Az üzleti életben is kulcs a csapatjáték

Publikálva: 2022. június 21. vállalkozás

Ahogy az élsportban is egy egész csapat vesz részt a versenyzők felkészülésében, az üzleti életben is szükség van egy megbízható csapatra a sikerekhez – hangsúlyozta Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó az OTP Business Café legutóbbi eseményén. Hozzátette: vállalkozásaiban egyelőre nem ő a számok embere, fontosabbnak érzi, hogy másoknak is átadja élsportolóként szerzett tudását és tapasztalatait.

Az elmúlt időszakban világjárvány, pénzügyi válság, és az orosz-ukrán a háború következményei is nehezítették a magyarországi vállalkozások gazdálkodását - sorolta köszöntőjében Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: ebben a helyzetben csak erős közösségek, erős csapatok lehetnek sikeresek, az eredmények pedig azt igazolják, hogy a hitelintézet és az ügyfelek is kiállták a próbát. „A mikro- és kisvállalkozásoknál az OTP Bank részesedése meghaladja a 26 százalékot, 250 ezer kisvállalkozás veszi igénybe a szolgáltatásait, a kihelyezéseink pedig a nehézségek ellenére idén 10 százalékkal emelkedtek” – mutatott rá Kovács Antal.

Makrogazdasági helyzetelemzésében Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési Központjának igazgatója aláhúzta, hogy az előrejelzések szerint az elszabaduló infláció, az emelkedő kamatok, a kormányzati és a jegybanki szigorítások, valamint a várhatóan tartósan magas energiaárak fékezik a gazdasági növekedés tempóját. A kérdés az, hogy lesz-e recesszió a fejlett világban. Ami a hazai helyzetet illeti, az elemző úgy látta, a sokkot és a visszaesést elkerüljük, de a vállalkozásoknak egyre több kihívással kell megküzdeniük a jövőben, ezért Tardos Gergely nagyon óvatos tervezést ajánlott a kkv-k képviselőinek.

„Az OTP Bank a bizonytalan gazdasági környezetben is stabil partnere a vállalkozásoknak, és továbbra is arra törekszik, hogy partnerei biztos pénzügyi háttérrel nézhessenek szembe az új kihívásokkal. A hitelintézet tanácsadói az újratervezésben, a stabil működés megteremtésében, vagy akár a fejlesztésekben is rugalmas megoldásokat kínálnak a vállalkozásoknak, hogy a cégvezetők a legfőbb feladatukra, az üzletre koncentrálhassanak” – mondta az eseményen Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozói területének vezetője.

Élsport, üzlet és siker

A rendezvény vendége a háromszoros olimpia bajnok úszó, Hosszú Katinka volt, aki az élsport mellett jelenleg három vállalkozásban is érdekelt, és – mint azt a vele folytatott beszélgetésben elmondta – épp a budapesti világbajnokságra készül, így egy háromórás edzés után érkezett az eseményre. Elismerte, hogy vállalkozásai működtetésében még nem számíthatnak rá a mindennapokban, hiszen az úszás köti le az idejét, ezért minden cégében van üzlettársa, csapata, akárcsak a sportban. „Nem szeretek egyedül dolgozni, csapat nélkül nem is lennék sikeres” – jegyezte meg egy kérdésre válaszolva, hozzátéve, hogy 15 éve dolgozik ugyanazzal a masszőrrel. A csapatán nem szeret változtatni, de tisztában van azzal, hogy ez csak egy szép álom, mert mindenkivel megtörténhet, hogy új utakra viszi az élet.

A sport és az üzleti élet között sok a hasonlóság, mindkét területen fontos a célok kijelölése, a tervezés, a napirend összeállítása, sok esetben a feladatok újragondolása, jegyezte meg Hosszú Katinka. Az viszont komoly különbség, hogy az élsportban, az úszásban azonnal érkezik a visszajelzés, a siker, hiszen ott van az óra, ott van az eredmény. Győzelem esetén pedig a mindent elsöprő extázis. Az üzleti életben ez nem ilyen egyértelmű, nincsenek ekkora érzelmi hullámzások, a siker a legtöbbször hosszú távon mérhető. Hosszú Katinka bevallotta, ez az érzés, ez az élmény biztosan hiányzik majd az életéből, miután felhagy a versenyszerű sportolással. „Fogalmam sincs, hogy ezt mivel fogom pótolni, imádok úszni, imádok versenyezni” – mondta, hozzátéve, hogy a sportban mindig céltudatos volt, az üzleti életben pedig szeretné átadni másoknak az ott megszerzett tudást és tapasztalatot.

Az élsportoló a legnagyobb sikernek személyisége folyamatos fejlődését tartotta, hiszen – mint mondta – nagy utat járt be sportolóként és személyesen is. Most még az úszás ad meg neki minden szükséges visszajelzést, az üzlet még nem. Az órát, az időt jól ismeri a medencék világából, a vállalkozásaiban azonban még nem ő az, aki a számokra figyel – ismerte el.

Az OTP Business Café-ról

Az OTP Bank azért hozta létre a vállalkozóknak szóló eseménysorozatát, az OTP Business Café-t, hogy inspiratív előadásokkal, tanulságos történetekkel és első kézből származó, friss hitelpiaci információkkal segítse a mikro- és kisvállalkozások döntéshozóit.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.