Fizetési moratórium vállalkozások és társasházak részére

A kormány 2020. március 18-án tőke-, kamat- és díjfizetési moratóriumot (fizetési haladék) hirdetett, így a 47/2020-as, a 62/2020-as, a 637/2020-as, valamint a 317/2021-es kormányrendelet által érintett ügyfelek 2020. március 18-ig részben, vagy egészében folyósított vállalkozói és társasházi hitelei esetében a hiteltörlesztési kötelezettséget automatikusan felfüggesztettük.

Ez a moratórium 2021. október 31-ig tart. Ezt követően is van lehetősége halasztani hiteltörlesztését 2022. június 30-ig, ám ahhoz, hogy vállalkozása 2021. október 31. után is részt vehessen a moratóriumban, kérelmet kell benyújtania.

A 2021. október 31-ig érvényes moratóriummal kapcsolatos információk

Részletek

A 2021. október 31-e után érvényes hitelmoratóriummal kapcsolatos információk

Részletek

Fizetési moratórium vállalkozások és társasházak részére 2021. október 31-ig

Van-e teendőjük a vállalkozásoknak, a társasházaknak és a lakásszövetkezeteknek az október 31-éig érvényes hitelmoratórium kapcsán?

Ha Önnek az OTP Bank által nyújtott hitel- és/vagy kölcsönszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége van, akkor Önre vonatkozik a moratórium. Ez azt jelenti, hogy ha igényt tart a fizetési haladékra, úgy 2021. október 31. napjáig Önnek nincs tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége.

 • Ha Ön jelenleg él a moratórium lehetőségével, és október 31-ig igénybe venné, akkor nincs teendője.
 • Ha Ön jelenleg nem él a moratórium lehetőségével, és továbbra sem élne vele, akkor nincs teendője.
 • Ha Ön jelenleg nem él a moratórium lehetőségével, de élne vele, arról írásban kell nyilatkoznia szerződésenként a bank felé az alábbi nyilatkozat kitöltésével.
Letöltöm a nyilatkozatot


Kérjük, hogy a kitöltött nyilatkozatot cégszerűen aláírva és két tanú hitelesítésével ellátva küldje el a vallalatimoratorium@otpbank.hu e-mail címre.


Ha Ön megváltoztatná a 2021. október 31-ig érvényes fizetési halasztásról korábban tett nyilatkozatát, kérjük, az érintett szerződések tekintetében erről írásban nyilatkozzon az alábbi dokumentum kitöltésével.

Letöltöm a módosító nyilatkozatot


Kérjük, hogy a kitöltött módosító nyilatkozatot cégszerűen aláírva és két tanú hitelesítésével ellátva küldje el a vallalatimoratorium@otpbank.hu e-mail címre.

Felhívjuk figyelmét, hogy a nyilatkozattétel kizárólag a 2020. március 18-án fennálló hitel- és/vagy kölcsönszerződésekre vonatkozik. A 2020. március 18. után kötött szerződésekre – ideértve a korábban megkötött szerződéseket is, melyek kapcsán nem történt még lehívás – nem vonatkozik a moratórium, így a nyilatkozat sem.

Ha nem tudja e-mailen elküldeni

Ha nem tudja emailen elküldeni nyilatkozatát, akkor bankfiókjainkban is leadhatja.

Mi történik, ha nem tesz nyilatkozatot?

Ha nem tesz nyilatkozatot, úgy a moratórium által érintett hiteltartozása után 2021. november 1-től ismét él a tőketörlesztési kötelezettsége. A moratórium meghosszabbításával kapcsolatos információkat itt találja.

Fizetési moratórium vállalkozások és társasházak részére 2021. október 31. után

Vállalkozásoknak 2021. október 31-e után is van lehetőségük halasztani hiteltörlesztésüket, a kormány döntése értelmében 2022. június 30-ig. Ám ehhez kérelmet kell benyújtaniuk.

Társasházaknak és lakásszövetkezeteknek a törvény értelmében erre nincs lehetőségük.

Mely vállalkozások vehetnek részt a moratóriumban?

2021. október 31-e után csak azok a vállalkozások vehetnek részt a moratóriumban, amelyek:

 • 2021. szeptember 30-án már éltek a fizetési moratórium lehetőségével, és
 • nettó árbevételük legalább 25 százalékkal csökkent a moratórium meghosszabbítására vonatkozó kérelmük benyújtását megelőző 18 hónapban, valamint
 • nem kötöttek kedvezményes gazdaságélénkítő hitelre vagy kölcsönre vonatkozó szerződést 2020. március 18. és a moratórium meghosszabbítására vonatkozó kérelmük benyújtása között.

Mit kell tennie, ha vállalkozása részt venne a meghosszabbított moratóriumban?

Ha az Ön vállalkozása jelenleg él a hitelmoratórium lehetőségével és 2021. október 31. után sem törlesztené az érintett hiteltartozását, 2021. október 1. és október 31. között nyilatkoznia kell, hogy továbbra is élni kíván vele.

A nyilatkozatot megteheti:

 • személyesen az OTP Bank fiókhálózatában, vagy
 • online (e-mailben elküldve), a honlapunkról letöltött dokumentum segítségével.
Letöltöm a nyilatkozatot


Kérjük, hogy a kitöltött nyilatkozatot cégszerűen aláírva küldje el a vallalatimoratorium@otpbank.hu e-mail-címre.

Felhívjuk figyelmét, hogy a moratórium meghosszabbításáról szóló kormányrendelet536/2021 (IX. 15.) számú kormányrendelet értelmében:

 • kizárólag a letölthető dokumentum kitöltésével tehet nyilatkozatot, és
 • a nyilatkozatokat csak abban az esetben fogadhatjuk el, ha a dokumentum 2021. október 31-én 24:00 óráig beérkezik az OTP Bankhoz.

Mi történik, ha nem tesz nyilatkozatot?

Ha nem tesz nyilatkozatot, úgy a moratórium által érintett hiteltartozása után 2021. november 1-től ismét él a tőketörlesztési kötelezettsége. A felhalmozódott hiteldíjtartozását maximum 12 hónap alatt, vagy a szerződésben rögzített futamidő végéig kell megfizetnie. A törlesztési ütemezéséről hamarosan tájékoztatjuk.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

 • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
 • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
 • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az informacio@otpbank.hu e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.