OTP Bank

Lezárult a tranzakció: az OTP Bank belépett a közép-ázsiai régióba az Ipoteka Bank megvásárlásával

Publikálva: 2023. június 13. akvizíció

Mától az OTP Bank a többségi tulajdonosa Üzbegisztán ötödik legnagyobb pénzügyi szolgáltatójának, az Ipoteka Banknak, ezzel az első külföldi szereplőként vesz részt az üzbég bankszektor privatizációjában. Az akvizíció első lépése zárult most le: az OTP Bank az Üzbég Gazdasági és Pénzügyminisztérium tulajdonában lévő részvények 75%-át vásárolta meg, a második lépésben a fennmaradó 25% megvásárlására pedig három év múlva kerül sor. A tranzakció új fejezetet nyit az OTP Csoport történetében, hiszen a 35 millió lakossal rendelkező Üzbegisztán az első közép-ázsiai ország, ahol a Csoport megkezdi működését. Az Ipoteka Bank csaknem 1,5 millió fős lakossági ügyfélkörrel, valamint az összes eszközállományt tekintve 7,6 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik.

Az OTP Bank 2020 vége óta tárgyalt az üzbég kormánnyal az üzbég bankszektor privatizációjában való részvétel lehetőségeiről. A felek 2022 decemberében Taskentben aláírták az ország ötödik legnagyobb pénzügyi szolgáltatójáról, az Ipoteka Bankról szóló adásvételi szerződést, amelynek értelmében az OTP Bank két lépésben megvásárolja az Üzbég Gazdasági és Pénzügyminisztérium tulajdonában lévő részvények 100 százalékát (kb. 98 százalékos részesedés). Ma az első pénzügyi tranzakció sikeresen lezárult, ezzel az OTP Bank tulajdonába került az Ipoteka Bank részvényeinek 73,71 százaléka, valamint az OTP Bank közvetett tulajdonába kerültek az Ipoteka Bank 100 százalékos tulajdonában álló leányvállalatai, a pénzügyi lízinggel foglalkozó Ipoteka Leasing és a biztosítási szolgáltatásokat nyújtó Imkon-Sugurta. Az OTP Bankkal együttműködve az International Financial Corporation (IFC) továbbra is finanszírozási és fejlesztési támogatást nyújt az Ipoteka Banknak.

„Az üzbég bankpiac privatizációjában első külföldi szereplőként részt venni hatalmas felelősség és nagy lehetőség az OTP Csoport számára. Az országban végrehajtott határozott politikai és gazdasági reformok példaértékű elköteleződést mutatnak egy egyre nyitottabb, verseny alapú piacgazdaság kialakításának irányába. A digitalizáció terén elért eredmények és a folyamatban lévő infrastrukturális beruházások kiváló alapot teremtenek arra, hogy az üzbég gazdaság, és fontos szereplőjeként az Ipoteka Bank is dinamikus és fenntartható növekedést érjen el a következő években, évtizedekben. Üzbegisztán az első ország, ahová belépünk a közép-ázsiai régióban, ezért nagymértékben támaszkodunk arra a sikeres stratégiára, amely az Ipoteka Bankot piacvezető jelzáloghitelezővé tette”  – fejtette ki Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „Hiszünk abban, hogy az Ipoteka Bank helyi tapasztalatai és az OTP Csoport 11 országban 23 akvizíció során felhalmozott tudása együttesen tovább erősítik a bank kiemelkedő pozícióját. Célunk, hogy ügyfeleinknek a pénzügyi szolgáltatások teljes skáláját kínáljuk mind a vállalati, mind a lakossági szegmensben, a kiterjedt fiókhálózat mellett élvonalbeli digitális szolgáltatásokon keresztül is.”

„Egy olyan nagy külföldi bank, mint az OTP Bank belépése a helyi piacra hozzájárul a verseny erősítéséhez, a vállalatirányítási normák javításához és a banki szolgáltatások minőségének fejlesztéséhez”  – nyilatkozta Sherzod Kudbiyev, az Üzbég Köztársaság gazdasági és pénzügyminisztere.

„Várakozással tekintünk azok elé a lehetőségek elé, amelyeket az OTP Csoport hozhat a bank ügyfelei, munkatársai és más érdekelt felek életébe. 2019-től az Ipoteka Bank folyamatos átalakuláson ment keresztül, aminek eredményeképpen képes volt stabilan növekedni és erős piaci pozíciót elérni a helyi bankok körében. Ez az akvizíció egy új jelentős mérföldkő a történetünkben, és nincs kétségem afelől, hogy az OTP Csoport tagjaként még magasabb színvonalú ügyfélkiszolgálást nyújthatunk, az új digitális technológiák, termékek és vezetői szakértelem révén pedig piacvezető pozícióra törekszünk a bankszektorban”  – mondta Elyor Inomjonov, az Ipoteka Bank Igazgatóságának elnöke.

A tranzakció lezárásával a következő cél a sikeres és gördülékeny integráció, amely a mai nappal kezdődik: az OTP Csoport és az Ipoteka Bank alaposan megvizsgálja az üzleti működés, a hálózatok, a rendszerek, a termékek és az innováció különböző aspektusait annak érdekében, hogy új lehetőségeket kínáljon az ügyfeleknek, a munkavállalóknak és a partnereknek egyaránt. Az Ipoteka Bank ügyfeleinek a tulajdonosváltással kapcsolatban nincsen dolguk, az integrációs folyamathoz kapcsolódó változásokról folyamatos tájékoztatást kapnak.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.