Minden várakozást felülmúlt az OTP Bank

Publikálva: 2020. március 6. tőzsde

Az organikus növekedésnek és az akvizícióknak köszönhetően az OTP Csoport rekord bevételt és profitot ért el 2019-ben. Az OTP Bank korábban soha nem volt még jelen annyi országban, szolgált ki annyi ügyfelet, működtetett annyi bankfiókot és foglalkoztatott annyi munkavállalót, mint tavaly.


Minden várakozást felülmúlt az OTP Bank tavalyi eredménye. Gyakorlatilag minden eredménysoron nagyobb volt a növekedés, mint amire az elemzők előre jeleztek, és minden fontosabb soron jobb számokat ért el a bank. Miközben az elemzők 28 százalékkal bővülő bevételre és 30 százalékkal emelkedő profitra számítottak, a bank eredménye ennél is nagyobb mértékben nőtt, a bevételeknél 34, a működési eredményben 60, az adózott eredménynél pedig 32 százalékos volt a növekedés. A bevétel 5, a működési eredmény 7, az adózott eredmény pedig 2 százalékkal lett magasabb, mint az elemzői várakozások átlaga.

Rekordok

  • Az OTP Csoport összes bevétele most először emelkedett ezermilliárd forint fölé, a 2019-es 1077,7 milliárd forint új rekord, 22 százalékkal magasabb, mint a 2018-as 881,7 milliárd forintos korábbi csúcs.
  • A tavalyi negyedik negyedéves bevétel (305,5 milliárd forint) is új csúcs, most először emelkedett a negyedéves bevétel 300 milliárd forint fölé.
  • Tavaly 412,6 milliárd forint adózott eredményt ért el a bank, ez új rekord, 30 százalékkal magasabb, mint a korábbi csúcs, a 2018-as 318,3 milliárd forint.
  • A tavalyi negyedik negyedéves 103 milliárd forintos adózott eredmény is rekord a maga nemében, soha nem volt még ilyen magas a negyedik negyedévben a bank profitja.
  • A mérlegfőösszeg is csúcson, most először 20 ezermilliárd forint felett (20 122 milliárd forint).
  • A bruttó hitelállomány és a betétállomány is csúcson, előbbi közel 13, utóbbi 15,5 ezermilliárd forint volt tavaly év végén.
  • A tavaly végrehajtott akvizíciókkal a fiókszámnál az új rekord 1734, az ATM-eknél 5013, a munkavállalói létszámban 40 668 fő.

Hitel- és betétállomány

A bankcsoport kiemelkedő eredményében meghatározó szerepet játszik a hitelállomány bővülése: tavaly a konszolidált árfolyamszűrt teljesítő hitelállomány 48 százalékkal (organikusan 15 százalékkal), közel 4000 milliárd forinttal nőtt, minden csoporttagnál és konszolidált szinten minden hitelkategóriában növekedés volt. Legnagyobb mértékben, 54 százalékkal a mikro- és kisvállalati állomány nőtt, a nagyvállalati portfólió 52 százalékkal, a fogyasztási hitelek 48 százalékkal, a jelzáloghitelek 39 százalékkal bővültek, az organikus növekedés a magyar operációban 21, az ukrán operációban 27, a román banknál 23, a horvátnál pedig 15 százalékos volt.

A betétállomány tavaly 34 százalékkal, vagyis kisebb mértékben nőtt, mint a hitelállomány, a hitel/betét mutató 79 százalékra emelkedett.

A 2019. évi eredményekről szóló teljes jelentés a következő linken érhető el: https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/2019_4Q_sajtotajekoztato_final.pdf

(Forrás: OTP Bank, portfolio.hu)

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.