Tájékoztatjuk, hogy az „általános” (2020. március 18-ától meghirdetett), 2020. évi LVIII., a 2020. évi CVII. törvény, valamint a 216/2022. (VI. 17) Kormányrendelet szerinti fizetési moratórium 2022. december 31-én véget ért.

Felhívjuk figyelmét, hogy a fizetési moratórium lezárultát követően – 2023. januárjától – a törlesztési kötelezettség újraindul.

Van-e lehetőség a moratóriumi hiteldíj tartozás fizetési ütemezésének módosítására?

Ha Ön korábban NEM tett nyilatkozatot az adott hitelszerződésre vonatkozóan a moratóriumból való kilépésre, akkor alapesetben a moratóriumból kikerült tartozások kamat, - díj- és jutalék terheit (a továbbiakban: hiteldíj) az OTP Bank az alábbiak szerint szedi be:

Azon hitelek esetén, ahol a tőketörlesztés a véglejáratkor egyösszegben esedékes, a futamidő, de maximum 12 hónap alatt egyenlő részletben kell megfizetni a moratórium alatt felhalmozott hiteldíjakat. Például:

 • folyószámlahiteleknél - a moratóriumi tartozás beszedése a kamatperiódussal megegyező gyakoriság szerint történik
 • olyan hitelek esetében, ahol szerződés szerint a tőketörlesztés a véglejáratkor egyösszegben esedékes - a moratóriumi tartozás beszedése havonta történik függetlenül a hitelügylet kamatfizetési gyakoriságától
 • ezeknél a hiteleknél a lejárati idő a moratóriumi hiteldíj tartozás miatt nem változott, a moratóriumi hiteldíj tartozás a futamidő alatt beszedésre kerül.

Azon hitelek esetében, amelyeknél a szerződés szerint a futamidő alatt rendszeres a tőketörlesztési kötelezettség:

 • a tőketörlesztőrészletek megfizetését követően,
 • a törlesztőrészlet összegével megegyező részletekben,
 • a törlesztés gyakorisága szerint kerül beszedésre a moratóriumi hiteldíj tartozás,
 • így a moratóriumi tartozás megfizetésének idejével a hitel lejárati dátuma meghosszabbításra került.

Ha vállalkozása a fentiektől eltérően egyösszegben, vagy legfeljebb 12 hónap alatt fizetné meg a moratóriumi hiteldíj tartozását, erről nyilatkozzon írásban az alábbi dokumentum kitöltésével:

Letöltöm a módosító nyilatkozatot

 

 • Egyösszegű visszafizetés esetén az OTP Bank a letölthető nyilatkozat feldolgozása után a felhalmozott moratóriumi hiteldíj fennálló összegével egyösszegben terheli meg a vállalkozás bankszámláját.
 • Legfeljebb 12 hónap alatt történő – kamatmentes – fizetés esetén az OTP Bank a letölthető nyilatkozat feldolgozását követően a felhalmozott moratóriumi hiteldíjat maximum 12 hónap alatt havonta, egyenlő összegben vonja le vállalkozása bankszámlájáról. Ha a hitel végső lejáratáig kevesebb, mint 12 hónap van hátra, akkor a még hátralévő futamidő hónapjaira arányosan osztja szét az OTP Bank a tartozás visszafizetését.

 

Ha Ön korábban tett nyilatkozatot az adott hitelszerződésre vonatkozóan a moratóriumból való kilépésre, akkor, alapesetben a moratóriumból kikerült tartozások kamat- és további hiteldíjterheit az OTP Bank a kilépő nyilatkozatnak megfelelően szedi be.

Ha vállalkozása a kilépő nyilatkozatában foglaltaktól eltérően mégis egyösszegben fizetné meg a moratóriumi hiteldíjtartozását, erről nyilatkozzon írásban az alábbi dokumentum kitöltésével:

Letöltöm a módosító nyilatkozatot

 

 • Egyösszegű visszafizetés esetén az OTP Bank a letölthető nyilatkozat feldolgozása után a felhalmozott moratóriumi hiteldíj fennálló összegével egyösszegben terheli meg a vállalkozás bankszámláját.

Fizetési moratórium benzinkutak számára

A kisbenzinkutak a vidéki ellátásbiztonság garantálása érdekében fizetési moratóriumot vehettek igénybe 2023. június 30-ig a 84/2022. (III.5.), a 213/2022. (VI.17.), a 367/2022 (IX.29) és a 494/2022. (XII. 6.) Kormányrendeletek alapján, amely fizetési moratórium 2023. június 30-án véget ért. Ha a benzinkutat üzemeltető vállalkozás élt a lehetőséggel, az adott ügylet tekintetében a moratórium időszaka alatt mentesült a fennálló hitel- és kölcsönszerződés(ek)ből eredő tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettsége alól.

Az érintett vállalkozásoknak a moratórium időszakot követően kell megfizetnie a moratórium időszaka alatt esedékes tőkefizetési kötelezettségeit és a felszámított kamat- és kezelési költség tartozást.

Ha vállalkozása az előirányzottól eltérően egyösszegben, vagy legfeljebb 12 hónap alatt fizetné meg a moratóriumi hiteldíj tartozását, az alábbi dokumentum kitöltésével nyilatkozzon erről írásban:

 

Kérjük, hogy a kitöltött módosító nyilatkozatot cégszerűen aláírva küldje el a e-mail címre.

Ha nem tudja emailen elküldeni nyilatkozatát, akkor személyesen bankfiókjainkban is leadhatja.

Fizetési moratórium agrárvállalkozások részére

A pénzügyi nehézséggel küzdő agrárvállalkozások helyzetük stabilizálása érdekében fizetési moratóriumot vehettek igénybe 2022. szeptember 1-jétől 2023. december 31-ig a 292/2022. (VIII. 8.) Kormányrendelet alapján.

Ha élt a lehetőséggel, és az OTP Bank Nyrt-hez a határidőn belül, 2022. szeptember 15-ig benyújtotta a honlapunkról letölthető nyilatkozatot, kérelmére – a jogszabályi feltételeknek megfelelés esetén – a moratórium időszaka alatt mentesült a fennálló hitel- és kölcsönszerződés(ek)ből eredő tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettsége alól. A moratórium időszaka2022. szeptember 1. és 2023. december 31. közötti időszak. alatt esedékes tőkefizetési kötelezettségeit és felszámított kamat- és kezelési költség tartozását a moratóriumi időszakot követően kell megfizetnie.

Ha vállalkozása az előirányzottól eltérően egyösszegben, vagy legfeljebb 12 hónap alatt fizetné meg a moratóriumi hiteldíj tartozását, az alábbi dokumentum kitöltésével nyilatkozzon erről írásban:

 

Kérjük, hogy a módosító nyilatkozatot cégszerűen aláírva és két tanú hitelesítésével ellátva küldje el a e-mail címre.

Ha nem tudja emailen elküldeni nyilatkozatát, akkor személyesen bankfiókjainkban is leadhatja.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

 • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
 • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
 • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.