Így nem lesz rémálom a fűtési szezon

Publikálva: 2021. október 22. lakásmegoldások, ingatlanpont

A múlt héten leesett az első idei hó és október 15-én hivatalosan is elindult az fűtési szezon. Az időjárás előrejelzés még szép időt jósol a jövő hétre, de ha még nem tettük meg, érdemes már most lépni és felkészíteni a lakásokat, házakat és nyaralókat a téli időszakra. Az OTP Ingatlanpont szakértői ahhoz gyűjtöttek jó tanácsokat, hogy az elkövetkező hónapokban se érje kellemetlen meglepetés az ingatlantulajdonosokat.

Az időjárás még kegyes, de a múlt héten hivatalosan is elkezdődött az idei fűtési szezon. Az év feltehetően utolsó enyhe napjait érdemes arra kihasználni, hogy pótoljuk az eddig elmaradt teendőinket és az ingatlanokat is felkészítsük a téli fagyokra. Legyen szó a fűtésről, nyílászárókról, vagy vezetékekről, az időben elvégzett ellenőrzés és karbantartás nemcsak sok bosszúságtól kímél meg minket, de az esetleges veszélyhelyzeteket is elkerülhetjük így.

A kéményellenőrzés életet menthet

Az első és legfontosabb a fűtőberendezések és égéstermék elvezetők ellenőrzése. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság statisztikája alapján minden hatodik lakástüzet a nem megfelelően kitisztított kémény okozza és idén már 702 esetben vonultak ki a tűzoltók kéménytűz miatt. A kéményellenőrzést szilárd tüzelés esetén évente, földgáz alapú fűtési berendezések esetében kétévente, a természetes személyek által birtokolt ingatlanok esetében ingyenesen, a társasházakban kötelező jelleggel, míg családi házak esetén a tulajdonos megrendelésére végzik el a kéményseprők. A kémény ellenőrzése és tisztítása mellett fontos ellenőriztetni a gázkészülékek állapotát is, ez a biztonságos és takarékos működés biztosítása mellett sok esetben a kiterjesztett garancia feltétele is.

„Ingatlanvásárlás során érdemes meggyőződni arról, hogy a kéménybélelés és a gázkészülék az előírásoknak megfelelő-e, ezzel megelőzve a későbbi kellemetlen meglepetéseket és hirtelen kiadásokat. Ugyanígy fontos azt is figyelembe venni, hogy más fűtési megoldásokkal összehasonlítva, a körülményes üzemeltetés és a viszonylag alacsony biztonságérzet miatt, általában a gázkonvektoros lakások piaci ára és keresettsége az egyik legalacsonyabb, ezért lehetőség esetén érdemes megfontolni az ilyen rendszerek korszerűsítését is" – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A gázkészülékek és kémények állapotának ellenőrzése és a szükséges tisztítás, karbantartás elvégzése mellett érdemes beszerezni egy szén-monoxid-érzékelőt is, amennyiben nyílt égésterű készülék található az ingatlanban. A megbízható érzékelőkről a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján lehet tájékozódni 1.

Ugyanakkor a legmodernebb és rendszeresen ellenőrzött fűtési rendszer sem képes önmagában csodákat tenni akkor, ha az ingatlanból egyébként szökik a hő. Elsősorban a régebbi építésű ingatlanok esetében jelent gondot a hiányzó vagy elégtelen szigetelés, erre rövid távon olcsó és gyors megoldást jelenthet a nyílászárók utólagos szigetelése, de a probléma okának feltárására és hosszú távú orvosolására mindenképpen javasolt szakértő segítségét kérni.

A nyaralók és kertek is téli álmot alszanak

A kertkapcsolatos ingatlanok esetében jelentős károkat előzhetünk meg, ha nem feledkezünk meg a vízóra és a kerti vízrendszer fagymentesítéséről sem, ahogy a medencék téliesítése is feltétele annak, hogy a következő nyáron is élvezhessük a habokat.

Előfordulhat, hogy télen egyáltalán nem használjuk az ingatlant, legyen szó nyaralóról vagy bérbe adott lakásról, ilyenkor érdemes lekapcsolni az áramellátást, elzárni a vizet és a gázt, felírni és kis idő múlva ellenőrizni, hogy változott-e az órák állása. Amennyiben igen, úgy feltételezhetően valamilyen hiba van a rendszerben, aminek érdemes még azelőtt a végére járni, hogy nagyobb baj következne be. Régebbi építésű társasüdülőben ingatlan vásárlásakor az egyik első tisztázandó kérdés is a fűtéshez kötődik, nevezetesen, hogy a lakás egész évben használható-e, vagy az az egyáltalán nem ritka helyzet adódik, hogy télre – a kiépítetlen fűtésrendszer miatt – zárva van az épület.

Az újépítésű ingatlanok általában a legkorszerűbb fűtési, szigetelési megoldásokkal és nyílászárókkal rendelkeznek, így ezek esetében nem valószínű, hogy váratlan helyzetben találjuk magunkat. Első tulajdonosként, a lakás birtokba adásakor ettől függetlenül ajánlatos a fűtést is kipróbálni, ha erre van lehetőség. A régebbi lakások, házak esetében azonban már előfordulhat, hogy a rutinellenőrzés során kiderül, a javítás már nem gazdaságos, azonnali készülékcsere, kéménybélelés szükséges.

„Már előre érdemes végiggondolni azt, hogy egy esetleges felújítást milyen forrásokból tudunk finanszírozni. A 2021. januárjától elérhető Otthonfelújítási támogatás akár saját ingatlan felújításánál vagy felújítandó ingatlan vásárlásánál is kézenfekvő, egyben költséghatékony megoldás lehet a legkülönfélébb fűtéssel, hőszigeteléssel, égéstermék elvezetéssel kapcsolatos problémák orvosolására” – tette hozzá Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Az OTP Ingatlanpont

Az idén 10 éves fennállását ünneplő OTP Ingatlanpont az OTP Csoport tagja, Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő ingatlanközvetítő hálózata. 2011-es alapítása óta a hazai piac meghatározó szereplőjévé vált, mára országszerte több mint 80 irodában, több mint 800 felkészült szakember segíti az ingatlanok értékesítését. A társaság egyedülállóan ötvözi az ingatlan- és a hitelintézeti szakértelmet, így az otthonteremtéshez és felújításhoz szükséges pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat is kínál ügyfeleinek. A hálózat széleskörű üzleti, partneri kapcsolatokkal is rendelkezik, így a kínálatban az újépítésű ingatlanok gazdag választéka is elérhető. Az OTP Ingatlanpont mindemellett rendszeresen publikál szakértői elemzéseket a hazai ingatlanpiac helyzetéről, folyamatairól.

1 https://katasztrofavedelem.hu//application/uploads/documents/2021-02/73670.pdf

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.