Fizetési moratórium vállalkozások részére

A kormány 2020. március 18-án tőke-, kamat- és díjfizetési moratóriumot (fizetési haladék) hirdetett, így a 47/2020-as, a 62/2020-as, a 637/2020-as, a 317/2021-es és az 536/2021-es kormányrendelet által érintett ügyfelek 2020. március 18-ig részben, vagy egészében folyósított vállalkozói és társasházi hitelei esetében a hiteltörlesztési kötelezettséget automatikusan felfüggesztettük.

Milyen vállalkozások vehetnek részt továbbra is a fizetési moratóriumban?

Az általános fizetési moratórium 2021. október 31-ig tartott. Ezt követően annak a vállalkozásnak volt lehetősége 2022. június 30-ig halasztani hiteltörlesztését, amely 2021. október 31-ig ezt kérelmezte, és jogosult volt a fizetési moratórium további igénybevételére. Társasházaknak és lakásszövetkezeteknek a törvény értelmében erre nem volt lehetőségük.

Azok a vállalkozások voltak jogosultak 2021. október 31-e után a fizetési moratórium meghosszabbítására, amelyek:

 • 2021. szeptember 30-án éltek a fizetési moratórium lehetőségével, és
 • nettó árbevételük legalább 25 százalékkal csökkent a fizetési moratórium meghosszabbítására vonatkozó kérelmük benyújtását megelőző 18 hónapban, valamint
 • nem kötöttek kedvezményes gazdaságélénkítő hitelre vagy kölcsönre vonatkozó új szerződést 2020. március 18. és a fizetési moratórium meghosszabbítására vonatkozó kérelmük benyújtása között.

Van-e teendőjük a vállalkozásoknak a hitelmoratórium kapcsán?

 • Ha vállalkozása kérvényezte, és jogosult volt a fizetési moratórium meghosszabbítására, 2022. június 30-ig élhet a hiteltörlesztés halasztásának lehetőségével és nincs egyéb teendője.
 • Ha vállalkozása kérvényezte, és jogosult volt a fizetési moratórium meghosszabbítására, ám még 2022. június 30-a előtt kilépne belőle, kérjük, az érintett szerződések tekintetében erről írásban nyilatkozzon az alábbi dokumentum kitöltésével.

 

Kérjük, hogy a kitöltött kilépő nyilatkozatot cégszerűen aláírva és két tanú hitelesítésével ellátva küldje el a vallalatimoratorium@otpbank.hu e-mail címre.

Ha nem tudja emailen elküldeni nyilatkozatát, akkor személyesen bankfiókjainkban is leadhatja.

Felhívjuk figyelmét, hogy ha vállalkozása kilép a fizetési moratóriumból, a hatályos szabályozás értelmében nincs további lehetősége, hogy visszalépjen.

 • Ha vállalkozása 2021. október 31-ét követően nem jogosult a fizetési moratórium további igénybevételére, akkor 2021. november 1-től valamennyi hiteléhez kapcsolódó fizetési kötelezettségének eleget kell tennie.

Van-e lehetőség a moratóriumi hiteldíj tartozás fizetési ütemezésének módosítására?

Ha Ön korábban NEM tett nyilatkozatot az adott hitelszerződésre vonatkozóan a moratóriumból való kilépésre, akkor alapesetben a moratóriumból kikerült tartozások kamat,- díj- és jutalék terheit (a továbbiakban: hiteldíj) az OTP Bank az alábbiak szerint szedi be:

Azon hitelek esetén, ahol a tőketörlesztés a véglejáratkor egyösszegben esedékes, a futamidő, de maximum 12 hónap alatt egyenlő részletben kell megfizetni a moratórium alatt felhalmozott hiteldíjakat. Például:

 • folyószámlahiteleknél - a moratóriumi tartozás beszedése a kamatperiódussal megegyező gyakoriság szerint történik
 • olyan hitelek esetében, ahol szerződés szerint a tőketörlesztés a véglejáratkor egyösszegben esedékes - a moratóriumi tartozás beszedése havonta történik függetlenül a hitelügylet kamatfizetési gyakoriságától
 • ezeknél a hiteleknél a lejárati idő a moratóriumi hiteldíj tartozás miatt nem változott, a moratóriumi hiteldíj tartozás a futamidő alatt beszedésre kerül.

Azon hitelek esetében, amelyeknél a szerződés szerint a futamidő alatt rendszeres a tőketörlesztési kötelezettség:

 • a tőketörlesztőrészletek megfizetését követően,
 • a törlesztőrészlet összegével megegyező részletekben,
 • a törlesztés gyakorisága szerint kerül beszedésre a moratóriumi hiteldíj tartozás,
 • így a moratóriumi tartozás megfizetésének idejével a hitel lejárati dátuma meghosszabbításra került.

Ha vállalkozása a fentiektől eltérően egyösszegben, vagy legfeljebb 12 hónap alatt fizetné meg a moratóriumi hiteldíj tartozását, erről nyilatkozzon írásban az alábbi dokumentum kitöltésével:

Letöltöm a módosító nyilatkozatot

 

 • Egyösszegű visszafizetés esetén az OTP Bank a letölthető nyilatkozat feldolgozása után a felhalmozott moratóriumi hiteldíj fennálló összegével egyösszegben terheli meg a vállalkozás bankszámláját.
 • Legfeljebb 12 hónap alatt történő – kamatmentes – fizetés esetén az OTP Bank a letölthető nyilatkozat feldolgozását követően a felhalmozott moratóriumi hiteldíjat maximum 12 hónap alatt havonta, egyenlő összegben vonja le vállalkozása bankszámlájáról. Ha a hitel végső lejáratáig kevesebb, mint 12 hónap van hátra, akkor a még hátralévő futamidő hónapjaira arányosan osztja szét az OTP Bank a tartozás visszafizetését.

 

Ha Ön korábban tett nyilatkozatot az adott hitelszerződésre vonatkozóan a moratóriumból való kilépésre, akkor, alapesetben a moratóriumból kikerült tartozások kamat- és díjterheit az OTP Bank a kilépő nyilatkozatnak megfelelően szedi be.

Ha vállalkozása a kilépő nyilatkozatában foglaltaktól eltérően mégis egyösszegben fizetné meg a moratóriumi kamattartozását, erről nyilatkozzon írásban az alábbi dokumentum kitöltésével:

Letöltöm a módosító nyilatkozatot

 

 • Egyösszegű visszafizetés esetén az OTP Bank a letölthető nyilatkozat feldolgozása után a felhalmozott moratóriumi hiteldíj fennálló összegével egyösszegben terheli meg a vállalkozás bankszámláját.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

 • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
 • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
 • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az informacio@otpbank.hu e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.