Díjat alapított az agrárium szereplőinek elismerésére az OTP Bank

Publikálva: 2020. február 11. agrár

Az előző évi növekedés után is számos kihívással néz szembe idén az agrárium – hangzott el az OTP Agrár Gálán. A rendezvényen a szektor helyzetének áttekintése mellett a hitelintézet Agráriumért OTP Díjjal tüntetett ki öt mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozót, értékteremtő munkájának, illetve kiemelkedő szakmai teljesítményének elismeréseként.

Tavaly, a korábbi évekhez hasonlóan eredményes évet zárt a magyar agrárium, hiszen a szektor teljesítménye mintegy 3 százalékkal bővült, és az ország export többletének a felét az agrártermékek tették ki, ami 2776 milliárd forintnyi exportértéket jelent. 2020 azonban a gazdaság más szereplői mellett a mezőgazdaság számára is tartogat új kihívásokat – mondta Csányi Sándor, az OTP Csoport elnök-vezérigazgatója a hitelintézet Várkert Bazárban tartott Agrár Gáláján.

„A kihívások között talán elsőként kell megemlítenünk a klímaváltozást, amely súlyos veszteségeket okozott és okoz a mezőgazdaságnak. Nehezíti a hagyományos agrártermelést a közös agrárpolitika (KAP) reformja, valamint az, hogy várhatóan EU-s agrárbüdzsé Magyarországra jutó része is csökkenni fog. Emellett egyre sürgetőbbé válik a hazai agrárgazdaságban a generációváltás, valamint a digitalizáció, amely ugyan a kihívások megoldásának is lehet eszköze, ám egyben jelentős feladatot is jelent” – mutatott rá Csányi Sándor, az OTP Csoport elnök-vezérigazgatója.

„Az Agrárminisztérium elkezdte a 2021 és 2027 közötti időszak támogatási rendszerét tartalmazó Stratégiai Terv kidolgozását” – mondta az agrárminiszter az OTP gálaestjén. Ez a dokumentum tartalmazza 2027-ig a Közös Agrárpolitika részeként Magyarországra érkező valamennyi európai uniós forrás felhasználásának keretrendszerét, és irányait. Nagy István felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy a stratégiai tervet az Európai Bizottságnak jóvá kell hagynia. „Az európai politikában jelentős hangsúlyt kap a klímaváltozással szembeni küzdelem, amely mindenképpen érinteni fogja az agráriumot is” – tette hozzá Nagy István.

Annak érdekében, hogy a magyar mezőgazdaság eredményei mellett az agrárium szereplőinek egyéni teljesítményét is reflektorfénybe állíthassa, az OTP Csoport megalapította az Agráriumért OTP Díjat, hogy egy rangos és hiteles díjjal ismerhesse el a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozók értékteremtő munkáját és kiemelkedő szakmai teljesítményét, példaképet állítva ezzel az ágazat minden szereplője elé.

A 2012-ben – Csányi Sándor által – alapított, akadémikusok és szakmai szervezetek képviselőiből álló Agrárkollégium összesen 5 kategóriában, olyan mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozókat díjazott, akik mindannyian kimagasló eredményeket értek el területükön. Az elismerést az OTP Agrár Gálán vehették át a díjazottak.

Díjazottak az öt kategóriában:

Növénytermesztés - Szitó Imre, a ’93 óta részvénytársaságként működő, főként növénytermesztéssel foglalkozó Szarvasi Agrár Zrt. vezérigazgatója

Állattenyésztés - Kovács Lajos, a sertés-, pulyka- és baromfitenyésztésben egyaránt több évtizedes múltra visszatekintő nádudvari Nagisz Zrt. elnök-vezérigazgatója

Élelmiszeripar - Tóth Tamás, a leginkább szarvasmarha-tenyésztéssel és tejtermeléssel foglalkozó Sümegtej vezetője

Kertészet - Csikai Miklós, a paradicsom- és paprikatermesztéssel, illetve palántaneveléssel is foglalkozó szentesi Árpád Csoport elnök-vezérigazgatója

Nemzetközi tevékenység - Bárány László, a baromfikeltetéssel és -feldolgozással foglalkozó Baromfi Coop alapítója

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.