Az OTP Jelzálogbank csatlakozott az Energiahatékony Jelzálog Kezdeményezés kísérleti programjához

Publikálva: 2020. október 13. fenntarthatóság

A magyar hitelintézetek közül elsőként csatlakozott az OTP Jelzálogbank az Energiahatékony Jelzálog Kezdeményezés (Energy Efficient Mortgages Initiative - EEMI) elnevezésű európai platform kísérleti programjához. A kezdeményezés fő célja, hogy a programban résztvevő intézmények - a hitelintézetek mellett energetikai vállalatok, kutatóközpontok, szabályozó és felügyeleti hatóságok - közösen alakítsák ki a zöld hitelezéssel kapcsolatos legjobb gyakorlatot, valamint támogassák a lakossági ingatlanállomány megújítását és energetikai korszerűsítését.

Az Energiahatékony Jelzálog Kezdeményezés kísérleti programjának keretében eddig 17 ország 62 hitelintézete vállalta, hogy teszteli a zöld jelzáloghitel keretrendszer lehetséges bevezetését és integrálását a már meglévő termékportfoliójába és folyamataiba. A program célja, hogy Európa-szerte segítse és összehangolja az épületek energetikai korszerűsítését szolgáló finanszírozási formákat, valamint közös platformot biztosítson a hitelintézetek, a hitelfelvevők és a befektetők számára, például olyan témákban, mint az energiahatékony lakásállomány kiépülését támogató jelzáloghitelezés vagy a zöld jelzáloglevél kibocsátás feltételeinek kialakítása. A programban való tagság lehetővé teszi, hogy az OTP Jelzálogbank első kézből férhessen hozzá a legjobb nemzetközi gyakorlatokhoz, és biztosítja azt is, hogy a szabályozás keretrendszerének kialakítása során a hazai sajátosságok és szempontok egyaránt figyelembe legyenek véve.

A kezdeményezés egy szektorokon átívelő együttműködés részeként jött létre, és nemcsak a zöld jelzáloghitelekkel kapcsolatos minőséget és átláthatóságot biztosítja, hanem összehangolt támogatást is nyújt az ágazatok között az európai zöld megállapodás sikeres megvalósításához.

„Az OTP Csoport prioritásként kezeli a zöld célok és a megújuló energiaforrások használatára építő projektek megvalósítását, a programhoz való csatlakozásunk ezt a törekvésünket támogatja. Rendkívül fontos számunkra, hogy a zöld hitelezési tevékenységünk kialakításával hozzájáruljunk a hazai lakásállománnyal kapcsolatosenergiahatékonyság-növelő beruházások támogatásához, növeléséhez. Munkatársaimmal napi szinten foglalkozunk a zöld jelzáloghitelezéssel és jelzáloglevél-kibocsátással kapcsolatos feladatok megvalósításán. Bízunk benne, hogy a programban résztvevő tagok közötti tudásmegosztás segíteni fogja a munkánkat abban, hogy minél előbb elérjük a zöld hitelezéssel kapcsolatos céljainkat” – mondta Nagy Csaba, az OTP Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese.

A kezdeményezésről az alábbi linken olvasható további információ: https://eemap.energyefficientmortgages.eu/

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.