Az OTP Bank értékesítette szlovák leánybankját

Publikálva: 2020. november 27. akvizíció

A mai napon a tranzakció sikeres pénzügyi zárásával az OTP Bank szlovákiai leánybankja, az OTP Banka Slovensko részvényeinek 99,44%-a a belgiumi székhelyű KBC Csoport tulajdonába került.

A szükséges szabályozói és felügyeleti engedélyek - a Szlovák Nemzeti Bank (NBS), a Belga Nemzeti Bank (NBB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Szlovák Köztársaság Gazdasági Versenyhivatalának jóváhagyása – megszerzését követően, a mai napon megtörtént a 2020. február 17-én megkötött szerződés alapján az eladási tranzakció pénzügyi zárása, melynek eredményeként az OTP Banka Slovensko részvényeinek 99,44%-a a KBC Csoport tulajdonába került, és így a KBC Bank leánybankjává vált.

Az OTP Banka Slovensko egyesül a ČSOB Bankkal, a KBC Bank szlovák leányvállalatával. A KBC bízik az integráció pozitív hatásaiban és üdvözli az OTP Banka Slovensko munkatársait a KBC és a ČSOB családjában. Az OTP Banka Slovensko márkanevet átmenetileg megtartják, hogy az egyesülés befejezéséig biztosítsák az ügyfelek és a munkatársak zökkenőmentes átállását.

Az OTP Banka Slovensko - a ČSOB Bank támogatásával – továbbra is eleget tesz a piacon vállalt kötelezettségeinek, és a legmagasabb szakmai színvonalú szolgáltatásokat nyújtja valamennyi ügyfelének, akiknek az eladással kapcsolatban semmiféle teendőjük sincs.

„Belépésünk a szlovák piacra mindig emlékezetes marad számunkra, mivel ez volt az első lépés azon az úton, amelyen haladva mostanra egy több mint 10 országból álló nemzetközi bankcsoporttá fejlődött az OTP Csoport. Szeretnék köszönetet mondani az OTP Banka Slovensko vezetőségének és munkatársainak közel két évtizedes odaadó szakmai munkájukért. Ez alatt a két évtized alatt leánybankunk stabil piaci szereplő volt, magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtva Szlovákiában. Biztos vagyok benne, hogy a ČSOB-bal való egyesülés az OTP Banka Slovensko ügyfelei számára hozzáférést jelent majd számos további bankfiókhoz, a szolgáltatások szélesebb köréhez és egy másik nagy bankcsoport támogatásához. A tranzakció mostani sikeres pénzügyi lezárását követően, stratégiánknak megfelelően, továbbra is aktívan vizsgáljuk a régió lehetséges akvizíciós céljait, elsősorban azokban az országokban, ahol már jelen vagyunk.” - mondta dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

Johan Tijs, a KBC Csoport vezérigazgatója így értékelte a tranzakciózárást: „Az OTP Banka Slovensko megszerzése tovább erősíti részesedésünket a szlovák piacon, ahol 2002 óta már jelen vagyunk a ČSOB-n keresztül. Kihasználhatjuk a méretgazdaságosság előnyeit és növelhetjük láthatóságunkat ezen a rendkívül versenyképes piacon, minden érdekelt fél javára. Mint ilyen, ez a tranzakció teljes mértékben összhangban áll stratégiánkkal, amelynek középpontjában az áll, hogy valamennyi alappiacunkon referencia bank-biztosítási csoporttá válunk a lakossági ügyfelek, a kis- és középvállalkozások és a közepes piaci részesedéssel rendelkező vállalkozások számára. Lehetőséget teremt számunkra, hogy magas szintű pénzügyi megoldásokat kínálhassunk az ügyfelek még szélesebb körének. Meggyőződésem, hogy ügyfeleink számottevően profitálni fognak a ČSOB és az OTP Banka Slovensko jövőbeni egyesüléséből, mivel hozzáférést kapnak a digitális technológiák által lehetővé tett magas színvonalú, modern és innovatív pénzügyi szolgáltatásokhoz, illetve személyre szabott és professzionális ügyintézéshez.”

Daniel Kollár, a ČSOB Bank Slovakia elnök-vezérigazgatója és a szlovák piacért felelős igazgatója a következőket mondta: „A mai tranzakció fontos mérföldkövet jelent a ČSOB számára. Az OTP Banka Slovensko beolvadása a ČSOB-ba jelentősen megerősíti banki biztosítási hálózatunkat az országban, és tovább erősíti keresztértékesítési lehetőségeinket .

Szeretettel üdvözlöm az OTP Banka Slovensko minden ügyfelét és alkalmazottját is, amelyet továbbra is Zita Zemková asszony, az OTP Banka Slovensko vezérigazgatója vezet. Tapasztalata, piaci ismeretei és menedzsment képességei biztosítják a folyamatosságot az összes érdekelt számára, és rendkívül értékesek lesznek abban, hogy sikeresen integrálják a ČSOB-ot és az OTP Banka Slovensko-t egy új, dinamikus és jövőbiztos egységbe. Ezt szem előtt tartva A ČSOB-nál hiszünk a munkatársak dinamikus együttműködésén alapuló kezdeményezésekben és abban, hogy a megszerzett értékes tapasztalatokat akár az országhatárokon túl is megoszthatjuk egymással. Ezért arra biztatom és arra kérem az OTP Banka Slovenskótól érkező új munkatársainkat, hogy ők is legyenek nyitottak közösségünk felé, és osszák meg velünk ötleteiket és tapasztalataikat.”

Az OTP Banka Slovensko univerzális banki szolgáltatásokat nyújt a szlovák piacon, 2002. április 4 óta állt a legnagyobb magyarországi bank, az OTP Bank többségi tulajdonában. Az OTP Banka a teljes eszközállomány tekintetében Szlovákiában 1,75%-os piaci részesedéssel rendelkezik. Az OTP Banka Slovensko jelenleg 58 fiókból álló hálózatot üzemeltet Szlovákiában, megközelítőleg 176.000 lakossági ügyfelet és 14.400 vállalati/KKV-ügyfelet szolgál ki. A bank székhelye Pozsonyban található. A bank üzleti tevékenységének nagy részét magánszemélyek és jogi személyek számára nyújtott banki termékek és szolgáltatások képezik.

A belga KBC Bank piacvezető európai pénzügyi csoport, 11 millió ügyféllel és 42.000 alkalmazottal. Leánybankján, a több mint 50 éves tapasztalattal rendelkező ČSOB-n keresztül a szlovák piac egyik legjelentősebb és legerősebb, meghatározó szereplője. Univerzális bankként valamennyi ügyfélszegmens: lakossági ügyfelek, egyéni vállalkozók, KKV-k és vállalati ügyfelek, valamint intézményi ügyfelek számára kínál szolgáltatásokat. A bank a ČSOB pénzügyi csoport része, amely csoportba a bankon kívül a következő cégek tartoznak: a ČSOB stavebná sporiteľňa (lakástakarékpénztár), a ČSOB Leasing, a ČSOB Real, s. r. o. és a ČSOB Nadácia (alapítvány). A ČSOB Poisťovňa (biztosító) a ČSOB fiókvállalata.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.