Az OTP Csoport támogatja a fizetési moratórium meghosszabbítását

Publikálva: 2020. október 26. közérdekű tájékoztatás

Számos családnak és vállalkozásnak jelenthet segítséget, hogy az Országgyűlés megszavazta a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbítását, az OTP Csoport ezért is támogatja az intézkedést.

Az Országgyűlés 2021. június 30-ig meghosszabbította 1 a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportok, illetve pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások számára.

Mivel a járvány több területen is bizonytalanságokat eredményezett mind a családok, mind a vállalkozások számára, az OTP Csoport hatékony megoldásnak tartja a fizetési haladék fél éves meghosszabbítását. Az új moratóriummal kapcsolatban azonban további, pontosító részletszabályok megalkotására van szükség. Ezek megismeréséig a hitelintézet az érintett ügyfelek türelmét kéri, mert a részletszabályok nyilvánosságra kerülése előtt sem a telefonos ügyfélszolgálaton, sem a fiókhálózatban nem tudnak az ügyintéző munkatársak bővebb információval szolgálni a meghosszabbított moratóriummal kapcsolatban. A hitelintézet folyamatosan frissíti honlapját az új moratóriummal kapcsolatos információkkal.

Kik jogosultak 2021-ben a fizetési moratóriumra?

A szabályozás szerint 2021. január 1. és 2021. június 30. között azok az ügyfelek lehetnek jogosultak a fizetési moratórium igénybevételére, akik

  • gyermeket várnak vagy nevelnek. Gyermeknek számít a magzat a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint az a gyermek, akik az adós vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja és a 25. életévét még nem töltötte be, vagy megváltozott munkaképességű gyermek, és az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.
  • munkanélküliek, akik a törvény hatályba lépése napján a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény szerint álláskeresőnek minősülnek.
  • nyugdíjasok, akik a törvény hatályba lépése napján saját jogú nyugellátásban vagy hozzátartozói nyugellátásban részesülnek, vagy 2021 első felében válnak nyugellátásra jogosulttá.
  • közfoglalkoztatottak.

Fontos, hogy adóstársak esetén elégséges, ha csak az egyik adóstárs tartozik a fenti kategóriák valamelyikébe. A jogszabály értelmében a fenti csoportokba tartozó ügyfeleknek a jövő év első felében továbbra sem kell eleget tenniük a hitel- és kölcsönszerződéseik, illetve pénzügyi lízingszerződéseik alapján, 2020. március 18-a előtt folyósított kölcsöneikből eredő tőke-, kamat-, és díjfizetési kötelezettségüknek. Az érintetteknek azonban, ahogy eddig, úgy a jövőben is lesz lehetőségük arra, hogyha pénzügyi helyzetük lehetővé teszi, tovább törlesszék hiteleiket.

A gazdasági társaságokra vonatkozóan az Országgyűlés döntése értelmében a kormány határozhat meg egy olyan mutatószámot, amelynek segítségével, a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak is meghosszabbíthatóvá válik a hiteltörlesztési moratórium.

Akik nem tartoznak az új moratóriumban érintett csoportokba, de fizetési nehézséggel küzdenek, az OTP Csoport a jövőben is elérhetővé tesz adósmentő megoldásokat, amelyek segíthetnek a bajba jutott ügyfeleknek.

A hitelintézetnek jelenleg is van adósságrendező megoldása, amelyről további részletek a Fizetési nehézségek oldalon olvashatók.

1 A T/13295-ös törvény elfogadásával.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.