Az idő gyorsan telik. Tedd értékessé!

Nyiss Tartós Befektetési Értékpapírszámlát, mellyel 5 év után adómentességet érhetsz el!

Takaríts meg Tartós Befektetési Értékpapírszámlával!

Az OTP Tartós Befektetési Értékpapírszámla (továbbiakban TBÉSZ) kedvezményes adózást, vagy akár teljes jövedelemadó-mentességet tesz lehetővé, így jó választás lehet, ha 3-5 évre, vagy ennél hosszabb időre szeretnél megtakarítani.

Hosszabb távon szeretnél megtakarítani?

Ez esetben érdemes olyan megtakarítási formát választani, amely hosszú távon akár teljes jövedelemadó-mentességet biztosít.

A videóból megismerheted a TBÉSZ működését.

Így működik a TBÉSZ: mérföldkövek

 1. Befizetési időszak

  A számla megnyitásától az adott naptári év december 31-ig tart.
  Az időszak alatt tetszőleges alkalommal lehet befizetni, átutalni a számlára, valamint be is fektethető a számlán elhelyezett összeg.

 2. Lekötési időszak: 3 év + 2 év

  A befizetési időszak utáni év január 1-től kezdve 5 év, ami adózási szempontból 3+2 éves időszakra tagolódik.
  A TBÉSZ-en szabadon kezelheted értékpapírjaidat (vásárolhatsz, eladhatsz és újakat vehetsz az eladás árából).
  A lekötési időszak alatt a számlára újabb befizetés, átutalás nem történhet.

  • 15%-os személyi jövedelemadót kell fizetni, ha a számlá­ról a számlanyitás évében vagy az azt követő 3 éven belül veszel fel pénzt. Ebben az esetben a TBÉSZ megszűnik, az adó alapja pedig a megszakítás napjáig megállapított hozam lesz.
  • 10%-os személyi jövedelemadót kell fizetni, ha a számlanyitás utáni 3. adóév utolsó napját követően, de még az adómentességet jelentő 5. év előtt a számláról részkifizetés történik, vagy a számla megszűnik.
 3. Időszak vége

  Megtakarításod adómentes, ha megvárod az 5 éves lekötési időszak utolsó napját.

  • A megtakarításod adómentes, ha a számlanyitás évét követő 5.naptári év utolsó napjáig nem szünteted meg a számlát.

Nyiss Tartós Befektetési Értékpapírszámlát nálunk!

Foglalj időpontot bankfiókunkba!

Ügyintézőink segítségével, előre foglalt időpontban, gyorsan nyithatsz Tartós Befektetési Értékpapírszámlát.

Időpontot foglalok

Gyakran ismételt kérdések

 • 5 év után nem kell személyi jövedelemadót (SZJA-t) fizetni. A TBÉSZ-re helyezett értékpapírokkal szerzett jövedelem egész pontosan a számlanyitás évét követő 5. naptári év utolsó napján lesz adómentes.
 • 3 év után 10% az SZJA. Ha 5 évnél előbb, de 3 év letelte után veszed ki a pénzedet a TBÉSZ-ről, akkor a megszerzett jövedelmet 10% adó terheli – egész pontosan a számlanyitás évét követő 3. év utolsó napjától kezdve.
 • 15% az SZJA, ha a számlanyitás évét követő 3 éven belül kiveszed a TBÉSZ-en elhelyezett összeget. Az adó alapja a megszakítás napjáig megállapított hozam.

A számlanyitáshoz kérjük, nézz be a hozzád legközelebb eső OTP Bank fiókba! Érdemes tudni, hogy bankunknál minden évben egy Tartós Befektetési Értékpapírszámla nyitható, és az egyes naptári években nyitott TBÉSZ-ek nem vonhatóak össze, ugyanis ezek mindegyikéhez egy másik tartós befektetési szerződés tartozik.

A számla megnyitásakor minimálisan befizethető összeg 25 000 Ft, vagy annak megfelelő külföldi fizetőeszköz. A nyitástól az adott év december 31-ig tartó időszakot befizetési időszaknak hívjuk: ez idő alatt tetszőleges alkalommal teljesíthető befizetés, átutalás a számlára, és az itt elhelyezett összeg akár azonnal be is fektethető.

A befizetési időszakot követő év január 1-jétől indul az úgynevezett lekötési időszak, amely 3+2 évig tart. A lekötési időszak alatt a számlákra újabb befizetés, átutalás nem történhet.

A Tartós Befektetési Értékpapírszámlán belül szabadon adhatod és veheted a számodra legvonzóbb értékpapírokat. Az OTP Bank által forgalmazott minden, forintban és devizában kibocsátott értékpapírt (kötvény, részvény, befektetési alap és egyéb strukturált termék) elérheted, és a számlán belül bármikor átcsoportosíthatod megtakarításaidat a számla teljes futamideje alatt.

A 3 éves, illetve az 5 éves lekötési időszak mindig a számlanyitás évét követő január 1-jétől kezdődik.

TBÉSZ-es befektetéseket természetesen telefonon és az internetbankon keresztül, illetve a SmartBank/SmartBróker alkalmazásban is kezelheted.

A TBÉSZ-ről történő részösszeg kivételére a számlanyitást követő 3. naptári év utolsó napját követően van lehetőséged. Ebben az esetben a részkifizetésről a 3. év utolsó munkanapjáig külön nyilatkozatot szükséges tenned, és a részkifizetés hozama után már csak 10%-os adót kell fizetned.

Minden más esetben az 5. lekötési év vége előtti pénzkivonás a számla megszüntetésével jár, vagyis a teljes összeg kivonásra kerül. Ilyenkor a számlanyitástól eltelt időszak szerinti adó megállapítására és fizetésére vonatkozó kötelezettségek a teljes befektetett összeg hozamaira vonatkoznak.

Igen. A Tartós Befektetési Értékpapírszámlák hordozhatók, vagyis lehetőség van az egyes hitelintézeteknél/befektetési szolgáltatóknál kötött Tartós Befektetési Összevont Értékpapírszerződés felmondására és a megtakarítás másik hitelintézetnél/befektetési szolgáltatónál vezetett Tartós Befektetési Értékpapírszámlára történő áthelyezésre.

A Tartós Befektetési Értékpapírszámlán tartott befektetések bármikor eladhatók és az ellenérték újra befektethető, tehát nem számít pénzkivonásnak, ha a számlán belül rendezed át a portfóliódat. Az egyetlen megkötés, hogy a pénz nem vonható ki a számláról.

Az 5 éves lekötési időszak utolsó napjáig lehetőség van nyilatkozni a TBÉSZ részleges vagy teljes újrakötésére vonatkozóan. Ebben az esetben befizetési időszak nélkül indul újra a megtakarítás a lekötési időszakban.

Nyilatkozat hiányában az 5 éves megtakarítási időszak végén a TBÉSZ minden jogcselekmény nélkül megszűnik, és a számlatulajdonos bármikor rendelkezhet a megtakarításai felett. A bank a megtakarított összeget a számlatulajdonos rendelkezéséig normál értékpapírszámlán tartja nyilván.

Tudj meg még többet a TBÉSZ-ről!

Ha a fentieken kívül további részleteket szeretnél megtudni a TBÉSZ működéséről, olvasd el általános tájékoztatónkat!