Vám és igazgatás

Az OTP Bank 1998 óta egyedülálló, országos kiterjedésű szolgáltatást nyújt a vám, adó és egyéb díjak megfizetésére és a tevékenységekhez szükséges vám, jövedéki adó és közös agrárpolitika hatálya alá tartozó biztosítékok nyújtására vállalatoknak, magánszemélyeknek, önkormányzatoknak.

A vámpénztári szolgáltatás magába foglalja azt, a vámkezelések alkalmával komoly előnyt nyújtó, a vámkezelések lebonyolítását és az áru felhasználhatóságát jelentősen meggyorsító lehetőséget, mely szerint az OTP Bank partnerei a vámhatóság által megkapott határozatban foglalt kötelezettségeiket azonnal rendezni tudják a szolgáltatásra kijelölt helyszíneken.

Minden külkereskedelemben résztvevő vállalkozás számára fontos, hogy vámügyeit minél gyorsabban elintézze, és áruja felett szándéka szerint rendelkezhessen.

Az OTP Bank a vámpénztári szolgáltatáshoz szorosan kapcsolódva kifejlesztette azt a lehetőséget és megteremtette a szükséges technikai feltéteket, mely szerint vámhatóság a befizetésekről - a befizetések nagy részében - azonnal érvényesnek tekintendő valós idejű igazolást kaphat.

Fizetési lehetőségek

Az OTP Banknál a vámhatóság által megállapított vámtartozás megfizetését, valamint a vámletét számlára történő megfizetést a vámadós (fizetésre kötelezett cég vagy magánszemély és/vagy meghatalmazottja) az OTP vámpénztári rendszerén keresztül kezdeményezheti:

 • készpénzzel, abban az esetben is, ha nem vezetnek folyószámlát az OTP Banknál,
 • az OTP Banknál vezetett folyószámla terhére, átutalással,
 • az interneten történő vámfizetés, Virtuális Vámkártyával.

Fizetési jogcímek (az aktuális PM rendeletben meghatározottak szerint)

 • Vámtartozás és egyéb, nem Közösségi jellegű adók és díjak
  - vám
  - importtermék általános forgalmi adó
  - környezetvédelmi termékdíj
  - külföldi gépjárműadó
  - külföldi rendszámú járművek adóbírság
 • Vámletét számlára történő fizetés (vámbiztosíték)
 • Harmadik országból importált, Közösségen belül beszerzett személygépjárművek és motorkerékpárok forgalomba hozatalához előírt regisztrációs adó, regisztrációs adóbírság, kamat és pótlék bevételi számla
 • VPOP illeték
 • Jövedéki termékekhez kapcsolódó adók, letétek és bírságok
  - dohánygyártmány áfa
  - dohánygyártmány jövedéki adó
  - egyéb jövedéki termékek adó
  - üzemanyag jövedéki adó
  - energiaadó, bírság, kamat, pótlék
  - végrehajtói letét
  - jövedéki bírság, kamat és késedelmi pótlék
  - jövedéki letét
  - bérfőzési szeszadó
  - szeszadó

Szolgáltatási helyszínek

A szolgáltatás az OTP Bank kijelölt hálózati egységeiben vehető igénybe.

 • Kijelölt vállalkozói fiókokban (a bankfiókok elérhetőségi adatairól, nyitva tartási idejéről a fióklistában tájékozódhat),
 • Internetes vámfizetés esetén, bárhonnan lehet kezdeményezni a fizetést, ahol internet elérési lehetőség van.

A Vám- és egyéb köztartozás megfizetését dokumentáló speciális igazolás jellemzői

 • Az OTP Bank által kiadott igazolás - hamisítás elleni védelemmel ellátott - 3 példányos, melynek első példánya az ügyfél példánya, a második példány a vámhatóság példánya, a harmadik az OTP Bank példánya, mely egyben a banki megbízás is.
 • Az igazolás a szokásos pénzügyi azonosítókon túl tartalmazza a címzett vám azonosító adatait, a fizetési kötelezettségeket jogcím és számlaszám szerinti bontásban, valamint az OTP Bank visszavonhatatlan kötelezettségvállalását a beszedett összegek továbbítására.
 • A fedezet meglétének ellenőrzése után Önök olyan igazolást kapnak az OTP Banktól, amellyel a határozaton felsorolt árucikkek azonnal felszabadíthatók, amennyiben a vámhivatalok a befizetéssel kapcsolatos adatokat az OTP által biztosított internetes felületen beazonosították.
 • Az internetes vámfizetésnél az eddigi papíralapú igazolás helyett, egy úgynevezett elektronikus igazolás készül, amely a vámhatóság felé igazolja az OTP Bank visszavonhatatlan kötelezettségvállalását a beszedett összegek továbbítására.

Az OTP Bank Vámpénztári szolgáltatáshoz kapcsolódó banki eljárás menete

1. A vámhatóság által kiadott határozat bemutatásával a határozatszámra történő hivatkozással, illetve vámletét számlára történő befizetés esetén a vámkalkuláció során kiszámolt összeg és a VPID/EORI szám feltüntetésével lehet a kötelezettségeket teljesíteni.

2. Ezt követően a szolgáltatási helyszínen bankunk munkatársa a határozaton, illetve a vámletét kalkuláción lévő adatokat rögzíti a bank vámpénztári rendszerében. A rögzítést követően a határozatban, illetve a kalkulációban feltüntetett összeg megfizetésre kerül.

3. A megfizetésről a bank speciális igazolást állít ki.

4. Internetes vámfizetés esetén, a határozaton szereplő adatokat, a befizető saját maga rögzíti az OTP Bank honlapján, a külön e célra létrehozott felületen. Így az internetes vámfizetés helytől és fiók nyitva tartástól független. Ha az ügyfél rendelkezik Virtuális Vámkártyával, bármelyik internet eléréssel rendelkező számítógépről kezdeményezheti az utalást. A rögzítési felületen az adószám mezőt adószámmal rendelkező vállalkozói ügyfelek esetén szükséges kitölteni, magánszemélyek adóazonosító számát nem szükséges rögzíteni, magánszemélyek nevében indított tranzakciók estén a VPID/EORI azonosító megadása elégséges. Magánszemélyek esetén az adószám rögzítési mezőt vagy üresen szükséges hagyni vagy 00000000 technikai azonosítóval tölthető ki.

A szolgáltatás díjáról a Hirdetményben tájékozódhat.

 

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

 • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
 • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
 • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az informacio@otpbank.hu e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.