Figyeljen oda az ingatlanértékesítésnek vagy állásajánlatnak álcázott visszaélésekre!

Publikálva: 2020. december 7. biztonsági tanácsok

Az utóbbi időben, a korábban elterjedt adathalász támadások mellett, megjelentek az úgynevezett „social engineering” módszerrel elkövetett csalások.

Ezek lényege, hogy nagy jelentőségű ügyletek, például kecsegtető állásajánlat, vagy feltűnően olcsó ingatlan ajánlásával kerülnek kapcsolatba a gyanútlan áldozatokkal. Rövid időn belül sikeresen veszik rá őket személyes vagy banki adataik kiadására, eszközeikre idegen szoftverek telepítésére. Sokszor az is elegendő, ha egy fájlt fogad valaki az elkövetőktől vagy bizonyos általuk ajánlott oldalt látogat meg. Ezt követően már célzottan képesek rosszindulatú szoftvereket telepíteni az adott eszközre. A távoli hozzáférést biztosító program segítségével hozzáférnek az óvatlan károsult mobiltelefonjához és számítógépéhez, így akár tudtuk és beleegyezésük nélkül képesek jelentős pénzösszegeket elutalni az bankszámláról.

A piaci árhoz képest jelentős kedvezménnyel hirdetett ingatlan esetén érdemes különös körültekintéssel eljárni! Ha az eladó különböző történetek miatt halogatja a lakás megmutatását, vagy azt csak videón keresztül ajánlja fel, fogjon gyanút és semmiképp se nyissa meg az online küldött videó fájlt! Mindig keltsen gyanút Önben, ha külföldi tartózkodás, vagy más, egyébként hihető ok miatt, a hirdető fél elutasítja a személyes találkozás lehetőségét és kizárólag elektronikus úton kíván kommunikálni Önnel!

Legyen óvatos az olyan álláslehetőségek, állásajánlatok kapcsán is , amelyek otthoni munkavégzési lehetőséget ígérnek, személyes szerződéskötés nélkül. Ilyen hirdetések esetén ne adjon ki személyes, illetve számlavezetési adatokat (a bankszámlaszámot is ideértve), amíg nem tud személyesen egyeztetni a munkáltatóval, amíg nem tud meggyőződni megbízhatóságáról. A saját mobil eszközéhez vagy otthoni számítógépéhez semmilyen körülmények között ne biztosítson hozzáférést! Ha ez mégis elengedhetetlen, akkor csak olyan számítógépet használjon erre a célra, amelyen nincs személyes, vagy banki adat, amelyet soha nem használ internetbanki belépésre.

Ha ingatlan adás-vétellel, vagy álláshirdetéssel kapcsolatban kommunikál ismeretlen személyekkel, soha ne írjon alá semmit a jogviszony hivatalos létesítését megelőzően . Az aláírással és a személyes adatai felhasználásával ugyanis lehetőséget teremthet a csalóknak például arra, hogy hamisított meghatalmazással próbáljanak meg Ön helyett ügyet intézni, megkárosítani Önt.

Mindig legyen gyanús , ha valaki egy telefonbeszélgetés vagy email-es levelezés során a bizalmába próbál férkőzni és arra kéri Önt, hogy az egyszerűbb és gyorsabb kommunikáció, ügyintézés érdekében telepítsen egy új kommunikációs szoftvert (Telegram, Whatsapp, stb.). Ismeretlen személy kérésére ne telepítsen szoftvert vagy alkalmazást számítógépeire, mobil eszközeire! Ezek az alkalmazások ugyanis nem ritkán olyan kóddal fertőzöttek, amelyek elérést biztosíthatnak a csaló részére akkor is, ha arra a felhasználó nem adott engedélyt.

Jó, ha tudja, hogy mobileszköze nélkül nem lehet elektronikus úton banki tranzakciót kezdeményezni , épp ezért kiemelt figyelmet érdemel minden szokatlan esemény, amely a mobilszolgáltatásával és készülékével kapcsolatos. Kérjük, haladéktalanul értesítse mobilszolgáltatóját, ha a szolgáltatásában kiesést tapasztal . Ebben az esetben ugyanis az OTP Bank által kiküldött tájékoztató és jóváhagyó sms-üzeneteket sem kapja meg, így egy esetleges visszaélésről sem értesülhet.

SIM-kártyáját ne helyezze ismeretlen készülékbe , keltsen Önben gyanút bármely olyan ügylet, amely az ügylet lebonyolítása érdekében SIM-kártyájának áthelyezésével jár!

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.