Stabilitás, innováció, fenntarthatóság

Publikálva: 2022. május 24. fenntarthatóság

Az OTP Csoport idén is jelentésben tette közzé fenntarthatósági teljesítményéről szóló beszámolóját. A kiadvány bemutatja a felelős vállalatirányítás irányelveit, a tavalyi eredményeket, a környezetre és társadalomra gyakorolt hatásokat.

Megjelent a 2021-es Fenntarthatósági jelentés, amelyben a felelős működés és a fenntarthatóság szemszögéből, átfogóan mutatja be az OTP Csoport tevékenységét és eredményeit.

A kiadvány ezúttal is nemzetközi sztenderdek szerint készült el. Kiemelten foglalkozik a termékekhez és szolgáltatásokhoz való hozzáféréssel, a megfelelő ügyféltájékoztatással, a pénzügyi kultúra fejlesztésének témakörével és a környezetvédelemmel. Az ügyfelek felelős kiszolgálása mellett a jelentés a bankcsoportot, mint felelős munkáltatót és a közösségi szerepvállalás aktív résztvevőjét is bemutatja.

Az alábbiakban röviden néhány témáról, amelyekről a jelentésben szó esik.

Élen az innovációban

A digitalizáció – a kényelmes és gyors banki ügyintézés lehetőségének megteremtése mellett – a szolgáltatások elérhetőségét is nagyban javítja. Éppen ezért fordít az OTP Csoport kiemelt figyelmet az elektronikus csatornák funkcióinak bővítésére , használatuk ösztönzésére.

Néhány példa az elmúlt évi fejlesztésekből:

  • teljes mértékben online igényelhető a személyi kölcsön,
  • a Minimum számla igénylése videóbankon keresztül,
  • a Selfie számlanyitás a mobilbankon keresztül,
  • kísérleti projektként az ingatlanhitel-igénylés elérhetővé tétele videóbankon keresztül.

Környezetvédelem és ESG

Az OTP Bank a magyar hitelintézetek közül elsőként aláírta az ENSZ Környezetvédelmi Program részét képező, felelős banki működést előmozdító irányelveit , vállalva, hogy a fenntarthatóságot üzleti tevékenységének középpontjába helyezi.

Ugyancsak 2021-ben fogadta el az OTP Csoport a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) stratégiáját , melynek fő célkitűzése, hogy regionális vezető szerepet töltsön be az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való igazságos és fokozatos átállás finanszírozásában és a fenntartható jövő kiépítésében. A bankcsoport stratégiájának részeként 2022-től saját működésre vonatkozóan célként fogalmazta meg a nettó karbonsemlegességet.

A környezetvédelmi szempontok egyre nagyobb jelentőséget kapnak a gazdasági és a beruházási döntésekben is, ezzel is elősegítve a fenntartható növekedés megvalósítását. Kiemelt cél, hogy 2023-ra az OTP Csoport váljon a legfelkészültebb kelet-közép-európai bankká zöldfinanszírozás területén.

Elkötelezetten a pénzügyi kultúra fejlesztéséért

A pénzügyi kultúra fejlesztése továbbra is az OTP Csoport legjelentősebb társadalmi szerepvállalási tevékenysége. Évek óta számos eszközzel segítjük a lakosság ismereteinek bővítését. Ebben kiemelkedő szerepe van az OTP Fáy András Alapítványnak, amely nem csak Magyarországon, de szakmai iránymutatásával a régió több országában is sokat tesz a pénzügyi kultúra erősítéséért.

Az Alapítvány 2021-ben megkezdte a felnőttek pénzügyi tudását és tudatosságát fejlesztő, széles körben elérhető tananyagok kidolgozását, de a bank is hozzájárult a pénzügyi tudatosság erősítéséhez: az elmúlt évben számos témát felölelve készültek általános és speciális pénzügyi ismereteket nyújtó tájékoztatók, amelyeket az ügyfelek és – lehetőség szerint – a teljes lakosság számára elérhetővé teszünk.

Az OTP Csoport fenntarthatósággal kapcsolatos törekvéseiről a16. Fenntarthatósági jelentéséből olvashat bővebben.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.