2021. január 1-től nincs kivétel, minden számla számít

Publikálva: 2020. december 14. vállalkozás

Januártól már minden számlát fel kell tölteniük a vállalkozásoknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszerébe, ami sok cég adminisztrációs terheit növelheti. Az OTP Bank eBIZ alkalmazása azonban gördülékennyé teheti az átállást bármely társaság számára.

Jövő év januárjától minden számlára kiterjed a vállalkozások adatszolgáltatási kötelezettsége, tehát 2021-ben már vevői körtől, vagy értékhatártól függetlenül minden számlát fel kell tölteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszerébe. A koronavírus-járvány miatti gazdasági nehézségekre való tekintettel azonban az adóhivatal 2021. március 31-éig még nem bünteti az ezt elmulasztó vállalkozásokat .

Az intézkedéssel egy többlépcsős folyamat zárul le, amelyben fokozatosan bővült a feltöltendő bizonylatok, illetve az érintett vállalkozások köre. A papírszámlákat, amelyek a koronavírus-járvány idején a fertőzés kockázatát is növelik, a z új rendszer a jövőben teljesen kiválthatja. Az eladó ugyanis elég, ha a meghatározott információkat beküldi az adóhivatalhoz, így a vevő egyszerűen le is töltheti a szükséges adatokat, tehát az adatszolgáltatás lehet maga az elektronikus számla. Az új szabályok a vállalkozásokra közvetlenül is hatással lesznek, mert hozzájárulhatnak digitális fejlettségükhöz, ami más területeken is növelheti hatékonyságukat.

Természetesen továbbra is használható számlázásra a kézi számlatömb, de mivel az adatszolgáltatást a NAV Online Számla rendszerében kell megtenni, nagymértékben felértékelődnek az online megoldások.

Az OTP Csoporthoz tartozó eBIZ olyan online számlázó megoldást kínál, amely az adóhatóság rendszerével összekapcsolva automatikusan elvégzi az ügyfelek helyett az adatszolgáltatást a NAV felé. Ráadásul nem csak bizonylatok kiállításra használható, hanem OTP-s vállalkozói bankszámlával összekötve banki átutalást is lehet indítani vele. Emellett mintegy számlafiókként is használható, mivel költségszámlák befogadására és tárolására is képes. A bejövő bizonylatokat átutalással akár kötegelten is ki lehet egyenlíteni – tehát több kifizetést egyetlen aláírással is jóvá lehet hagyni.

Ha a szolgáltatást a vállalkozó OTP-s bankszámlájával is összeköti, mind a bankszámlatörténetét, mind a bankszámlakivonatait le tudja kérni a rendszerből. Emellett az eBIZ-ből kiállított vevői számlákat és az bankszámlájára érkező átutalásokat automatikusan összepárosítja az eBIZ rendszere, így könnyen nyomon követheti, hogy melyik vevő fizette már ki a számláját, és melyik esett késedelembe.

Az eBIZ mindemellett nagy hangsúlyt fektet a felhasználók adatainak biztonságára is. A szolgáltatás megfelel a szigorú banki biztonsági követelményeknek, hiszen a számlázáson felül bankkapcsolat esetén egyes banki tranzakciók kezelésére is alkalmas.

További információ: www.otpebiz.hu

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.