Sok kicsi tényleg sokra megy

Publikálva: 2023. május 17. megtakarítás

Noha a takarékoskodás általánossá vált, a magyarok mégis kevesebbet tudnak félretenni és egyre inkább a rugalmas, azonnal hozzáférhető megtakarítási megoldásokat keresik az OTP Bank kutatása szerint. A hitelintézet sajtóháttérbeszélgetésén a szakértők arról nyilatkoztak, a terület legnagyobb kihívása, hogy leszámoljanak a hiedelemmel, miszerint kis összegekkel nem éri meg belevágni a megtakarításba.

2022 vége és 2023 eleje jelentős változásokat hozott a befektetési és megtakarítási piacon. A gazdasági bizonytalanság hatására a lakosság elkezdte visszafogni költéseit, amit az OTP Bank Öngondoskodási Index kutatása 1 is alátámaszt. A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 96 százaléka csökkentette kiadásait a bizonytalan időkben, ezzel párhuzamosan pedig 63 százalék úgy gondolta, hogy egyre fontosabb félretenni és előre gondolkodni a jövőbeni anyagi biztonság érdekében. A megtakarítók számának folyamatos növekedését az OTP Bank egy másik, tavalyi, megtakarítási szokásokat vizsgáló kutatása 2 is igazolja. A felmérésben azokat az 500 ezer forint feletti megtakarítókat kérdezték, akik rendelkeznek legalább egy banki megtakarítási termékkel. Ez a réteg a két évvel korábbi méréshez képest kibővült, a korábbi 16 százalék után jelenleg a 18-65 éves lakosság 20 százaléka (nagyjából 1,3 millió fő) sorolható ide.

”Fokozódott a bizonytalanság a magyar lakosság körében a hazai és nemzetközi gazdasági helyzettel kapcsolatban, egyre többen szeretnék rugalmas, azonnal hozzáférhető formában tartani a megtakarításaikat. A spórolás általánossá vált, de a többség kevesebbet tud félretenni, mint korábban. Az 1 millió forint alatti megtakarítók között vannak legnagyobb arányban olyanok, akik inkább megtakarításaik csökkentését, mintsem növelését tervezik, vagy várhatóan erre kényszerülnek majd” – mondta el az eseményen Takács Domokos, az OTP Bank Daily Banking területének vezetője.

A kutatásból az is kiderült, hogy részben a megtakarítást újonnan elkezdők miatt, részben a kedvezőtlenebb gazdasági helyzet hatására csökkent a 3 millió forint feletti megtakarítók aránya. Nőtt emellett azok aránya, akik csak általános tartalékkal rendelkeznek (42%), vagyis konkrét célok nélkül vésztartalékként tekintenek a pénzükre.

Jelenleg a megtakarításokat érintő kihívás a magas inflációs környezet, a betéti állomány lemorzsolódása, és a pénzügyi ismeretek hiánya. ”A megtakarítások területén le kell számolni azzal a mítosszal, miszerint nem érdemes kis összegeket megtakarítani, mert több vele a „macera”, mint amennyit megtérülést eredményez. Érdemes mielőbb elkezdeni a rendszeres megtakarítást, akár egészen kis értékben is, hiszen ahogy a mondás is tartja: sok kicsi sokra megy. Az OTP Bank pénzügyi partnerként olyan megoldásokat kínál, amelyekkel segítséget nyújt a megtakarítási életút elején járó ügyfeleknek is.” – nyilatkozta Fabriczki Rita, az OTP Bank Megtakarítási termék- és szolgáltatás menedzsment terület vezetője.

A 2022-es Öngondoskodási Index eredményei alapján az látható, hogy a lakosság majdnem fele nem tudja kezelni a kis összegű megtakarításokat, ezért otthon, vagy csak látra szóló egyenlegen tartják pénzüket. A megtakarításukat otthon tartók és a bankszámlán látra szóló egyenleggel rendelkezők egyaránt 43-43 százaléka azért teszi ezt, mert túl kevésnek ítélik az összeget.

”A megtakarítás egy olyan terület az emberek életében, amiben azt látjuk, hogy sokak bizonytalanok, hogy kezdjenek bele, milyen lehetőségeik vannak, mibe fektessenek. Ügyfeleink megtakarítási életútjának elején nagy szükségük van olyan megoldásokra, amikkel elkezdhetik kicsiben a rendszeres gyűjtögetést. Ilyen például a Bank Rendszeres Megtakarítási Programja, mellyel egyszerűen és kényelmesen, egyetlen megbízás megadásával lehet akár hosszú távon is takarékoskodni. További, kis összegű megtakarítást támogató fejlesztések is folyamatban vannak, amivel ügyfeleink különböző célokat is hozzá tudnak rendelni a megtakarításaikhoz, mindezt online, a karosszék kényelméből” – mondta el Fabriczki Rita.


1 Az OTP Öngondoskodási Index egy 2011 óta minden évben elkészülő, a 18-70 éves, bankszámlával rendelkező magyar lakosságra nézve reprezentatív felmérés. A legfrissebb mintavétel 2022 szeptemberében, személyes megkérdezéssel készült.

2 Az NRC kutatás célja: A korábbi évek adataival összevetve megtudni, mennyiben módosult a megtakarítók összetétele, gondolkodásmódja, termékhasználata. Célcsoport: 18-65 éves bankhasználók, akik rendelkeznek legalább 500 ezer forint pénzügyi megtakarítással, és legalább egy megtakarítási termékkel.
Az adatfelvétel időpontja: 2022. december Mintanagyság: 800 fő Az adatfelvétel módszere: online kérdőíves felmérés. A minta reprezentatív nem, korcsoport, végzettség, lakóhelytípus és régió alapján.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.