Mennyire takarékoskodnak a fiatalok?

Publikálva: 2020. július 1. bankszámla

A magyarok mindössze 14 százaléka tervezi, hogy a korábbiaktól eltérően több pénzt fog félretenni az elkövetkezendő hat hónapban. Azok, akik többet tennének félre a jövőben közel harmaduk 18 és 29 év közötti fiatal – derül ki az OTP Bank Öngondoskodási Index kutatásából. A fiatalok három leggyakoribb megtakarítási célja között szerepel a ruhatáruk bővítése, okos eszközök vásárlása, illetve különböző utazások finanszírozása.

Egyre tudatosabban képeznek pénzügyi tartalékot a fiatalok: a Magyar Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének tavalyi adatai 1 szerint évente háromszázezer diák vállal munkát, és egyre többen terveznek ebből félre is tenni. Az OTP Bank megbízásából készült kutatás 2 szerint bár a magyarok kevesebb mint ötöde tervez az eddigiekhez képest több pénzt félretenni a következő fél évben, közülük 27 százalék, a 18-29 éves korosztályba tartozik.

Mire is gyűjtenek?

Az OTP Öngondoskodási Index felmérés szerint a fiatal, 18-24 éves korosztály első öt megtakarítási céljai közé tartozik a saját tanulmányok finanszírozása, a ruhatár bővítése, illetve okostelefon vagy laptop vásárlása, de többen gyűjtöttek utazásra, nyaralásra is. Jövőbeli terveik is hasonlóan alakulnak: egy éven belüli megtakarítási céljaik között ezeken felül az autóvásárlás is szerepel.

Hogyan segítenek a szülők?

Az OTP Bank Öngondoskodási Index kutatásban megkérdezettek mintegy harmada véli úgy, hogy a szülőknek addig kell támogatni gyereküket, amíg megtehetik, 17 százalékuk pedig a gyermek saját keresetéhez köti az önállósodás kezdetét. A legtöbben gyermekük tanulmányainak finanszírozását – középiskolai vagy felsőfokú oktatását – tartják a legfontosabb minimumnak, amit biztosítaniuk kell szülőként. Többen úgy gondolják (64 százalék), hogy a különböző programok (például kirándulás vagy koncert) költségét, illetve olyan dolgok megvételét, amellyel a gyerek társai is rendelkeznek, még lemondások árán is meg kell adniuk gyereküknek, így a fiatalok a takarékoskodás mellett, úgy tűnik, a szülők segítségére is számíthatnak megtakarítási céljaik elérésében.

Szükség is lehet rá, hiszen március és május között a munkanélküliek száma 190 ezer fő volt, ebből 37 ezer a 15-24 éves korosztályból került ki 3. A foglalkoztatottság esetükben mintegy 20 ezer fővel csökkent az előző év azonos időszakához (2019. március-május) képest 4.

Aki pedig saját maga teremtené elő a forrást megtakarítási céljainak megvalósításához, most több lehetőség közül is választhat az OTP Bank legújabb, fiataloknak készült Junior Next applikációjával.

„Érzékelhető, hogy egyre több fiatal számára vonzó, hogy saját keresete és megtakarítása legyen, amiből megvalósíthatja vágyait, kitűzött céljait. A szülők támogatása mellett sokan próbálnak a saját lábukra állni, és akár tanulmányaik mellett munkát keresni, vállalni. Ehhez nyújt segítséget az új Junior Next applikációnk , amely inspirációt ad a fiataloknak a pályaválasztás terén, és segít megtervezni a kiválasztott karrierúthoz szükséges költségeket. Emellett folyamatosan frissülő diákmunka lehetőségek között is válogathatnak a fiatalok az alkalmazásban. Sőt, kizárólag ezen keresztül jelentkezhetnek az idén szeptemberben induló OTP Junior Diákmunkára is, amelynek keretében négy héten keresztül betekintést nyerhet a kiválasztott diák a pénzügyi világ változatos munkaköreibe” mondta el Kökény Dávid, az OTP Bank bankkapcsolati szenior termékfejlesztési menedzsere.

A Junior Next alkalmazás a következő linkeken tölthető le:
Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.otpbank.junior
App Store: https://apps.apple.com/us/app/id1514117028

1 https://ado.hu/munkaugyek/diakesz-haromszazezer-diak-vallal-munkat-evente-az-orszagban/
2 Az online kérdőíves felmérést az OTP Bank megbízásából az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. végezte 2020 áprilisában. A 18-70 év közötti korosztály 1000 fős mintáján készített kutatás reprezentatív a magyar lakosságra nem, korcsoport, végzettség, lakóhelytípus és régió alapján
3 https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/mun/mun2005.html
4 https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/fog/fog2005.html

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.