Egy zseb marad a SZÉP-kártyákon

Publikálva: 2023. január 5. közérdekű tájékoztatás, SZÉP-kártya

Az új jogszabályok szerint 2023. január 9-től megszűnnek a SZÉP-kártya zsebei, ezentúl csak egy számla fog állni a SZÉP-kártya mögött (a SZÉP kártya szolgáltatók a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet módosításáról szóló 594/2022. (XII. 28.) Korm. rendeletnek megfelelően).

A változással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók:

  • A zsebek megszüntetése a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddigi három zsebből csak a szálláshely zseb marad meg.
  • Ezzel együtt a szálláshely zseb „megörökli” a másik két zseb teljes felhasználási körét: 2023. január 9-től minden SZÉP-kártyás szolgáltatásért a szálláshely zsebről lehet majd fizetni.
  • A vendéglátás és a szabadidő zseben lévő pénzeket január 8-án mindenkinek átvezeti az OTP Pénztárszolgáltató a szálláshely zsebre, vagyis onnantól az összes pénz erre az egy zsebre kerül, és innen tudják a kártyabirtokosok elkölteni.
  • 2023-ban 450 ezer forintot lehet béren kívüli juttatásként - 28%-os adóteher mellett - utalni a SZÉP-kártyára. Az e feletti rész egyes meghatározott juttatásként (33,04%-os adóteherrel) adózik. Vagyis a SZÉP-kártyára utalható keretösszeg nem változik, csak ezentúl nem kell zsebenként figyelni a kereteket.
  • Az átállásig, vagyis 2023. január 8-ig meghosszabbításra került a zsebek közötti átjárhatóság.
Egy zseb marad a SZÉP-kártyákon

A kártyabirtokosnak a fentiekkel kapcsolatban semmilyen teendőjük nincs. A számlák közötti átvezetést január 8-án éjjel végre fogja hajtani az OTP Pénztárszolgáltató, és azt is biztosítja, hogy január 9-től minden eddigi OTP SZÉP kártya elfogadóhelyen működjön a szálláshely zsebről a fizetés. Előfordulhat, hogy a munkáltatók nem ismerik a kártyabirtokosok szálláshely számláját, ezért az utalásokhoz elkérhetik azt. A szálláshely számlát a következő helyeken lehet elérni:

  • a kinyomtatott SZÉP-kártya-szerződésen – ha nincs meg a dokumentum, az Ügyfélportálra belépve, az Ügyintézés menüpontban letöltheti a szerződést;
  • az OTP Portálok oldalra belépve a „Saját adatok” menüpontban a személyes adatok között;
  • az OTP SZÉP kártya mobilapplikációban a Továbbiak/Számlaszám menüpontban.

Munkáltatók számára azt javasoljuk, hogy 2023. január 9-től a szálláshely zseb számlaszámára utalják a SZÉP-kártya juttatásokat. Ugyanakkor átmenetileg még a másik két számlára érkező juttatásokat is fogadja az OTP Pénztárszolgáltató, azokat automatikusan átvezeti a szálláshely számlára. Ha a munkáltatónak nincs meg a munkavállalói szálláshely számlaszáma, akkor bekérheti közvetlenül a munkavállalóktól, vagy lekérdezheti a Portálunkon a munkavállalók néhány személyes adatával.

A 2023. január 9. után szerződő új kártyabirtokosoknak már csak szálláshely számlaszámot fog adni az OTP Pénztárszolgáltató.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.