Biztonságos bankolás járvány idején is

Publikálva: 2020. május 13. adathalászat

A koronavírus járvány alapjaiban alakította át mindennapjainkat, az óvintézkedések és korlátozások hatására az OTP Bank ügyfelei közül is érezhetően többen fordultak az otthonról is elérhető online banki megoldások felé. Az online bankolás terjedésével azonban egyre gyakoribbak az internetes csalók adathalász kísérletei, amelyek megelőzésében nagy szerepe van az ügyfelek óvatos és körültekintő magatartásának is.

Áprilisra – a járvány előtti időszakhoz képest – közel 10 százalékkal emelkedett az OTP Bank internet- és mobilbanki aktív felhasználóinak száma, és megnövekedett az ezeken keresztül indított tranzakciók száma is: az átutalások mennyisége például mintegy 20 százalékkal ugrott meg, és jelentősen növekedett a postai csekkek QR-kóddal történő kiegyenlítése és a mobiltelefon-egyenleg feltöltések százalékos aránya is.

Az elektronikus banki szolgáltatások ma már gyakorlatilag bárki számára hozzáférhetők, így az ügyfeleknek a legtöbb esetben nem is kell kimozdulniuk otthonaikból pénzügyeik biztonságos intézéséhez. A jelenlegi járványhelyzetet azonban a csalók is igyekeznek kihasználni, a tapasztalatok szerint a felhasználók növekvő számával arányosan többszörösére nőtt az adathalász kísérletek száma is. Az OTP Bank fejlett védelmi megoldásokat alkalmaz a csalókkal szemben, folyamatosan (a hét minden napján, napi 24 órában) figyeli a tranzakciókat egy korszerű, valamennyi jogszabályi előírásnak megfelelő monitoring rendszer segítségével. A hitelintézet jelentős fejlesztési és humán erőforrásokat fordít a banki rendszerek biztonságának fokozására. Az intézkedéseknek köszönhetően a napi több százezer, a kártyás vásárlásokkal együtt több millió tranzakció rendben végbemegy. Évente csupán alacsony számú visszaélés történik.

A bankszámlán elérhető pénzünket mindenképpen ugyanolyan figyelmesen és körültekintéssel kell kezelnünk, mint ahogy a pénztárcánkra figyelünk. Az adathalász visszaélések sikeres megakadályozásához elengedhetetlen az ügyfelek ébersége, a bankoláshoz használt saját eszközök megfelelő védelme, hogy az internetes bűnözők ne szerezhessenek meg érzékeny banki és személyes adatokat.

Az OTP Bank a honlapján és a médián keresztül rendszeresen felhívja ügyfelei figyelmét az adathalászat veszélyeire, közzéteszi az általa ismert adathalász leveleket és az alábbi tanácsokat a megelőzés érdekében:

 • Legyen elővigyázatos! Keltsen Önben gyanút minden olyan telefonhívás, SMS-üzenet, közösségi oldalon keresztül érkezett üzenet vagy e-mail, amelyben az internetbanki bejelentkezéshez és azonosításhoz szükséges jelszavát vagy PIN-kódját kérik Öntől. Szintén gyanúra adhat okot, ha magyartalan nyelvezetű, nehezen értelmezhető üzenetet kap, mivel ezeket a tartalmak gyakran fordítóprogrammal készülnek.
 • Soha ne válaszoljon az ilyen típusú telefonhívásokra, e-mailekre vagy SMS-ekre! Az OTP Bank sem e-mailben, sem telefonon, sem SMS-ben nem kér Öntől jelszavakat vagy PIN-kódokat, sem más bizalmas adatokat. A bank munkatársai kizárólag akkor kérhetnek Öntől személyes adatokat, ha egy konkrét, folyamatban lévő ügyben keressük Önt, az Ön által megjelölt módon.
 • Mindig keltsen önben gyanút, ha valamilyen nagyértékű dolgot irreálisan alacsony áron kínálnak az interneten.
 • Mielőtt bejelentkezik az internetbankba, győződjön meg arról, hogy valóban az OTP Bank oldalán van. Ehhez az alábbiakat kell ellenőriznie:

  • Belépés előtt ellenőrizze a böngésző címsávban a honlap címet: https://www.otpbank.hu/...
  • A szolgáltatás belépés oldalán, a böngésző címsorban megjelenő lakat ikonra kattintva győződjön meg arról, hogy a biztonsági tanúsítvány szerint valóban az OTP Bank adta ki az oldalt. Ha más jelenik meg, kérjük, azonnal szakítsa meg a kapcsolatot!
  • Harmadik félnek ne adja át az irányítást a számítógépes eszközei felett.
 • Rendszeresen frissítse a gépén lévő programokat és alkalmazásokat, ezek ugyanis fontos biztonsági frissítéseket is tartalmazhatnak! Az alkalmazott böngésző adatbiztonsági beállításait lehetőség szerint a legnagyobb biztonságot garantáló szintre állítsa be. Ebben az esetben a program figyelmezteti az igénybe vevőt minden, a böngésző használata során potenciálisan kárt okozó tartalom megnyitása előtt.
 • Javasoljuk, hogy számítógépét védje tűzfalakkal, víruskeresőkkel, és állítsa be ezek minél gyakoribb frissítését is.
 • Felhívjuk ügyfeleink figyelmét arra is, hogy a bejelentkezéshez használt jelszót megfelelő gyakorisággal (1-3 hónap) újítsák meg és ne tárolják jelszavukat és belépési adataikat a számítógépükön. Legalább 8-10 karakterből álló, kis-, és nagybetűket, számokat tartalmazó jelszavakat használjanak ügyfeleink.
 • Soha ne telepítsen olyan programot számítógépére vagy telefonjára, amit nem ismer, különösen mások kérésére ne tegyen ilyet.

A kártyabiztonságról és az online vásárlásnál betartandó szabályokról külön aloldalakról tájékozódhatnak ügyfeleink.
https://www.otpbank.hu/portal/hu/Bankkartyak/Biztonsag
https://otpmindennap.hu/kartyabiztonsag/

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

 • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
 • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
 • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.