Kihirdették az OTP Bank önkormányzati pályázatának győztes településeit

Publikálva: 2023. június 1. pályázat

Az OTP Bank a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével (TÖOSZ) partnerségben két kategóriában írt ki pályázatot a városi és nagyközségi önkormányzatok, illetve konzorciumaik számára. A helyi gazdaság élénkítését vagy a fenntarthatóságot célzó fejlesztési tervek megvalósítását célzó pályázatokat pontozásos rendszerben az OTP Bank és a Szövetség által felkért szakmai zsűri végezte el. Mint az a díjátadó ünnepségen elhangzott, a nyertes települések összesen 44 millió forintot nyertek el céljaik megvalósítására.

A 2022. május 9-én meghirdetett „OTP Bank Helyi Gazdaságfejlesztési Pályázat 2022-23” kezdeményezéssel azoknak a településeknek kívánt a hitelintézet segítséget nyújtani, amelyek az infláció és az elszabaduló energiaárak okozta nehézségek ellenére sem mondtak le a hosszabb távra szóló fejlesztési terveik megvalósításáról, további források bevonásáról.

„A pályázat kiírásával célunk egyrészt az volt, hogy az induló új programozási időszakban növeljük a települések fejlesztési mozgásterét, másrészt szerettük volna megerősíteni a helyi gazdaságfejlesztési törekvéseket, támogatni a közösségek fenntarthatósági erőfeszítéseit. Az OTP Banknak kiemelt szerepe van az önkormányzati szektor finanszírozásában és a helyi gazdasági fejlesztések megvalósításában ” – mondta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

A beadott pályázatok számában a fenntarthatóság felé billent a mérleg, méghozzá jelentősen: a települések háromszor annyi tervvel álltak elő, mint a gazdaságélénkítést támogató kategóriában. Az érdeklődés alakulására reagálva a kiírók úgy döntöttek, hogy az eredeti szándéktól eltérően nem osztják két egyenlő részre az elnyerhető támogatást, hanem 25 és 19 millió forinttal díjazzák a győzteseket.

„Tapasztalataink azt mutatják, hogy a hazai települések igyekeznek minden eszközt megragadni a helyi közösségek megerősítését, a fenntartható fejlődést szolgáló fejlesztési terveik megvalósítására. Ötletekből nincs hiány, de a források szűkösek. Az OTP Bank támogatásának köszönhetően a nyertesek most lehetőséget kaptak arra, hogy hosszabb távon is erősítsék lakosságmegtartó képességüket, javítsák a helyiek életkörülményeit” – nyilatkozta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

Önkormányzati pályázat díjátadó csoportkép
A díjazott települések képviselői és az átadók. Fotó: Németh Dániel

A „Fenntartható közösség” kategóriában a megemelkedett energiaárak miatti kiadáscsökkentő, illetve a helyi bevételeket növelő projekteket támogatása volt az elsődleges cél, de a fenntarthatóságon felül a települések lakosságmegtartó erejét is növelik. Döntően az energetikai függetlenséget megújuló erőforrásokkal szolgáló, valamint identitáserősítő programok szerepeltek a legjobban. A „Fejlődő helyi gazdaságok” kategóriában az üzleti lehetőségek kiaknázására lehetett pályázni, ami a lakosság életminőségének javulását és a munkahelyek számának bővülését támogatja. Itt a munkahelyek környezetbarát megközelítése és az új turisztikai lehetőségek feltárásának témaköreit értékelte a zsűri.

Mórahalom, a „Fejlődő helyi gazdaság” kategória első helyezettjeként arra a tervére érdemelte ki a 8 millió forintos fődíjat, hogy egy színes zenei, színházi, képzőművészeti és kézműves programokkal tarkított fesztivált hozzanak létre, ahol a helyi gazdák és termelők bemutatkozhatnak és népszerűsíteni, értékesíteni tudják termékeiket.

Budaörs, a „Fenntartható közösség” kategóriát azzal a tervvel nyerte meg, hogy az energiaválság miatt 2022 novemberében bezárt Budaörsi Városi Uszoda, Sportcsarnok és Strand fenntartható működéséhez telepítendő fotovoltaikus rendszerre vonatkozó hatástanulmányt, a projekt bemutatásához nélkülözhetetlen látványtervet és animált videót készítsenek.

Szentes, amely a két kategóriában összesen 12 millió forintot nyert el a pályázaton, a „Fenntartható közösség” kategóriájában az Attila úti kerékpárút műszaki tervezésére, a „Fejlődő helyi gazdaság” kategóriájában pedig geotermikus termelő és visszasajtoló termálkút pár műszaki tervezésére kapja meg a támogatást.

Önkormányzati pályázat díjazottak

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.