Ha tartósan gondot okoz Önnek a hitel törlesztése, vagy előre látja, hogy hosszabb ideig gondot okozhat, jelezze személyesen munkatársainknak a problémát a fiókhálózatunkban, hogy személyre szabott megoldásokkal segíthessük Önt.

Milyen esetekben tudunk segíteni?

Akkor tudunk leginkább segíteni Önnek, ha korábban rendszeresen, a szerződésének megfelelően törlesztett, azonban

 • munkahelyének elvesztése,
 • hosszabb orvosi kezelés,
 • válás, haláleset,
 • természeti katasztrófa vagy
 • tartós bevételkieséssel járó egyéb esemény miatt

több mint fél évig valószínűleg nem tudja fizetni havi törlesztőrészleteit.

Ennél kisebb a probléma? Nézze meg, milyen esetek tartoznak az átmeneti fizetési nehézségek közé!

Mit tehet Ön, ha tartós fizetési nehézségei adódnak?

 • Írja össze bevételeit és kiadásait, hogy átlássa, milyen a jelenlegi pénzügyi helyzete, és hogy min spórolhat a leginkább!
 • Gondolja át, hogy rokoni körében kiknek a segítségére számíthat!
 • Adósságait akkor is fizesse, ha csak kisebb összeget tud rászánni!
 • Tájékozódjon az elérhető állami és önkormányzati szociális programokról, és igényeljen szociális támogatást, ha van rá lehetősége!

Hogyan segíthetünk Önnek, ha tartós fizetési nehézségei adódnak?

Amennyiben Önnek fogyasztási hitelével kapcsolatban merült fel fizetési nehézsége, a lehetséges megoldásokkal kapcsolatos információkat itt találja.

Ingatlan fedezetű hitelek esetén megoldások lehetnek

 1. Futamidő hosszabbítása

  A futamidő meghosszabbításával hosszú távon csökkenthetőek a havonta befizetendő törlesztőrészletek.

  A futamidőt hosszabbítani:

  • szabad felhasználású jelzáloghitel esetén 35 évre,
  • lakáshitelek esetén 40 évre lehetséges.

  Futamidő meghosszabbítása esetén a teljes visszafizetendő összeg az eredeti szerződési feltételekhez képest nőni fog.

 2. Törlesztőrészlet csökkentése

  A futamidő meghosszabbítása nélkül átmenetileg csökkenthetjük a havonta befizetendő törlesztőrészletek összegét.

  • Törlesztéscsökkentés 12 hónapra kérhető.
  • Az átmeneti időszak végén az Ön aktuális tőketartozása, a hátralévő futamidő és az érvényes hiteldíjak alapján új törlesztőrészletet állapítunk meg, ami magasabb lehet jelenlegi törlesztőrészleténél.
  • Javasoljuk, hogy a család jövedelmi viszonyaihoz mérten, a kedvezményes törlesztési időszak alatt is minél magasabb törlesztőrészletet vállaljon.
  • A hátralék mértékétől függően lehetőség van a hátralékos tartozás tőkésítésére (kivéve kamattámogatott lakáshiteleknél, a kamattámogatási időszak alatt).
 3. Törlesztőrészlet csökkentése a futamidő meghosszabbításával együtt

  A törlesztőrészlet csökkentésénél (A) leírt lehetőséget kombinálhatjuk a hitel futamidejének hosszabbításával is. Így az átmeneti, csökkentett időszak végén már a meghosszabbított futamidőt vesszük figyelembe az új törlesztőrészlet megállapításakor. Ebben az esetben kevésbé fog növekedni a törlesztőrészlet, mintha változatlan maradna a futamidő.

  Megnézem a példát

 4. Életbiztosítás, lakástakarék leválasztása

  Ha Önnek életbiztosítással vagy OTP Lakástakarékkal kombinált hitele van, akkor az életbiztosítást vagy a lakástakarékot leválaszthatjuk a hiteléről. Így az Ön hitelét egyenletes törlesztésű hitellé alakíthatjuk, és ezt követően a fenti A és B pont szerinti lehetőségeket is igénybe veheti.Egyenletes törlesztésű hitel esetén az egyes kamatperiódusokban a havi törlesztőrészletek összege nem változik a futamidő alatt.

 5. Ingatlan eladása

  Ha úgy érzi, hogy a fenti lehetőségek nem oldhatják meg fizetési nehézségeit, érdemes megfontolnia, hogy eladja ingatlanát, és annak bevételéből rendezi hiteltartozását. Az ingatlan eladásában segíthet Önnek az OTP Ingatlanpont.

  Tovább az OTP Ingatlanpont oldalára

 

Bármilyen típusú hitel esetén

 1. Magáncsőd kezdeményezése

  Adósságrendezési (magáncsőd) eljárást is kezdeményezhet, a természetes személyek adósságrendezéséről szóló 2015. évi CV. törvény szerint.

  A magáncsődről részletesen itt tájékozódhat vagy letöltheti a részletes tájékoztatót.

Hogyan jelentheti be tartós fizetési nehézségét?

Postai úton

Töltse le, majd töltse ki az alábbi nyomtatványt, és küldje be hozzánk, hogy mielőbb megismerhessük a problémáját! Cím: 1876 Budapest.
E-mail:

Telefonon

Hívja a
plusz+36 (1) 2 992 999
telefonszámot, ahol kollégánk egyeztet Önnel fizetési nehézségeiről, és a probléma lehetséges megoldásáról.

Gyakran ismételt kérdések

Fizetéskönnyítés

Fizetéskönnyítési kérelmét

 • elküldheti az e-mail címre, vagy
 • elpostázhatja a 1876 Budapest címre, vagy
 • benyújthatja személyesen az OTP Bank bármelyik fiókjában.

A személyre szabott megoldási lehetőségek egyeztetése érdekében kérjük, elérhetőségeink valamelyikén keressen bennünket.

Sajnos nem. Mivel a fizetéskönnyítés szerződésmódosítással jár, így a kapcsolódó dokumentumokat minden szerződésben szereplő kötelezettnek alá kell írnia.

Ilyen esetben kizárólag akkor igényelhet fizetéskönnyítést, ha elküldi bankunknak a végrehajtóval kötött megállapodást, mely szerint a végrehajtási eljárás szünetel vagy törlésre került.

Igen. Ha fizetéskönnyítést vesz igénybe, akkor is csökkentheti tartozását előtörlesztéssel, vagy egy összegben vissza is fizetheti azt.

A hátralék visszafizetése

Hívja központi hitelinformációs vonalunkat a plusz+36 (1) 2 992 999 telefonszámon, vagy igényeljen számlaforgalmi kimutatást, melynek díját a vonatkozó hirdetmény tartalmazza.

Ebben az esetben felmondhatjuk a kölcsönszerződését. A felmondás után elindíthatjuk a végrehajtási eljárást, és átadhatjuk az Ön szerződését és a követelésünket az OTP Faktoring Zrt.-nek vagy más követeléskezelő cégnek.

A szerződés módosítása

Az adósok életkorától és a hiteltől függ, hogy meg tudjuk-e hosszabbítani a futamidőt, és az is, hogy mennyivel.

A törlesztés teljes szüneteltetésére nincs lehetőség, de mérsékelni tudjuk a törlesztőrészleteket.

Ingatlanfedezetű kölcsön esetén nincs lehetőség az esedékesség napjának módosítására. A törlesztőrészleteket a kölcsönszerződésben meghatározott napon szükséges befizetnie. Ha Ön késik a befizetéssel, akkor késedelmi kamatot számítunk fel.

Igen, ezek mindegyike szerződésmódosítással jár, mely során a szükséges dokumentumokat minden kötelezettnek alá kell írnia. Ingatlanfedezetű hitelek esetén a közjegyzői okiratba foglalás díja az adósokat terheli (minden olyan esetben, amikor az eredeti szerződés is közjegyzői okiratba lett foglalva).

A kölcsön felmondása

Ha nem szeretné, hogy végrehajtási eljárás induljon Ön ellen, akkor a felmondást tartalmazó dokumentumban szereplő határidőn belül hívja a plusz+36 (1) 2 992 999 telefonszámot, vagy befizetés teljesítése mellett nyújtsa be kérelmét a szerződéses jogviszony helyreállítása érdekében az e-mail címre! A kérelem beérkezését követően megvizsgáljuk a kölcsönszerződés helyreállításának lehetőségét.

A felmondást követően a bank megkezdheti biztosítékainak érvényesítését, amely keretében végrehajtási eljárást indíthat, illetve a követelést értékesítheti az OTP Faktoring Zrt. vagy más követeléskezelő cégnek.

Az illetékes ügyintézőtől a központi hitelinformációs vonalon kérhet visszahívást a plusz+36 (1) 2 992 999 telefonszámon.

A kölcsön fedezete

Ha a kölcsön fedezetét képező ingatlan eladás alatt van, akkor kérjük, hogy az ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződést:

 • nyújtsa be az OTP Bank bármelyik fiókjában, vagy
 • küldje el az e-mail címre, vagy
 • postázza el a 1876 Budapest címre!

Majd, kérjük, a kiegyenlítés konkrét dátumának megadásával kérjen számlazárást az OTP Bank bármelyik bankfiókjában!

Igen, az OTP Ingatlanpont Kft. segíthet Önnek az ingatlan eladásában. További információért hívja a plusz+36  (1)  3  666  456 telefonszámot, írjon az e-mail címre vagy látogasson el a www.otpip.hu oldalra!

Általános tájékoztatók, hasznos dokumentumok

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

 • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
 • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
 • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.