OTP Bank

Az OTP Csoport tavalyi eredményeiről

Publikálva: 2022. március 7. negyedéves jelentés

„Nincs olyan szegmense a banknak, ami gyengén teljesítene”

Az OTP Csoport tőkehelyzete az ukrajnai konfliktus lehetséges hatásait figyelembe véve is kiemelkedően erős. 2021 több szempontból is kiugróan eredményes volt a Csoport számára.
Az orosz-ukrán konfliktus hatása jelenleg nehezen számszerűsíthető.


„Arra számítunk, hogy mind a két országban hosszú távon is jelen marad az OTP. A bank iránt Ukrajnában és Oroszországban is megvan a bizalom" – mondta Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a gyorsjelentés eredményeit ismertető sajtótájékoztatón.

Csányi Sándor hozzátette, hogy Magyarország valamennyi bankja stabil, a bankszektor tagjai jó állapotban vannak, a Sberbankon kívül nem látszik olyan bank, amely veszélyben lenne.

A 2019-2020. évi eredmények után elkülönített 119 milliárd forintnyi osztalék kifizetését továbbra is indokoltnak tartja a menedzsment, erről és a 2021. évi eredmény után javasolt osztalék nagyságáról az Igazgatóság márciusi ülésén fog döntés születni, az orosz-ukrán konfliktus alakulásának függvényében.

Éves eredmények

„Nincs olyan szegmense a banknak, ami gyengén teljesítene” – jelentette ki Csányi Sándor.

Az OTP Csoport konszolidált korrigált adózott eredménye 2021-ben 496,9 milliárd forint volt. Ezzel az éves korrigált ROE 18,5%-ra nőtt (+5,5%-pont éves szinten). Az adózott eredmény nagyságát érdemben befolyásolta, hogy a teljes kockázati költségek 72,5 milliárd forintos volumene mintegy harmada volt a bázisidőszakinak. A Csoport 660,4 milliárd forintnyi konszolidált működési eredményt realizált, ami 23%-kal haladja meg az egy évvel korábbit.

A bevételek dinamikusan, 13%-kal nőttek éves szinten, ezen belül a nettó kamateredmény hasonló mértékben, a díj- és jutalékeredmény ettől némileg elmaradó mértékben, 12%-kal bővült.

A korrigált profiton belül  a külföldi leánybankok eredmény-hozzájárulása az előző évi 41%-ról 51%-ra ugrott. A negyedik negyedévben elért 123,3 milliárd forintos korrigált eredmény 3%-kal elmaradt az előző negyedévitől, az egyes csoporttagoknál a negyedéves dinamika tekintetében vegyes a kép: az OTP Core-nál, a bulgáriai DSK-nál, a horvát, ukrán, montenegrói és szlovén operációknál elsősorban a kockázati költség időszaki emelkedése, valamint a működési költségek szezonális megugrása miatt csökkent a negyedik negyedévi eredmény. A szerb, orosz és román leánybankok nettó profit szempontjából erős negyedévet produkáltak.

A konszolidált árfolyamszűrt teljesítő (Stage 1+2) hitelállomány az év egészében 15%-kal bővült éves szinten. Ezzel a teljesítő hitelvolumenek organikus növekedése 2021-ben meghaladta a 2.000 milliárd forintot. Ami a főbb termékkategóriákat illeti: 2021-ben a teljesítő hiteleken belül a leggyorsabb növekedést a nagyvállalati hitelek produkálták, ezt követte a jelzáloghitelek, valamint a fogyasztási hitelek és lízing állományok bővülése.

Az árfolyamszűrt konszolidált betétállomány éves szinten 16%-os növekedése meghaladta a hitelállományok növekedési dinamikáját, az előző évhez képest 2.916 milliárd forint volt a bővülés.

2021. december 31-én az OTP Bank bruttó likviditási tartaléka 9,1 milliárd eurónak megfelelő összegű volt.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.