Az ELTE-vel kutatja a kibervédelem újabb lehetőségeit az OTP Bank

Publikálva: 2023. november 20. biztonsági tanácsok, adathalászat, innováció

ELTE-OTP KIBERBIZTONSÁGI IPARI LABOR (KIBERLAB) néven kutatólabort hozott létre az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és az OTP Bank az ELTE Informatikai Karán. Az együttműködés keretében az egyetem hallgatói olyan aktuális és hasznos témákon dolgozhatnak, amelyek később be is épülhetnek az OTP Bank informatikai rendszereibe, szolgáltatásaiba.

A jövőben az OTP Bank és az ELTE számos aktuális kibervédelemmel kapcsolatos kutatási területen fog együttműködni. A kooperáció célja többek között a pénzügyi visszaélések megelőzési lehetőségeinek vizsgálata és a hitelintézet saját védelmi megoldásainak kutatása. A KIBERLAB az ELTE Informatikai Karán a pénzügyi informatikában használt biztonsági megoldások hatékonyságát és fejlesztési lehetőségeit kutatja.

„Miután a bank üzleti tevekénysége részben a kibertérben nyújtott szolgáltatásokon keresztül valósul meg, elengedhetetlen, hogy a naprakész megoldások biztosítása mellett a jövő potenciális fenyegetéseire is felkészüljünk. Ezért is tartottuk kiemelten fontosnak az OTP Banknál, hogy ezen területek kutatásába már a legfiatalabb programozókat is bevonjuk, erre ad lehetőséget az ELTE-vel közösen létrehozott KIBERLAB” – mondta Kovács Roland, az OTP Bank Kibervédelmi vezetője.

A programtervező informatikus hallgatók kreditért felvehető tárgyként csatlakozhatnak a labor munkájához, így amellett, hogy megismerhetik az általános banki kibervédelmi mechanizmusokat, gyakorlati ismereteket is szerezhetnek a pénzügyi informatikát érintő fejlesztésekről.

„A KIBERLAB kutatásainak fókuszában napjaink és az elkövetkező évek egyik legfontosabb feladata áll, a kibervédelem, aminek részeként a mesterséges intelligenciában, gépi tanulásban rejlő lehetőségek és a kriptográfiai alkalmazások is jelentős szerepet kapnak, mint például a gyanús tranzakciók kiszűrése és elemzése. A pénzügyi informatika mélyebb megismerése által új, eddig az egyetemen korábban nem tanulmányozott kutatási témák is megjelennek” – mutatott rá Prof. Dr. Kovács Attila, az ELTE Informatikai Kar Szoftver- és Adatintenzív Szolgáltatások Kompetencia Központ igazgatója.

A KIBERLAB munkájában legjobban teljesítő hallgatóknak az OTP Bank ösztöndíjat és munkalehetőséget biztosít. Mindemellett az OTP Csoport dolgozói vendégelőadásokat is tartanak az egyetemen a pénzügyi- és a kiberbiztonságról.

A kutatólaborról bővebb információ itt található.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.