfeleink számára az elektronikus bankszámlakivonat lehetőségét a papíralapú kivonatok helyett. Az elektronikus bankszámlakivonatokkal és a különböző elektronikus információkezelési megoldásokkal éves szinten több mint tízmillió oldal papírt tudunk megspórolni.

Hulladékkezelés

Alapelvünk, hogy berendezéseinket, eszközeinket és gépeinket a lehető legtovább, akár több helyen is használjuk.

Bankunk a „hulladék keletkezésének megelőzése/újra használat/újrahasznosítás/lerakás” prioritási sorrendet érvényesíti. Ennek szerves részét képezi a szelektív hulladékgyűjtés és a papírhasználat mérséklése. A keletkező hulladék csökkentése mellett folyamatosan bővítjük a szelektív gyűjtés lehetőségét.

Bevált gyakorlat, hogy a már szükségtelenné vált, de még használható bútorokat és működő IT-eszközöket (elsősorban számítógépeket és laptopokat) jótékony célra, rászoruló intézményeknek, szervezeteknek adjuk tovább.

Fenntarthatósági tevékenységünk további fókuszai

Pénzügyi kultúra

Tovább

Közösségi szerepvállalás

Tovább

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

 • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
 • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
 • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.