A devizacsere ügyletben a felek megállapodnak bizonyos mennyiségű deviza meghatározott árfolyamon történő vételéről vagy eladásáról rögzített, azonnali vagy jövőbeni időpontra szóló teljesítéssel, valamint ugyanezen devizák egy előzőnél későbbi időpontban történő ellentétes irányú cseréjéről.

A devizacsere ügylet egy azonnali (spot) és egy határidős (fx forward) ügylet együtteseként vagy két határidős ügyletként értelmezhető.

devizacsere-ügylet (swap) = azonnali (spot) devizaügylet vagy határidős (forward) ügylet + ellentétes irányú határidős (forward) devizaügylet

 • A deviza swap ügylet a különböző időpontokban keletkező devizaköveteléssel és kötelezettséggel rendelkező cégek számára nyújthat hatékony segítséget az árfolyam kedvezőtlen irányú elmozdulásából származó veszteség kiküszöböléséhez.
 • A lejárat jellemzően éven belüli, egyedi esetekben lehetőség van éven túli lejáratra is kötni.
 • Hasonlóan az azonnali deviza ügylethez és a határidős deviza adásvételi ügylethez, a meglévő, még el nem számolt deviza csereügylet esetében is lehetősége van az ügyfélnek a kötelezettségei görgetésére. Ha a görgetés az eredeti lejárati időpontnak egy távolabbi időpontra való átütemezését eredményezi, azt előre(tovább)görgetésnek (rollover) nevezzük, míg ha egy korábbi időpontra való módosítására irányul, akkor vissza(hátra)görgetés (rollback) történik. A görgető ügylet(ek) (össz)névértéke nem haladhatja meg a korábbi, görgetésre kerülő ügylet névértékét.
 • A devizacsere ügylet fizikai szállításos formában köthető minden olyan devizapárra, amelyre a bank jegyez devizaárfolyamot.

Előnyök

 • Ha a piaci folyamatok az Ön számára kedvezőek, védetté válhat a mögöttes deviza árának tetszőleges mértékű, kedvezőtlen irányú változása ellen.
 • Lehetősége van a deviza swap ügyletet a futamidő alatt egy ellenirányú kötéssel lezárni, lejáratkori nettó elszámolással.
 • Deviza swap ügylet kötésével lehetősége van előre(tovább)- vagy vissza(hátra)görgetni a meglévő, még el nem számolt azonnali deviza ügyleteit, határidős deviza adásvételi ügyleteit és a deviza csereügyleteit.

Kockázatok

 • Az ügylet teljesítési kötelezettséggel jár: a rögzített árfolyamnál alacsonyabb/magasabb lejáratkori árfolyamszintek esetén is köteles a rögzített árfolyamszinten eladni/vásárolni, azaz akár korlátlan árfolyam veszteséget is realizálhat.
 • Ha a futamidő során ellenirányú kötéssel lezárja az ügyletet, akkor az aktuális piaci helyzettől függően korlátlan mértékű vesztesége keletkezhet.

Letöltöm a terméktájékoztatót

Szakértőink

Kérdés esetén keressen minket bizalommal!

Tájékoztató dokumentumok

Árjegyzési kötelezettség szüneteltetésével kapcsolatos tájékoztatás

MiFID releváns termékekre vonatkozó terméktájékoztatók

Tájékoztató az alárendelt kötvényekre vonatkozó jogszabályi feltételekről

Tájékoztató a lakossági állampapír másodpiaci forgalmazásáról

Terméktájékoztató az OTP Bank Nyrt. által az EMTN program alatt kibocsátott, €600.000.000 5,000 százalék kamatozású, Előresorolt Elsőbbségi (Senior Preferred), 2029-es lejáratú, fix-ről változó kamatozásúra konvertáló, visszahívható kötvényhezhez

Terméktájékoztató az OTP Bank Nyrt. által az EMTN program alatt kibocsátott, €650.000.000 6,125 százalék kamatozású, Előresorolt Elsőbbségi (Senior Preferred), 2027-es lejáratú, fix-ről változó kamatozásúra konvertáló, visszahívható kötvényhez

Terméktájékoztató az OTP Bank Nyrt. 8,75% 2033.05.15., Fix kamatozású, újraárazódó, visszahívható alárendelt kötvényhez

Terméktájékoztató az OTP Bank Nyrt. fix kamatozású, 2027-es lejáratú, leírható, illetve átalakítható kötelezettségnek minősülő, előresorolt elsőbbségi kötvényéhez (ISIN: XS2626773381)

Tájékoztató – MREL képes kötvényekről

Tájékoztató a deviza orderekről

Értékpapír-finanszírozási ügyletek tájékoztató - Értékpapír kölcsön ügylet

EMIR hirdetmény

EMIR ügyféltájékoztató

A LEI azonosító alkalmazása

Nyilvánosságra hozatal az EMIR Rendelet 11. cikk (11) bekezdése alapján

MiFID ügyféltájékoztató

Global Markets előzetes költségtájékoztató

Az ügyletek végrehajtásának minőségére vonatkozóan közzéteendő adatok az EU 2017/575 felhatalmazáson alapuló rendelete alapján

A végrehajtási helyszínek azonosításához és a végrehajtás minőségéhez kapcsolódó információk az EU 2017/576 felhatalmazáson alapuló rendelete alapján

A Global Markets kereskedés előtti árjegyzéseinek közzététele

A LEI azonosító alkalmazása

Közvetlen és közvetett elszámolási szolgáltatások hirdetmény

Kiemelt információkat tartalmazó dokumentumok – PRIIPs KID-ek

Tájékoztató a Tartós Befektetési Összevont Értékpapírszámla és TBÉSZ Pénzszámla óvadékba vonásáról

Tájékoztató a kínai jüan (renminbi) devizával kapcsolatos tranzakciók vonatkozásában

Tájékoztatás adatkezelésről (OTP Global Markets Hírlevél)

Az OTP Global Markets elemzési anyagainak jogi tájékoztatója

Elemzési fogalom magyarázat

Momentum modell leírása

Üzletszabályzat és hirdetmények

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

 • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
 • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
 • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.