Hogyan védekezzünk a csalókkal szemben?

Hogyan védekezzünk a csalókkal szemben? II. rész

Publikálva: 2020. november 12. biztonsági tanácsok

A kiberbűnözők folyamatosan keresik annak módját, hogy pénzt kereshessenek a megkárosításunkkal. A legtöbb esetben a kiszemelt személy óvatlanságát, hiszékenységét használják ki, ezért fontos, hogy ne csak a bankok fejlesszék folyamatosan védelmi rendszereiket, de az ügyfelek is kellő körültekintéssel kezeljék adataikat és a gyanús megkereséseket. Az itt bemutatott csalástípusok ahhoz nyújtanak segítséget, hogy felismerjük, ha félre akarnak bennünket vezetni, és védekezni tudjunk a csalások ellen.

Megosztott személyes adatok eltulajdonítása

Napjainkban személyes adataink védelme ugyanolyan fontos, mint pénzügyi adataink és azonosítóink védelme, mivel a személyes adatok értékesek a csalók számára is. A védekezés a csalók ellen egyben azt is jelenti, hogy ügyelünk személyes adataink biztonságára, valamint biztonságos tárolására.

Hogy működik?
Még ha Ön nem is teszi mindenki által megtekinthetővé profilját és bejegyzéseit a közösségi médiában; még ha megfelelő informatikai védelmet is alkalmaz; még ha óvatosságból nem is oszt meg túl sok információt a profiljában (képek, videók, állapotfrissítések stb.), a csalók különböző módszerek alkalmazásával el tudják érni, hogy beírjuk a személyes adatainkat (név, e-mail-cím, jelszó, hitelkártyaszám stb.) – olyan információkat, amelyekkel ellophatják a személyazonosságunkat.

A személyes adatok birtokában a csalók a következőket tehetik:
- Jóvá nem hagyott vásárlásokat hajthatnak végre a hitelkártyánkkal, bankszámlát nyithatnak vagy telefon-előfizetést vásárolhatnak.
- Hitelt vehetnek fel.
- Eladhatják a személyes adatokat más csalóknak.
- Illegális üzleti tranzakciókat hajthatnak végre személyes adatainkkal.

A támadások általában tipikus mintázatokat követnek:
- Ki nézte meg a profilomat, vagy a közösségimédia-oldalamat? Az ide tartozó szolgáltatások hozzáférési engedélyt kérnek a profilunkhoz. Ezután megnyílik egy csaló felmérés, amelyben meg kell adnunk a személyes adatainkat. A csaló minden egyes alkalommal jutalékot kap, amikor valaki kitölti a felmérést, ellenben Ön soha nem fogja megtudni, hogy ki nézte meg a profilját.
- „Ezen a videón te szerepelsz?” Az ilyen videókra kattintva végül mindig egy felmérés jelenik meg, amelynek a kitöltése után a csaló jutalékot kap. Ráadásul az eszközünk rosszindulatú programokkal is megfertőződhet.
- „A fiókját zároltuk”, „igazolja e-mail-fiókját”. Ezeknek a csalásoknak az a célja, hogy megszerezzék a személyes információit és a fiókja hozzáférési adatait.
- Csalás ajándékkártyákkal, illetve hamis ajánlatok népszerű, ismert üzletektől vagy értékes márkáktól. Ezek a csalások arra próbálják meg rávenni a felhasználót, hogy adja meg személyes adatait, vagy regisztráljon drága szolgáltatásokra. Minden hónapban új formában jelennek meg, és az ajánlat túl szép ahhoz, hogy igaz legyen – a kért termék vagy szolgáltatás soha nem érkezik meg.
- Csodatevő termék, ingyenes kipróbálás! Ez az online csalási módszer ingyenes kipróbálást ígér, hogy aztán trükkös módszerrel kérjen beleegyezést, vagy felmérésekkel érje el, hogy úgy regisztráljunk termékekre vagy előfizetésekre, hogy észre sem vesszük (például rendszeres, kötelező szállítási költség).
- „Keressen rengeteg pénzt otthonról dolgozva”. Ha egy munka elkezdéséhez előre fizetendő regisztrációs díjat kérnek, valószínűleg csalásról van szó. Az ilyen hirdetések a közösségimédia-oldalakon bukkannak fel: az ajánlat szerint egy kezdőkészlet megvásárlása után több ezer eurót kereshetünk. Rengeteg személyes adatot kérhetnek el, például az adószámunkat, vagy az útlevelünk és a jogosítványunk fénymásolatát. A munkaajánlatok egy része pénzmosáshoz kötődik: ilyenkor pénzt utalnak a számlánkra, és az összeget némi jutalék levonása után tovább kell utalnunk egy külföldi cégnek. Az áldozat ilyenkor gyakorlatilag orgazdaként működik, és bűncselekményt követ el.
- Segítség bajban vagyok! A csaló úgy tesz, mintha a rokonunk lenne, és a közösségi médiában azt üzeni, hogy sürgősen pénzre van szüksége. A csaló azt mondja, komoly bajban van, és arra kér, hogy utaljunk át neki pénzt. A megkeresés érkezhet telefonon, e-mailben vagy SMS-ben is.

Személyre szabott befektetés ígérete

A befektetésekkel kapcsolatos legelterjedtebb csalásoknál olyan területeken kínálnak vonzó befektetési lehetőségeket, mint például a részvények, a kötvények, a kriptovaluták (mesterséges pénzek), a ritka fémek, a tengerentúli ingatlanok vagy az alternatív energia.

Mik a jelek?
- Folyamatosan kéretlen telefonhívásokat fogad.
- Gyors megtérülést ígérnek, és biztosítják arról, hogy a befektetés biztonságos.
- Az ajánlat csak korlátozott ideig él.
- Az ajánlat csak önnek érhető el, és megkérik, hogy senkinek se szóljon róla.

Kihagyhatatlan ár-érték arányú ajánlatok

Ez a visszaélési mód tipikusan az autóhirdetésekkel kapcsolatban tapasztalható napjainkban, de bármilyen olyan nagy értékű termék érintett lehet, amelyeket a hasonló állapotú és minőségű termékeknél lényegesen alacsonyabb áron hirdettek meg. A visszaélők által megfogalmazott hirdetésben jellemzően külföldi tulajdonú autót kínálnak megvételre, amely a környező árkategóriához viszonyítva mind felszereltségében, mind állapotában messze a legjobb vétel ígéretével kecsegtet. A hirdetés szövegében, jellemzően a bizalom kialakítása érdekében, a megbízható tulajdonosra vonatkozóan is szerepelnek adatok. A visszaélők a hirdetésre jelentkezők esetében közvetítőként eljárva konkrét személyt is megjelölhetnek tulajdonosként, ebben az esetben természetesen gondoskodnak a személy lenyomozhatóságának lehetőségéről is (hamis közösségi profil, hamis honlap). A megbízható (jellemzően orvos, mérnök) tulajdonos által sugallt bizalom jegyében a visszaélők előre utalással kérik rendezni a vételár összegét, vagy egy jelentős összegű előleget. Az összeg átutalása után minden kapcsolatot megszakítanak a visszaélők az áldozattal, a hamis hirdetés új paraméterekkel, új szövegezéssel hamarosan újabb áldozatra várva jelenik meg a hirdetési oldalon.

Mik a jelek?
- Ár-érték alapján irreálisan jó árazású a hirdetett termék.
- Az autó tulajdonságaitól független, tulajdonosra vonatkozó információk a hirdetésben és az üzenetváltások során.
- Átutalás során nem a hirdetésben hivatkozott nemzetiségű számlára kérik az utalást.
- Az átutalás után történne csak meg a szerződéskötés, bizonylatadás.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.