OTP Agrársztorik: almatermesztésből a gasztro-turizmusba

Publikálva: 2019. november 26. agrár

Gondolta volna, hogy van egy olyan cég a Hajdúságban, amely évente több tonna almát termeszt, élen jár az automatizált sertéstenyésztésben, sőt egy látogatóközpontot és egy éttermet is működtet? Nos, van ilyen: a minőségi almaleveiről is ismert derecskei Bold Agro Kft. A társaság úttörő eljárásokat alkalmaz, ezért is vált az OTP Agrár sikeres ügyfeleit bemutató sorozatának legújabb szereplőjévé.

„A sertéstenyésztők azt mondták, azért mertem elsőként megcsinálni Magyarországon egy ilyen sertésüzemet, mert én magam gépész vagyok, az almások meg azt mondták, hogy azért mertem kipróbálni ezt a termesztési módot, mert ha kertész lettem volna, bele se vágok” – részben ezzel magyarázta cége újítások iránti nyitottságát Szabó Imre, a Bold Agro Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A rendszerváltás előtt egy mezőgazdasági üzemben, agrár-gépészként dolgozó Szabó Imre ugyanis, miután 1990-ben megalapította saját, eleinte csak gépek üzemeltetését vállaló cégét, belevágott a növénytermesztésbe, röviddel később pedig – első sertéstelepe megvásárlásával –, az állattenyésztésbe is.

Az almatermesztésben a vállalkozó elsőként a Debreceni Egyetem Kertészeti Tanszékétől kért segítséget, hogy miként lehetne visszahozni Derecskére gyermekkora ízvilágát, majd Olaszországban talált rá arra a termesztési technológiára, amellyel 5-6 év alatt visszatértek a termőhely adottságainak megfelelő ízek. Ahogy egyéb termékeikben, itt is a prémium-piacot célozták meg, így mára Tajvanra is exportálnak minőségi almalevet és almalé-keverékeket (mint a gyömbéres, a bergamott-os, a homoktövises, illetve a céklás).

Sertéstelepeit a cég szintén olyan technológiával alakította ki, amelyet előttük Magyarországon csak néhányan alkalmaztak, mára azonban egyre többen vettek át. „Módszerünk részint a zárt etető és tisztító-rendszeren alapul, amelyben csővezetékeken keresztül kapják a jószágok az élelmet, szenzorok figyelik, hogy a sertések mennyit esznek, és étvágyukhoz igazítják az adagokat. Így tehát minimális a telepen a személyforgalom, hiszen az állatok etetésekor kézi erőre nincs szükség, mindent elvégez a számítógép vezérelt rendszer” – mutatott rá Dr. Szabó Viktor, a családi gazdaság alapítójának fia, aki nemrég vette át a társaság operatív irányítását.

Az elmúlt három évtizedben a vállalkozás beruházásainak zömét az OTP Agrár finanszírozta. „Az OTP volt az első bank, amely – erős szakértői bázisára támaszkodva – támogatta a Magyarországon addig ismeretlen technológiákra és eljárásokra épülő üzleti terveinket. Esetenként közösen alakítottuk ki az újszerű, ugyanakkor fenntartható és a bank szempontjából finanszírozható elképzeléseket, amihez elengedhetetlen a bizalom” – fogalmazott Szabó Imre.

A családi vállalkozás az elmúlt években is komoly beruházásokat hajtott végre, mint a legutóbb megvalósult Almavirág étterem, amellyel, a tulajdonosok célja, hogy egyedülálló gasztronómiai élményt kínáljanak a Hajdúságban. Mivel korábban sokan érdeklődtek almatermesztési módszereik iránt, a társaság már látogatóközpontot is üzemeltet területén, amely idén elnyerte a Magyarország Legszebb Birtoka címet. Céljuk, hogy – a borászatokhoz hasonlóan – ezt a központot is bekapcsolják az agro-turizmusba, amivel bővíthetik a környezettudatos technológiára, a fenntarthatóságra és a helyi gyümölcsök fogyasztására épülő szemlélet-formáló tevékenységüket.


Az OTP Agrár sikeres magyar vállalkozásokat bemutató sorozatának korábbi cikkei itt találhatók .

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.