Az OTP Csoport eladja román leányvállalatát a Banca

Az OTP Csoport eladja román leányvállalatát a Banca Transilvaniának

Publikálva: 2024. február 9. akvizíció

A helyi piacon töltött 20 évet követően az OTP Csoport eladja az OTP Bank Romániát. A vevő a piacvezető román bank, a Banca Transilvania.

A mai napon az OTP Csoport kötelező érvényű megállapodást írt alá a Banca Transilvaniával (BT) az OTP Bank Romániában fennálló részesedésének értékesítéséről. A megállapodás értelmében az OTP Csoport eladja az OTP Bank Románia leányvállalatait is, ami az OTP számára a teljes kivonulást eredményezi a román piacról. A tranzakció zárására várhatóan a következő hónapokban kerülhet sor, az illetékes pénzügyi- és versenyhatóságok jóváhagyásainak függvényében. A vételár 347,5 millió euró.

A szabályozói engedélyek megszerzése után OTP Bank Románia egyesül a BT-vel. Az OTP Bank márkanevet átmenetileg megtartják annak érdekében, hogy biztosítsák az egyesülés befejezéséig az ügyfelek és a munkatársak számára a zökkenőmentes átmenetet. Az OTP Bank Románia és leányvállalatai továbbra is eleget tesznek az ügyfeleik felé vállalt kötelezettségeiknek, és a legmagasabb színvonalú szakmai szolgáltatásokat nyújtják az ügyfeleiknek, akiknek a tranzakcióval kapcsolatban semmiféle teendőjük sincs.

Az OTP Bank Románia szintén fenntartja a Bethlen Gábor Alap felé a Szülőföldön magyarul programmal kapcsolatban fennálló kötelezettségvállalásait, és az összes ügyfelét ugyan azokkal a feltételekkel fogja kiszolgálni, mint eddig, beleértve a többnyelvű vagy kétnyelvű kiszolgálást azokon a területeken, ahol erre szükség van.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója elmondta: “A helyi bankunk hosszú utat tett meg az alatt a húsz év alatt, amíg Romániában működtünk. Jelentős organikus növekedést értünk el az elmúlt években, mindamellett világossá vált, hogy stratégiai növekedési céljainkat nem tudjuk elérni akvizíciók nélkül, márpedig az belátható jövőben kis esély mutatkozik egy lehetséges felvásárlásra. Biztos vagyok abban, hogy ügyfeleink továbbra is az elvárásaiknak megfelelő, magas színvonalú szolgáltatásokat fogják kapni, valamint továbbra is innovatív pénzügyi termékek közül választhatnak majd. Szeretnék köszönetet mondani romániai munkatársainknak az elkötelezettségükért és odaadó munkájukért, ami annak a növekedésnek és magas színvonalú szolgáltatásnak az alapjául szolgált, amit eddig elértünk.”

Horia Ciorcilă, a Banca Transilvania Igazgatóságának elnöke hozzátette: „Az OTP Csoport román üzletének akvizíciója lehetőséget ad a BT Csoport számára vezetői pozíciónk erősítésére, és arra, hogy hozzájáruljunk a romániai bankpiac konszolidációjához. Továbbra is ambiciózus organikus növekedési terveink vannak, és aktívak kívánunk maradni a számunkra fontos pénzpiaci szegmensek konszolidátoraként. Köszönjük az OTP Csoportnak, amit Romániában felépített, valamint a pragmatikus egyeztetési folyamatot, ami pozitív eredménnyel zárult. Várjuk, hogy üdvözölhessük az OTP Bank ügyfeleit és munkatársait a BT-nél.”

Az OTP Bank Románia - amelynek többségi tulajdonosa 2004 óta az OTP Bank Nyrt., Kelet-Közép Európa egyik leggyorsabban növekvő bankcsoportja - univerzális banki szolgáltatásokat nyújt a román piacon.

Az OTP Bank Románia piaci részesedése 2,64% Romániában, a teljes eszközállomány tekintetében 1. Jelenleg közel 420 ezer lakossági és több mint 22 ezer vállalati/ kkv ügyfele van, köszönhetően 1 800 munkavállalójának és csaknem 100 fiókból álló hálózatának.

A Banca Transilvania a legnagyobb bank Romániában és Dél-Kelet Európában. Univerzális bankcsoportként szolgáltatásai lefednek minden ügyfélkört és üzletágat a pénzügyi szektorban. 20% piaci részesedéssel rendelkezik a hitelezés területén, valamint több mint 4 millió ügyfele és közel 10 ezer munkavállalója. Online megoldásai élvonalbeliek, és országosan kiterjedt fiókhálózattal rendelkezik.

A Barclays Bank Ireland PLC a BT kizárólagos pénzügyi, a Filip & Company kizárólagos jogi, míg a PwC Románia kizárólagos pénzügyi és adó átvilágítási tanácsadójaként vettek részt projektben.

OTP Csoport
Kapcsolat:

Banca Transilvania
Kapcsolat:

 

12023. szeptemberi adat

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.