Rekord született az OTP Business Társasházi Pályázatán

Publikálva: 2021. augusztus 3. társasházi pályázat

A lakókörnyezetek biztonságosabbá tétele mellett a környezetvédelem is egyre fontosabb.

Műemléki rekonstrukció, akadálymentesítés, elektromos gépjármű töltők kialakítása, valamint parkosítás is szerepel azon célok között, amelyekre idén vissza nem térítendő támogatást nyertek a lakóközösségek az OTP Business Társasházi Pályázatán. A két kategóriában meghirdetett pályázatra rekordszámú − több mint 1300 − jelentkezés érkezett, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri azt a húsz pályázatot, amelyeket a hitelintézet összesen 15 millió forinttal támogat.

Hamarosan ismét régi pompájában tündökölhet egy budapesti, Bethlen Gábor utcai műemléki védettségű társasház. A közel százéves lakóépület erősen leromlott homlokzatának – eredeti állapotnak megfelelő – felújítása az egyik, az OTP Business Társasházi Pályázatának idei nyertes kezdeményezései közül. A hitelintézet által 13. alkalommal meghirdetett felhívásra minden eddiginél több, összesen 1357 pályázat érkezett.

„Örömünkre szolgál, hogy rekordszámú pályázat közül választhattuk ki a nyerteseket, hiszen ez is visszaigazolja azt, hogy kezdeményezésünkkel jó úton járunk, a társasházak és lakószövetkezetek keresik fejlesztéseikhez a támogatási lehetőségeket. Fontosnak érezzük, hogy az állagmegóvás és a biztonsági fejlesztések mellett ebben az évben ismét támogathatunk olyan kiemelten fontos célokat is, mint az akadálymentesítés, egy-egy játszótér kialakítása vagy a környezet megóvása” – mondta Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozási Főosztályának vezetője.

2021-ben is két kategóriában, összesen 15 millió forint vissza nem térítendő támogatással díjazta a zsűri a legjobbnak ítélt húsz pályázatot. Mivel a jelentkezők számos ötletes és előremutató kezdeményezéshez kértek támogatást, amelyek önmagukban is igazolták a lakóközösségek összetartását, idén is igen nehéz dolga volt a zsűrinek. A testület a döntés során figyelembe vette egyebek mellett azt is, hogy a pályázat megvalósítása mennyire szolgálja a közösség érdekeit, a társasház szűkebb környezetének minőségi javítását, és azt, hogy a lakók mekkora közös munkát vállalnak a tervezésben, illetve a kivitelezésben.

A műemléki homlokzat rekonstrukciója mellett a lakók biztonságát és védelmét célzó beruházások, illetve az energiahatékonysági felújításokat célzó „Otthon a jövőben” kategória nyertesei közül egy kisvárdai és egy orosházi társasház az elöregedett bejárati ajtók cseréjére, míg egy szolnoki és egy budapesti lakóközösség az épületek akadálymentesítésére nyert támogatást, hogy így segítse az idős és mozgásukban korlátozott lakókat. Egy budapesti társasház az épület életveszélyessé vált függőfolyosójának felújítására fordíthatja az elnyert összeget, míg egy másik, szintén budapesti lakóközösség a környezettudatosságot szem előtt tartva az épület mélygarázsában elektromos gyorstöltőket alakíthat ki.

A lakók testi épségét és biztonságát célozta egy gyöngyösi társasház nyertes pályázata az épület körüli járda és lépcső felújításával. Hasonló céllal pályázott egy zalaegerszegi három lépcsőházas társasház a külső lépcsőkorlát cseréjének támogatására, míg egy győri lakásszövetkezet a világítótestek korszerűsítésével – a fogyasztás csökkentésével – kíván a biztonság mellett a környezet megóvásához is hozzájárulni.

A társasházak és lakásszövetkezetek üzemeltetésének hatékonyabbá vagy akár fenntarthatóbbá tételét, illetve a közös helyiségek fejlesztését támogató „Otthon a közösségben” kategóriában egy öt budapesti társasház közreműködésben megvalósuló kezdeményezés, az épületek által közrefogott, elhanyagolt kert megújítása nyert támogatást. Hódmezővásárhelyen és Debrecenben szintén egy eddig kevésbé használt zöld területet formál közösségi rekreációs térré a lakóközösség az elnyert támogatás segítségével. Egy győri társasház az ingatlan előtti zöldterületek parkosításával nemcsak a lakók életkörülményein fog javítani, de a megyeszékhelyek városképét is szebbé varázsolja.

A pályázatok díjazása mellett a nyertes pályázatok benyújtói is nyertek egy 100.000 forint értékű ajándékutalványt.

Díjazás mindkét kategóriában

 • I. helyezés: 1 200 000 Ft
 • II. helyezés: 1 100 000 Ft
 • III. helyezés: 1 000 000 Ft
 • IV. helyezés: 900 000 Ft
 • V. helyezés: 800 000 Ft
 • VI. helyezés: 700 000 Ft
 • VII. helyezés: 600 000 Ft
 • VIII. helyezés: 500 000 Ft
 • IX. helyezés: 400 000 Ft
 • X. helyezés: 300 000 Ft

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

 • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
 • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
 • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.