Fennállása legnagyobb adózott eredményét érte el az OTP Csoport 2019-ben

Publikálva: 2020. május 4. negyedéves jelentés

Történetének legnagyobb adózott eredményét érte el az OTP Csoport 2019-ben, míg a mérlegfőösszege meghaladta a 20 ezer milliárd forintot.

Az OTP Bank a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön publikált, 2019-re vonatkozó éves jelentése szerint a rekordnagyságú számviteli és korrigált eredményt számos tényező alakította: a régió kedvező gazdasági teljesítményének köszönhetően tovább élénkült az üzleti aktivitás. Ennek és az akvizícióknak köszönhetően a teljesítő hitelállományok európai összehasonlításban is kiemelkedő, éves szinten 48 százalékos ütemben bővültek árfolyamszűrten. Az organikus növekedés az előző évi ütemmel megegyező mértékű, 15 százalékos volt. A hitelintézet éves jelentésében mérföldkőnek nevezték a bankcsoport történetében, hogy 2019-ben hat bankvásárlás történt Bulgáriában, Albániában, Montenegróban, Moldovában, Szerbiában és Szlovéniában. Az akvizíciók a meglévő piacokon érdemben javították a leánybankok piaci pozícióit, az új piacokon pedig számottevő pozíciókat szerzett a bankcsoport.

Az OTP Bank igazgatósága a veszélyhelyzetre tekintettel a közgyűlés hatáskörében eljárva csütörtökön a társaság 2019. évi anyavállalati mérlegét 10,138 ezer milliárd forint mérlegfőösszeggel és 193,354 milliárd forint adózott eredménnyel fogadta el. Az adózott eredményből 19,335 milliárd forint általános tartalékot képeztek, a fennmaradó összeget pedig az eredménytartalékba helyezték. Szintén a közgyűlés hatáskörében eljárva az igazgatóság a társaság 2019. évi konszolidált mérlegét 20,121 ezer milliárd forint mérlegfőösszeggel, 417,250 milliárd forint folytatódó tevékenységből származó nettó eredménnyel hagyta jóvá. A részvényesekre jutó folytatódó (416,909 milliárd forint) és megszűnő tevékenységből (mínusz 4,668 milliárd forint) származó nettó eredmény 412,582 milliárd forint volt. Az OTP Bank éves jelentése szerint az éves konszolidált korrigált adózott eredményen belül a legmagasabb eredményt továbbra is az OTP Core (magyarországi tevékenység) érte el (191 milliárd forint). Valamennyi leánybank és leányvállalat javított előző évi teljesítményén, kiemelkedő volt a bolgár (67,9 milliárd forint), ukrán (35,2 milliárd forint), horvát (30,7 milliárd forint), valamint az orosz (28,1 milliárd forint) eredmény-hozzájárulás, emellett számos leányvállalat duplázta, sőt triplázta előző évi eredményét. Az OTP Alapkezelő adózott eredménye (15,1 milliárd forint) köszönhetően a rekordnagyságú sikerdíj-bevételnek a megelőző év három és félszeresére nőtt.

Az OTP papírjaival a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a részvények záróára csütörtökön 9540 forint volt. Az elmúlt egy évben a papír legalacsonyabb ára 7865 forint, a legmagasabb 15 850 forint volt.

Forrás: MTI

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.