Az OTP Bank értékesíti szlovák leányvállalatát

Publikálva: 2020. február 21. akvizíció

A mai napon a belgiumi székhelyű KBC Csoport és az OTP Bank, az OTP Banka Slovensko anyavállalata megállapodtak, hogy a KBC Bank megvásárolja az OTP Banka Slovensko részvényeinek 99,44%-át.

A tranzakció lezárására a szükséges szabályozói és felügyeleti engedélyek - a Szlovák Nemzeti Bank (NBS), a Belga Nemzeti Bank (NBB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Szlovák Köztársaság Gazdasági Versenyhivatalának jóváhagyása – megszerzését követően, várhatóan 2020 második, vagy legkésőbb harmadik negyedévében kerülhet sor.

Az engedélyek megszerzése után az OTP Banka Slovensko a KBC Bank leánybankjává válik, majd ezt követően egyesül a ČSOB Bankkal, a KBC Bank szlovák leányvállalatával. A KBC bízik az együttműködés pozitív hatásaiban és – a tranzakció lezárulását követően - üdvözli az OTP Banka Slovensko munkatársait a KBC és a ČSOB családjában. Az OTP Banka Slovensko márkanevet átmenetileg megtartják, hogy az egyesülés befejezéséig biztosítsák az ügyfelek és a munkatársak zökkenőmentes átállását.

Az OTP Banka Slovensko – amelyet mostantól a ČSOB Bank is támogat ebben – továbbra is eleget tesz a piacon vállalt kötelezettségeinek, és a legmagasabb szakmai színvonalú szolgáltatásokat nyújtja valamennyi ügyfelének, akiknek az eladással kapcsolatban semmiféle teendőjük sincs.

A tulajdonosváltás nem befolyásolja a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásainak rendszerét, illetve a magyarlakta településeken az anyanyelven történő kiszolgálás lehetőségét sem.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a tulajdonosváltással kapcsolatban elmondta: „Az OTP Csoport az organikus növekedés és felvásárlások révén folyamatosan növelni kívánja piaci részesedését a közép-kelet-európai régióban. A csoport, közel húsz éves szlovákiai jelenléte során is ezt a stratégiát követte, de mivel ez alatt az idő alatt sem sikerült optimális piacrészt elérnünk, a vezetőség úgy döntött, hogy értékesíti ezt a csoporttagot. Ez lehetővé teszi a cégcsoport számára, hogy olyan piacokra összpontosítson, ahol a jövőben jelentősebb piaci részesedést tud elérni. Az értékesítési folyamat kezdetétől fogva döntő jelentőségű volt, hogy az OTP Bank vezetősége olyan partnerrel állapodjon meg, amely továbbra is képes lesz biztosítani a megszokott innovatív pénzügyi megoldásokat és magas színvonalú szolgáltatásokat az OTP Banka Slovensko ügyfelei részére, illetve a folyamatos szakmai előmenetel lehetőségét és a stabil munkáltatói hátteret szlovákiai munkatársaink számára. Teljes mértékben meg vagyok győződve arról, hogy a KBC Csoport részére történő értékesítés számos lehetőséget kínál ügyfeleink és dolgozóink számára egyaránt.

Itt szeretnék köszönetet mondani az OTP Banka Slovensko vezetőségének és munkatársainak a közel két évtizedben nyújtott magas szakmai színvonalú és lelkiismeretes munkájukért, hiszen ez idő alatt leánybankunk megbízható és stabil, magas színvonalú szolgáltatásokat kínáló piaci szereplőnek számított Szlovákiában."

Johan Tijs, a KBC Csoport vezérigazgatója így értékelte a mai megállapodást: „Ez a megállapodás teljes összhangban van stratégiánkkal, amelynek lényege, hogy a KBC a legfontosabb piacain meghatározó banki és biztosítási csoporttá váljon a lakossági ügyfelek, a kis- és középvállalkozások, illetve vállalatok számára. A ČSOB Bankon keresztül 2002 óta vagyunk jelen a szlovák bankpiacon. Az OTP Banka Slovensko felvásárlása révén komolyan megerősíthetjük helyzetünket a szlovákiai piacon, továbbá kihasználhatjuk a méretgazdaságosság nyújtotta előnyöket ezen az erősen versenyorientált piacon. Ez megteremti annak a lehetőségét is, hogy még több ügyfél számára nyújtsunk magas színvonalú komplex pénzügyi szolgáltatásokat Szlovákia déli régiójában. Ezen ügyfelek számára a ČSOB és az OTP Banka integrációja vitathatatlan előnyökkel jár majd.”

Daniel Kollár, a ČSOB Bank Slovakia elnök-vezérigazgatója és a szlovák piacért felelős igazgatója a következőket mondta: „A mai bejelentés újabb mérföldkő a szlovákiai ČSOB számára. A tranzakció, amelynek révén jelentősen megerősíthetjük jelenlegi piaci pozíciónkat, ahhoz is hozzásegíti bankunkat, hogy megfelelő szerepet töltsön be a szlovák gazdaságban és társadalomban. Meggyőződésünk, hogy a két bank várható integrációja az OTP Banka Slovensko ügyfelei és munkatársai (akiket mindannyian melegen üdvözölünk a ČSOB, illetve a KBC állományában) számára is jelentős előnyökkel jár majd. Új ügyfeleink számára is biztosítani fogjuk a hozzáférést a digitális technológiák által lehetővé tett kiváló minőségű, modern, innovatív és személyre szabott pénzügyi szolgáltatásokhoz. A ČSOB-nál hiszünk a munkatársak dinamikus együttműködésén alapuló kezdeményezésekben és abban, hogy a megszerzett értékes tapasztalatokat akár az országhatárokon túl is megoszthatjuk egymással. Ezért arra biztatom és arra kérem az OTP Banka Slovenskótól érkező új munkatársainkat, hogy ők is legyenek nyitottak közösségünk felé, és osszák meg velünk ötleteiket és tapasztalataikat.”

Az OTP Banka Slovensko univerzális banki szolgáltatásokat nyújt a szlovák piacon, 2002. április 4 óta áll a legnagyobb magyarországi bank, az OTP Bank többségi tulajdonában. Az OTP Banka a teljes eszközállomány tekintetében Szlovákiában 1,69%-os piaci részesedéssel rendelkezik. Az OTP Banka Slovensko jelenleg 58 fiókból álló hálózatot üzemeltet Szlovákiában, megközelítőleg 176.000 lakossági ügyfelet és 14.400 vállalati/KKV-ügyfelet szolgál ki. A bank székhelye Pozsonyban található. A bank üzleti tevékenységének nagy részét magánszemélyek és jogi személyek számára nyújtott banki termékek és szolgáltatások képezik.

A belga KBC Bank piacvezető európai pénzügyi csoport, 11 millió ügyféllel és 42.000 alkalmazottal. Leánybankján, a több mint 50 éves tapasztalattal rendelkező ČSOB-n keresztül a szlovák piac egyik legjelentősebb és legerősebb, meghatározó szereplője. Univerzális bankként valamennyi ügyfélszegmens: lakossági ügyfelek, egyéni vállalkozók, KKV-k és vállalati ügyfelek, valamint intézményi ügyfelek számára kínál szolgáltatásokat. A bank a ČSOB pénzügyi csoport része, amely csoportba a bankon kívül a következő cégek tartoznak: a ČSOB stavebná sporiteľňa (lakástakarékpénztár), a ČSOB Leasing, a ČSOB Real, s. r. o. és a ČSOB Nadácia (alapítvány). A ČSOB Poisťovňa (biztosító) a ČSOB fiókvállalata.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.