Az OTP Bank aláírta a fenntartható bankszektorról szóló ENSZ dokumentumot

Publikálva: 2021. november 5. fenntarthatóság

Az OTP Bank hivatalosan is aláírta az ENSZ felelős banki működést előmozdító irányelveket, a fenntartható bankszektor egységes keretrendszerét, amelyet a világ különböző pontjain működő bankok és az ENSZ Környezetvédelmi Program Pénzügyi Kezdeményezése (UNEP FI) közötti partnerség keretében dolgoztak ki. Az aláíró bankok vállalják, hogy hatékonyan megvalósítják fenntarthatósági stratégiáikat, és a fenntarthatóságot üzleti tevékenységük középpontjába helyezik.

Az irányelvek elsődleges keretként szolgálnak annak biztosításához, hogy a bankok stratégiája és gyakorlata összhangban álljon azzal a jövőképpel, amelyet a társadalom az ENSZ fenntartható fejlődési céljaiban és a párizsi éghajlatváltozási megállapodásban a jövőre nézve felvázolt. Az aláíró bankok vállalják, hogy követik a fenntarthatósági stratégiáikat, és azon dolgoznak, valamint üzleti tevékenységük középpontjába helyezik.

Az irányelveknek megfelelően az aláíró bankok mérik az üzleti tevékenységük által kiváltott környezeti és társadalmi hatásokat, célokat határoznak meg és valósítanak meg azokon a területeken, ahol a legjelentősebb hatást gyakorolják, majd rendszeresen beszámolnak az elért eredményeikről. Az irányelvek keretet biztosítanak a bankok számára a fenntarthatóbb gazdaság felé történő átmenetből fakadó kockázatok szisztematikus feltárásához és a lehetőségek megragadásához.

Az irányelvek aláírói vezető szerepet vállalnak, megmutatva, hogy a banki termékek, szolgáltatások és kapcsolatok hogyan tudják támogatni és felgyorsítani a jelen és a jövő generációi számára a közös jólét eléréséhez szükséges változásokat, pozitív jövőt építve mind az emberek, mind pedig a Föld számára. Ezek a bankok a világ legnagyobb, fenntartható finanszírozásra összpontosító globális banki közösségéhez is csatlakoznak, megosztják egymással a bevált gyakorlatokat, valamint együtt dolgoznak ki gyakorlati útmutatókat és úttörő eszközöket, amelyek az egész ágazat javára válnak.

Korábban soha nem látott mértékű és hatókörű vállalás ez egy olyan időszakban, amikor sürgető szükség mutatkozik a klímaváltozás, a környezetpusztulás, a szennyezés és a társadalmi problémák által jelentett súlyos globális válságok kezelésére. Ezek a közös erőfeszítések együttesen biztosítják, hogy a nyereségesség kéz a kézben tudjon járni a céltudatossággal.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar bankok közül elsőként csatlakoztunk az ENSZ Környezetvédelmi Program Pénzügyi Kezdeményezésének részét képező felelős banki irányelvek aláíróihoz” nyilatkozta Dr. Csányi Sándor az OTP Bank elnök-vezérigazgatója . „Elkötelezettek vagyunk a környezeti kockázatok csökkentése, a felelős működés megvalósítása mellett. A társadalmi elfogadás erősítésével, a lakosság pénzügyi edukációjával hozzájárulunk a helyi közösségek pénzügyi és társadalmi fejlődéséhez. A felelős banki irányelvek aláírásával pedig erősítjük elkötelezettségünket a fenntartható banki működés iránt, hozzájárulunk a társadalmi és gazdasági fenntarthatósághoz” - tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Az elmúlt időszak minden értelemben rendkívüli volt, de az OTP Csoport folyamatosan szem előtt tartja, hogy minden nehézség egyben lehetőség is a megújulásra, a fejlődésre, új látásmódok, eljárások kipróbálására. A járvány hatására növekvő innovációs igényekre, újfajta helyzetre az OTP időben, széleskörűen, csoportszinten reagált.

Az OTP Csoport kiemelt célja, hogy támogassa a gazdaság zöld átállását és az egyik legfelkészültebb kelet-közép-európai bankká váljon a zöldfinanszírozás területén. A környezeti és társadalmi fenntarthatóság iránti elkötelezettség jegyében az OTP megteremtette az ESG (környezet, társadalom, irányítás) szempontok átfogó szervezeti integrációjának lehetőségét a bankcsoporton belül.

A pénzügyi kultúra fejlesztése több éve az OTP legmarkánsabb, legnagyobb hatású társadalmi szerepvállalási tevékenysége. A bankcsoport hosszú ideje és számos eszközzel segíti a lakosság ismereteinek bővítését, mert meggyőződése, hogy a pénzügyi edukáció a régió fejlődésének egyik fontos feltétele.

Médiakapcsolat:

A felelős banki irányelvekről itt található bővebb tájékoztatás: www.unepfi.org/responsiblebanking

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.