Tájékoztatjuk, hogy az „általános” (2020. március 18-ától meghirdetett), 2020. évi LVIII., a 2020. évi CVII. törvény, valamint a 216/2022. (VI. 17) Kormányrendelet szerinti fizetési moratórium 2022. december 31-én véget ért.

Felhívjuk figyelmét, hogy a fizetési moratórium lezárultát követően – 2023. januárjától – a törlesztési kötelezettség újraindul.

Van-e lehetőség a moratóriumi hiteldíj tartozás fizetési ütemezésének módosítására?

Ha Ön korábban NEM tett nyilatkozatot az adott hitelszerződésre vonatkozóan a moratóriumból való kilépésre, akkor alapesetben a moratóriumból kikerült tartozások kamat, - díj- és jutalék terheit (a továbbiakban: hiteldíj) az OTP Bank az alábbiak szerint szedi be:

Azon hitelek esetén, ahol a tőketörlesztés a véglejáratkor egyösszegben esedékes, a futamidő, de maximum 12 hónap alatt egyenlő részletben kell megfizetni a moratórium alatt felhalmozott hiteldíjakat. Például:

 • folyószámlahiteleknél - a moratóriumi tartozás beszedése a kamatperiódussal megegyező gyakoriság szerint történik
 • olyan hitelek esetében, ahol szerződés szerint a tőketörlesztés a véglejáratkor egyösszegben esedékes - a moratóriumi tartozás beszedése havonta történik függetlenül a hitelügylet kamatfizetési gyakoriságától
 • ezeknél a hiteleknél a lejárati idő a moratóriumi hiteldíj tartozás miatt nem változott, a moratóriumi hiteldíj tartozás a futamidő alatt beszedésre kerül.

Azon hitelek esetében, amelyeknél a szerződés szerint a futamidő alatt rendszeres a tőketörlesztési kötelezettség:

 • a tőketörlesztőrészletek megfizetését követően,
 • a törlesztőrészlet összegével megegyező részletekben,
 • a törlesztés gyakorisága szerint kerül beszedésre a moratóriumi hiteldíj tartozás,
 • így a moratóriumi tartozás megfizetésének idejével a hitel lejárati dátuma meghosszabbításra került.

Ha vállalkozása a fentiektől eltérően egyösszegben, vagy legfeljebb 12 hónap alatt fizetné meg a moratóriumi hiteldíj tartozását, erről nyilatkozzon írásban az alábbi dokumentum kitöltésével:

Letöltöm a módosító nyilatkozatot

 

 • Egyösszegű visszafizetés esetén az OTP Bank a letölthető nyilatkozat feldolgozása után a felhalmozott moratóriumi hiteldíj fennálló összegével egyösszegben terheli meg a vállalkozás bankszámláját.
 • Legfeljebb 12 hónap alatt történő – kamatmentes – fizetés esetén az OTP Bank a letölthető nyilatkozat feldolgozását követően a felhalmozott moratóriumi hiteldíjat maximum 12 hónap alatt havonta, egyenlő összegben vonja le vállalkozása bankszámlájáról. Ha a hitel végső lejáratáig kevesebb, mint 12 hónap van hátra, akkor a még hátralévő futamidő hónapjaira arányosan osztja szét az OTP Bank a tartozás visszafizetését.

 

Ha Ön korábban tett nyilatkozatot az adott hitelszerződésre vonatkozóan a moratóriumból való kilépésre, akkor, alapesetben a moratóriumból kikerült tartozások kamat- és további hiteldíjterheit az OTP Bank a kilépő nyilatkozatnak megfelelően szedi be.

Ha vállalkozása a kilépő nyilatkozatában foglaltaktól eltérően mégis egyösszegben fizetné meg a moratóriumi hiteldíjtartozását, erről nyilatkozzon írásban az alábbi dokumentum kitöltésével:

Letöltöm a módosító nyilatkozatot

 

 • Egyösszegű visszafizetés esetén az OTP Bank a letölthető nyilatkozat feldolgozása után a felhalmozott moratóriumi hiteldíj fennálló összegével egyösszegben terheli meg a vállalkozás bankszámláját.

Fizetési moratórium benzinkutak számára

A kisbenzinkutak a vidéki ellátásbiztonság garantálása érdekében fizetési moratóriumot vehettek igénybe 2023. június 30-ig a 84/2022. (III.5.), a 213/2022. (VI.17.), a 367/2022 (IX.29) és a 494/2022. (XII. 6.) Kormányrendeletek alapján, amely fizetési moratórium 2023. június 30-án véget ért. Ha a benzinkutat üzemeltető vállalkozás élt a lehetőséggel, az adott ügylet tekintetében a moratórium időszaka alatt mentesült a fennálló hitel- és kölcsönszerződés(ek)ből eredő tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettsége alól.

Az érintett vállalkozásoknak a moratórium időszakot követően kell megfizetnie a moratórium időszaka alatt esedékes tőkefizetési kötelezettségeit és a felszámított kamat- és kezelési költség tartozást.

Ha vállalkozása az előirányzottól eltérően egyösszegben, vagy legfeljebb 12 hónap alatt fizetné meg a moratóriumi hiteldíj tartozását, az alábbi dokumentum kitöltésével nyilatkozzon erről írásban:

 

Kérjük, hogy a kitöltött belépő nyilatkozatot cégszerűen aláírva küldje el a vallalatimoratorium@otpbank.hu e-mail címre.

Ha nem tudja emailen elküldeni nyilatkozatát, akkor személyesen bankfiókjainkban is leadhatja.

Fizetési moratórium agrárvállalkozások részére

A pénzügyi nehézséggel küzdő agrárvállalkozások helyzetük stabilizálása érdekében fizetési moratóriumot vehetnek igénybe 2022. szeptember 1-jétől 2023. december 31-ig a 292/2022. (VIII. 8.) Kormányrendelet alapján.

Ha élt a lehetőséggel, és az OTP Bank Nyrt-hez a határidőn belül, 2022. szeptember 15-ig benyújtotta a honlapunkról letölthető nyilatkozatot, kérelmére – a jogszabályi feltételeknek megfelelés esetén – a moratórium időszaka alatt mentesül a fennálló hitel- és kölcsönszerződés(ek)ből eredő tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettsége alól. A moratórium időszaka2022. szeptember 1. és 2023. december 31. közötti időszak. alatt esedékes tőkefizetési kötelezettségeit és felszámított kamat- és kezelési költség tartozását a moratóriumi időszakot követően kell megfizetnie.

A nyilatkozati határidő elmulasztása jogvesztő hatályú. 2022. szeptember 15. után az OTP Bank nem jogosult nyilatkozatot befogadni.

Milyen adósok vehetnek részt az agrárvállalkozások számára hirdetett fizetési moratóriumban?

Az az adós vehet részt benne, és volt jogosult kérelmet benyújtani, amely:

 • a növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás és kapcsolódó szolgáltatásokTEÁOR: 01 és ÖVTJ: 01 , erdőgazdálkodásTEÁOR: 02 és ÖVTJ: 02, halászat, halgazdálkodás TEÁOR: 03 és ÖVTJ: 03 szakágazatból származó 2021. évi – az eladott áruk beszerzési értéke nélkül számított – nettó árbevétele eléri a 2021. évi nettó árbevételének 50%-át, vagy,
 • a hitel célja megfelel valamely szakágazatnak: növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás és kapcsolódó szolgáltatások, erdőgazdálkodás, halászat, halgazdálkodás.

Van-e teendőjük az agrárvállalkozásoknak a hitelmoratórium kapcsán?

 • Ha az adós kérvényezte, és jogosult volt az agrár fizetési moratóriumra, 2023. december 31-ig élhet a hiteltörlesztés halasztásának lehetőségével és nincs egyéb teendője.
 • Ha az adós kérvényezte, és jogosult volt az agrár fizetési moratóriumra, ám még 2023. december 31. előtt kilépne belőle, kérjük, az érintett szerződések tekintetében erről írásban nyilatkozzon az alábbi dokumentum kitöltésével. (A kilépéssel érintett hiteléhez kapcsolódó valamennyi fizetési kötelezettségének eleget kell tennie.)

 

Kérjük, hogy a kitöltött nyilatkozatot cégszerűen aláírva és két tanú hitelesítésével ellátva küldje el a vallalatimoratorium@otpbank.hu e-mail címre.

Ha nem tudja emailen elküldeni nyilatkozatát, akkor személyesen bankfiókjainkban is leadhatja.

Felhívjuk figyelmét, hogy ha az adós kilép a fizetési moratóriumból, a hatályos szabályozás értelmében nincs további lehetősége, hogy visszalépjen.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

 • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
 • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
 • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az informacio@otpbank.hu e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.