Bemutatta az OTP Bank az idei Öngondoskodási Index eredményeit

Publikálva: 2022. november 11. öngondoskodási index

A részleteket Kovács Antal vezérigazgató-helyettes ismertette egy sajtóesemény keretén belül. Az index főátlaga és a megtakarítással rendelkező ügyfelek aránya nőtt, ahogy a pénzügyi tudatosság is.

Tizenegyedik éve méri fel az OTP Bank egy speciális kutatással a magyarok öngondoskodási szokásait, viselkedését, a különböző gazdasági helyzetekre való reakcióját a 18-70 éves, bankszámlával rendelkezők körében egy 1500 fős mintán. A 2022-es felmérés eredményeit az OTP Bank központi irodaházában rendezett sajtóesemény és az azt követő kerekasztal-beszélgetés keretében ismertette Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Összességében elmondható, hogy az OTP Öngondoskodási Index főátlaga 34-ről 37 pontra emelkedett, ami a legnagyobb éven belüli pozitív elmozdulás a felmérés történetében, emellett nőtt a megtakarítással rendelkező ügyfelek aránya. Szintén ígéretes adat, hogy a felmérés alapján a többség fontosnak tartja a megtakarítás képzését. Mindez annak is köszönhető, hogy a lakosság egy része tudatosan, a fogyasztás csökkentésével és pénzügyi tervek készítésével reagál a gazdasági bizonytalanságra.

Az idei kutatás eredményeit részletesebben vizsgálva az derül ki, hogy a lakosság szinte minden rétege közvetlenül érzi a gazdasági bizonytalanságot és érzékenyen érinti az árak emelkedése. A válaszadók 95 százaléka kiadásainak növekedéséről számolt be, 76 százalék pedig jelentősnek nevezte e növekedést. Többek között ennek hatásaként a válaszadók több mint 90 százaléka valamilyen formában korlátozta is a kiadásait.

A jelenlegi gazdasági helyzet pozitív fejleménye, hogy a lakosság elkezdett tudatosan gondolkodni és előre tervezni pénzügyeit: a kiadásokat jobban átgondolják, és aki teheti, növeli megtakarításait vagy éppen most kezd el célzottan spórolni. Három év óta most először kerültek többségbe azok a válaszadók, akik legalább a következő hónapra készítenek pénzügyi terveket.

A megkérdezettek 63%-a gondolja úgy, hogy a jelenlegi helyzetben fontos megtakarítást képezni. A célokat illetően sokan készülnek a váratlan helyzetre (36%), tesznek félre a gyermekek jövőjére (31%), vagy lakásfelújításra (21%). Amíg az elmúlt két évben a pénzpiaci megtakarítással rendelkezők aránya stabilan 40 százalék volt, addig idén ez a szám 48 százalékra emelkedett.

OTP Öngondoskodási Index
OTP Öngondoskodási Index
OTP Öngondoskodási Index
OTP Öngondoskodási Index
OTP Öngondoskodási Index
OTP Öngondoskodási Index

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.