Vám és igazgatás

Az OTP Bank országos kiterjedésű szolgáltatást nyújt a vám, adó és egyéb díjak megfizetésére és biztosítékok nyújtására vállalatoknak, magánszemélyeknek, önkormányzatoknak.


A vámpénztári szolgáltatás magába foglalja azt a vámkezelések alkalmával komoly előnyt nyújtó, a vámkezelések lebonyolítását és az áru felhasználhatóságát jelentősen meggyorsító lehetőséget, mely szerint az OTP Bank partnerei a vámhatóság által megkapott határozatban foglalt kötelezettségeiket azonnal rendezni tudják a szolgáltatásra kijelölt bankfiókokban és internetes vámfizetéssel.

Minden külkereskedelemben résztvevő vállalkozás számára fontos, hogy vámügyeit minél gyorsabban elintézze és áruja felett szándéka szerint rendelkezhessen.

Az OTP Bank szolgáltatása szerint a vámhatóság a fizetési jogcímeknél felsorolt kincstári számlákra vonatkozó befizetésekről azonnal érvényesnek tekintendő valós idejű igazolást kap.

Fizetési lehetőségek

Az OTP Banknál a vámhatóság által megállapított vámtartozás megfizetését, valamint a vámletét számlára történő megfizetést a vámadós (fizetésre kötelezett cég vagy magánszemély és/vagy meghatalmazottja) az OTP vámpénztári rendszerén keresztül kezdeményezheti:

 • készpénzzel, abban az esetben is, ha nem vezetnek folyószámlát az OTP Banknál,
 • az OTP Banknál vezetett folyószámla terhére, átutalással,
 • az interneten történő vámfizetésnél Virtuális Vámkártyával.

Fizetési jogcímek

10032000-01037203NAV Importtermék általános forgalmi adó bevételi számla
10032000-01820203NAV Uniós vámbevételek beszedési számla
10032000-01037399NAV Regisztrációs adó bevételi számla
10032000-01037612NAV import jövedéki és energia adó bevételi számla
 • 10032000-01037203NAV Importtermék általános forgalmi adó bevételi számla
 • 10032000-01820203NAV Uniós vámbevételek beszedési számla
 • 10032000-01037399NAV Regisztrációs adó bevételi számla
 • 10032000-01037612NAV import jövedéki és energia adó bevételi számla

Szolgáltatási helyszínek

Kijelölt vállalkozói fiókokban

A szolgáltatás az OTP Bank kijelölt hálózati egységeiben vehető igénybe.
Keresse meg az Önhöz legközelebbi bankfiókunkat!

Interneten

Internetes vámfizetés esetén, bárhonnan lehet kezdeményezni a fizetést, ahol internet elérési lehetőség van.

A szolgáltatáshoz kapcsolódó banki eljárás menete

 1. A vámhatóság által kiadott határozat bemutatásával, a határozatszámra történő hivatkozással, illetve vámletét számlára történő befizetés esetén a vámkalkuláció során kiszámolt összeg és a VPID/EORI szám feltüntetésével lehet a kötelezettségeket teljesíteni.

 2. Ezt követően a szolgáltatási helyszínen bankunk munkatársa a határozaton, illetve a vámletét kalkuláción lévő adatokat rögzíti a bank vámpénztári rendszerében. A rögzítést követően a határozatban, illetve a kalkulációban feltüntetett összeg megfizetésre kerül.

  A megfizetésről a bank speciális igazolást állít ki.

 3. Internetes vámfizetés esetén a határozaton szereplő adatokat a befizető saját maga rögzíti az OTP Bank honlapján, a külön e célra létrehozott felületen. Így az internetes vámfizetés helytől és fiók nyitvatartástól független. Ha az ügyfél rendelkezik Virtuális Vámkártyával, bármelyik internet eléréssel rendelkező számítógépről kezdeményezheti az utalást.

  A rögzítési felületen az adószám mezőt adószámmal rendelkező vállalkozói ügyfelek esetén szükséges kitölteni, magánszemélyek adóazonosító számát nem szükséges rögzíteni, magánszemélyek nevében indított tranzakciók estén a VPID/EORI azonosító megadása elégséges. Magánszemélyek esetén az adószám rögzítési mezőt vagy üresen szükséges hagyni vagy 00000000 technikai azonosítóval tölthető ki.

Vám- és egyéb köztartozás megfizetését dokumentáló speciális igazolás jellemzői

 • Az OTP Bank által kiadott igazolás 3 példányos, melynek első példánya az ügyfél példánya, a második példány a vámhatóság példánya, a harmadik az OTP Bank példánya, mely egyben a banki megbízás is.
 • Az igazolás a szokásos pénzügyi azonosítókon túl tartalmazza a címzett vám azonosító adatait, a fizetési kötelezettségeket jogcím és számlaszám szerinti bontásban, valamint az OTP Bank visszavonhatatlan kötelezettségvállalását a beszedett összegek továbbítására.
 • A fedezet meglétének ellenőrzése után Önök olyan igazolást kapnak az OTP Banktól, amellyel a határozaton felsorolt árucikkek azonnal felszabadíthatók, amennyiben a vámhivatalok a befizetéssel kapcsolatos adatokat beazonosították.
 • Az internetes vámfizetésnél egy úgynevezett elektronikus igazolás készül, amely a vámhatóság felé igazolja az OTP Bank visszavonhatatlan kötelezettségvállalását a beszedett összegek továbbítására. A fizetési felületen berögzített adatok alapján elkészített papíralapú vámpénztári igazolásokat postai úton küldjük meg ügyfeleinknek, a levelezési címben megadott postacímre. Az igazolásokat csak belföldi postacímre tudjuk továbbítani.
Hasznos információk

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

 • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
 • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
 • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az informacio@otpbank.hu e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.