Az OTP Bank lakossági ügyfeleinek egy része és vállalati ügyfelei is érintettek a kötelező banki adategyeztetésben. Az OTP Bank számos csatornán hívta fel a figyelmet az adategyeztetési kötelezettségre, az érintettek külön értesítést is kapnak. Azok számláját, akik nem tesznek eleget kötelezettségüknek, június 26-a után a banknak zárolnia kell.


A pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény előírásai alapján a bankoknak teljes körű ügyfél-átvilágítással kell rendelkezniük valamennyi ügyfelükről. Az OTP Bank korábbi ügyfél azonosítási folyamatainak, valamint az ügyfelei tekintetében alkalmazott prudens eljárásrendjének köszönhetően nem általános érvényű az ügyfelek nyilatkozási kötelessége.

A lakossági ügyfelek közül az adategyeztetési kötelezettség kizárólag azokat az ügyfeleket érinti, akik ún. kiemelt közszereplőnek minősülnek, valamint akik az elmúlt két évben inaktívak voltak, azaz nem adtak fizetési megbízást számlájukon és adatot sem egyeztettek a fiókban. Az érintett ügyfelek levélben és OTPdirekt internetbank üzenetben kapnak tájékoztatást a pontos teendőikről. Aki azonban nem kap június folyamán értesítést, annak nincs teendője.

Akik a tájékoztatás ellenére nem tesznek eleget adategyeztetési kötelezettségüknek, azoknak a bank a jogszabályi előírások alapján zárolja a számláját. Természetesen, ha valaki nem biztos abban, hogy naprakészek a számlájához tartozó adatok, látogasson el bármelyik OTP-fiókba.

A vállalkozói ügyfelek - tehát üzleti kapcsolattal rendelkező jogi személynek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek - mindegyikének a fent említett törvénynek megfelelően célszerű már június 26 előtt megtenni tényleges tulajdonosi nyilatkozatát. Az OTP Bank számos csatornán hívta már fel ügyfelei figyelmét a kötelezettségre, amelynek hatására hetente csaknem 10 ezer vállalkozó ügyfél tesz nyilatkozatot. Ha a nyilatkozat nem érkezik be a határidőig a számlavezető fiókba, vagy a banki kapcsolattartóhoz, akkor a bank köteles megtagadni megbízások teljesítését, tehát az ügyfél nem fogja tudni használni a banki szolgáltatásokat.

Részletesebb információt az alábbi linkeken talál:
www.otpbank.hu/portal/hu/Ugyfelatvilagitas
www.otpbank.hu/portal/hu/tenylegestulajdonos