Megtakarítok

Bármely élethelyzetben szükség lehet egy lakáscélú megtakarításra, legyen szó felújításról, lakás vagy ház vásárlásról, esetleg építkezne vagy bővítene, lakáscélú hitelét elő-végtörlesztené vagy csak a gyermeke jövőjét szeretné megalapozni, válassza a Prémium termékcsaládot akár 30% Lakástakarék Prémiummal.

PRÉMIUM TERMÉKCSALÁD

Prémium termékcsalád jellemzői

 • kiszámíthatóság hosszútávon
 • Lakástakarék Prémium: egyszeri, egyösszegű hozam
 • elérhető Lakástakarék Prémium 10% vagy 30%
 • havonta fizethető megtakarítási forma
 • kedvezményezett nélkül is köthető több szerződés
 • lakáscélra használható fel
 • lakáscélú felhasználás igazolása csak kifizetéskor
 • nincs utólagos lakáscéligazolási kötelezettség
 • kamatadó / tranzakciós illeték mentes
 • OBA biztosított

Prémium termékcsalád módozatai

A Prémium Termékcsalád alábbi 2 módozatára lehet szerződni:

 • Prémium 4x10, amely 48 hónapos (4 éves) megtakarítási idővel, lakáscélú felhasználás esetén, 10% Lakástakarék Prémium érhető el a szerződés szerinti havi betét befizetésekre
 • Prémium 8x30, amely 96 hónapos (8 éves) megtakarítási idővel, lakáscélú felhasználás esetén, 30% Lakástakarék Prémium érhető el a szerződés szerinti havi betét befizetésekre

Az egységesített betéti kamatlábmutató (EBKM) értéke havi 50.000 Ft folyamatos betételhelyezés és 1 %-os számlanyitási díj mellett:
- PRÉMIUM 4x10 módozat esetén OTP Lakástakarék Prémiummal 3,44%, OTP Lakástakarék Prémium nélkül (-0,83%),
- PRÉMIUM 8x30 módozat esetén OTP Lakástakarék Prémiummal 5,64%, OTP Lakástakarék Prémium nélkül (-0,46%).

Az egységesített betéti kamatlábmutató (EBKM) értéke havi 20.000 Ft folyamatos betételhelyezés és 1 %-os számlanyitási díj mellett:
- PRÉMIUM 4x10 módozat esetén OTP Lakástakarék Prémiummal 3,23%, OTP Lakástakarék Prémium nélkül (-1,04%),
- PRÉMIUM 8x30 módozat esetén OTP Lakástakarék Prémiummal 5,54%, OTP Lakástakarék Prémium nélkül (-0,56%).


A THM értékeket a 2023. március 1-től kötött lakáselőtakarékossági szerződésekre vonatkozó Üzletszabályzat melléklete tartalmazza, reprezentatív példa.

Nézzünk egy-egy példát!

Havonta 50.000 Ft-ot szeretnék megtakarítani, 8 éves megtakarítási idővel:

 • Havonta fizetendő: 50.150 Ft (számlavezetési díjjal együtt)
 • Összes betét befizetés és betéti kamat 96 hónap alatt: 4.820.095 Ft
 • 30% Lakástakarék Prémium: 1.440.000 Ft
 • Teljes kifizethető megtakarítás 96 hónap betétgyűjtési időszak és a 2 hónapos kiutalási időszak után 6.260.095 Ft
 • Felvehető lakáskölcsön összege: 3.739.905 Ft
 • Lakáskölcsön törlesztő részlete: 53.510 Ft, THM: 10,4% (a THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat)
 • Szerződéses összeg: 10.000.000 Ft
 • Számlanyitási díj a szerződéses összeg 1%-a: 100.000 Ft (2 részletben is befizethető)


Havonta 10.000 Ft-ot szeretnék megtakarítani, 4 éves megtakarítási idővel:

 • Havonta fizetendő: 10.150 Ft (számlavezetési díjjal együtt)
 • Összes betét befizetés és betéti kamat 48 hónap alatt: 481.046 Ft
 • 10% Lakástakarék Prémium: 48.000 Ft
 • Teljes kifizethető megtakarítás 48 hónap betétgyűjtési időszak és a 2 hónapos kiutalási időszak után 529.046 Ft
 • Felvehető lakáskölcsön összege: 330.954 Ft
 • Lakáskölcsön törlesztő részlete: 8.240 Ft, THM: 10,9% (a THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat)
 • Szerződéses összeg: 860.000 Ft
 • Számlanyitási díj a szerződéses összeg 1%-a: 8.600 Ft (csak egyösszegben fizethető)

Miből áll a szerződéses összeg?

A szerződéskötés a Szerződéses összegre történik, amely az alábbi részekből tevődik össze:

A felvehető megtakarítás - amely a havi betétekből, annak kamataiból és a Lakástakarék Prémiumból áll –, a teljes Szerződéses összeg kb. 60%-a, az igényelhető lakáskölcsön pedig a 40%-a.

További részletek a módozatok jellemzőiről a 2023. március 1-től kötött lakáselőtakarékossági szerződésekre vonatkozó Üzletszabályzat mellékletében találhatók.

Mit kell tudni a Lakástakarék Prémiumról?

Legalább 4 éves megtakarítás esetén, amennyiben lakáscélra kerül felhasználásra a megtakarítási összeg, akkor a megtakarítás kifizetésével egyidőben, egyösszegben kerülhet jóváírásra, kamatos kamat nem kerül elszámolásra utána.

4 éves szerződés esetén 10% Lakástakarék Prémium, 8 éves szerződés esetén 30% Lakástakarék Prémium kerülhet elszámolásra, lakáscélú felhasználás esetén.

Ki tehet ajánlatot?

Magyarországi lakóhellyel vagy magyar tartózkodási hellyel rendelkező ügyfeleink tehetnek ajánlatot az OTP Lakástakarék számára a szerződéskötés céljából.

Nincs szükség adóazonosítójel megadására, bármennyi szerződés köthető Kedvezményezett megjelölése nélkül.

Például:

Apa havonta szeretne félre tenni, többféle lakáscélra is. Fel is újítaná a saját lakásukat, de arra is gondolt, hogy kamaszgyerekeinek is jó lenne majd lakást vásárolni, amikor egyetemisták lesznek.

Apa 4 szerződést köt. Mindegyik lakástakarék szerződésen, Apa lesz a szerződő/lakás-előtakarékoskodó, egyiken sem kell megjelölni kedvezményezettet. Apa havonta fizeti a megtakarítási szerződésekhez tartozó havi betéteket. Mindegyik szerződést felújítási lakáscélra használja fel, így Lakástakarék Prémiummal együtt a kiutalási időszak után, kifizetésre kerül részére a teljes megtakarítási összeg, a bemutatott Tulajdoni lap (amelyen Apa vagy bármely közeli hozzátartozója tulajdonos) és az Apa lakáscélú nyilatkozata alapján. A Szerződéses összegben foglalt Lakáskölcsönt egyik szerződés esetében sem igényli, csak a megtakarításokat használja fel.

 

Mi a teendőm? HOGYAN KÖTHETEK SZERZŐDÉST?

A szerződéskötést egyszerűen az Ajánlat kitöltésével és aláírásával teheti meg, személyes azonosítást követően. Az Ajánlat részleteit megtalálja Az OTP Lakástakarék Zrt. értékesített termékeiről és azok feltételeiről szóló Hirdetményben.

Ajánlat aláírása és visszaigazolása

Az OTP Lakástakarék Prémium termékcsaládjának módozataira az OTP Bank fiókjaiban, az OTP Bank lakossági mobilbankárainál és az OTP Lakástakarék értékesítési partnereinél tehető ajánlat.

A szerződéskötési ajánlatot az OTP Lakástakarék vagy a szerződéskötésre felhatalmazott megbízottja, az OTP Bank Nyrt. az ajánlat átvételétől számított 30 napon belül visszaigazolja/elfogadja, amelyről levélben értesítjük.

A megtakarítás elindulása

A megtakarítási idő kezdete, az a hónap, amelyben a betétszámla - a számlanyitási díj és a számlavezetési díj elszámolása után - pozitív egyenlege először eléri a szerződésben rögzített havi betét összegét.

Azaz, amikor megfizetésre került a számlanyitási díj, és az első havi betét számlavezetési díjjal együtt, akkor az a hónap lesz a megtakarítási idő kezdete.

Például:

8 éves szerződés esetén a számlanyitási díj: 100.000 Ft, havi betét összege számlavezetési díjjal együtt: 50.150 Ft.

Az ajánlat aláírásakor, március 3-án a bankfiókban megfizetek 50.000 Ft-ot számlanyitási díj első részletként. Majd áprilisban megfizetek még 50.000 Ft-ot, amely szintén a számlanyitási díjra könyvelődik. Májusban már az első havi betétet kell fizetnem számlavezetési díjjal együtt, amelyet át is utalok a lakástakarék szerződés számlaszámra, azaz 50.150 Ft-ot. A szerződésem megtakarítási idejének kezdete így május 1. lesz.

Az utalás helyett beállítom az Internetbankomban a csoportos beszedést, hogy biztosítva legyen a havi rendszeres betétbefizetés.

 

Kedvezményezett jelölés

A lakástakarék szerződés Szerződőjeként, van lehetőség Kedvezményezett megjelölésére, de nem kötelező. Amennyiben mégis így döntöttünk, a Kedvezményezett személye a szerződő közeli hozzátartozója lehet. Hogy ki lehet a közeli hozzátartozó, megnézheti itt.

 

SZERZŐDÉSKÖTÉS UTÁN

A szerződéskötést követően nincs más dolga, mint havonta rendszeresen az Ajánlatban vállalt betét és számlavezetési díj megfizetéséről gondoskodni.

Havi rendszeres betétbefizetés

Rendszeres betétbefizetés

A Lakástakarék Prémium maximális összege rendszeres havi befizetés esetén érhető el. Amennyiben a lakás-előtakarékoskodó nem a szerződésben meghatározott rendszerességgel és részletekben helyezi el a betétjét, akkor az adott megtakarítási év harmadik és negyedik negyedévében betétként elhelyezett összegre járó Lakástakarék Prémium nem haladhatja meg a szerződés szerinti maximum éves Lakástakarék Prémium 25-25%-át.

Például:

8 éves, 30% Lakástakarék Prémiummal rendelkező szerződés esetén a befizetések így alakulnak:
      1. hónap: 20.150 Ft
      2. hónap: 150 Ft
      3. hónap: 20.150 Ft
      4. hónap: 150 Ft
      5. hónap: 20.150 Ft
      6. hónap: 150 Ft
      7. hónap: 20.150 Ft
      8. hónap: 150 Ft
      9. hónap: 20.150 Ft
      10. hónap: 150 Ft
      11. hónap: 20.150 Ft
      12. hónap: 150 Ft
      Összesen a befizetett betét: 120.000 Ft (az 1.800 Ft számlavezetési díj elszámolása után)

A szerződés szerinti maximum éves Lakástakarék Prémium: 120.000 Ft-nak a 30%-a, azaz 36.000 Ft. Ennek a 25%-a: 9.000 Ft. Ennél az összegnél nem lehet magasabb a 3. és a 4. negyedévre járó Lakástakarék Prémium.

Összesen elérhető maximális éves Lakástakarék Prémium: 18.000 Ft + 9.000 Ft + 6.000 Ft = 33.000 Ft lesz, mivel az ügyfél nem szerződésszerűen havonta fizette a betéteket.

 

Amennyiben csoportos beszedéssel vagy rendszeres átutalással fizetjük a lakástakarék betétünket, biztosíthatjuk a szerződés szerinti, rendszeres befizetést, amivel a szerződés szerint járó maximális Lakástakarék Prémiumot érjük el.

A havi befizetések módjáról az alábbi Tájékoztatóban talál bővebb információkat.

Szerződés szerinti betétbefizetés

Lakástakarék Prémium összeg alapjául a szerződésben megjelölt betétösszeg szolgál.

A szerződésben megjelölt havi betét összegen felüli betét befizetésre nem jár a Lakástakarék Prémium.

Például:

Havi 20.000 Ft betétre szerződtünk, de havonta 50.000 Ft-ot fizetünk és természetesen a 150 Ft számlavezetési díjat. A Lakástakarék Prémium csak a havi 20.000 Ft-ra jár, mivel az ajánlat aláírásakor, a 20.000 Ft havi betétet vállaltuk megfizetni.

Az OTP Lakástakarék évente Számlakivonatban tájékoztatja ügyfeleit a lakástakarék számlájuk alakulásáról, így nyomon követhetők a befizetések és a hozzájuk tartozó előjegyzett Lakástakarék Prémium összege is.

A lakástakarék szerződés szerinti lejárata

Amennyiben a szerződésben vállalt havi rendszerességgel fizetjük a betétet, akkor a megtakarítás kezdetétől (ami a számlanyitási díj megfizetését követően, az első havi betét és számlavezetési díj teljesítésének hónapjában indul) számítva 48 vagy 96 hónap lejárta után kerülhet kiutalásba a szerződésünk. A kiutalásba került szerződésünkről a OTP Lakástakarék értesíti ügyfeleit, melyben tájékoztatja a teendőikről, hogy hogyan juthatnak hozzá a 2 hónapos kiutalási időszak után a megtakarításukhoz.

Amennyiben lakáscélra kívánjuk felhasználni az összeget, a Lakástakarék Prémium is jóváírásra kerül a megtakarítás kifizetésekor a számlánkhoz, illetve mivel kiutalással szűnt meg a szerződésünk jogosultak vagyunk a Szerződéses összegben foglalt lakáskölcsön igénylésére is.

A lakástakarék szerződés megszüntetése felmondással

48 hónap előtti megszüntetés esetén:

 • a Lakástakarék Prémium összege ebben az esetben nem jár


48 és 96 hónap közötti megszüntetés esetén:

 • lakáscélú felhasználás esetén és
 • 48 hónapos megtakarítási idő után 10% Lakástakarék Prémium jár
 • 8 éves szerződés esetén a 96. hónap előtti felmondás esetén, csak 10% Lakástakarék Prémium kerülhet kifizetésre


96 hónap utáni megszüntetés esetén:

 • lakáscélú felhasználás esetén és
 • 8 éves szerződés esetén a 96. hónap utáni megszüntetés esetén jár a 30% Lakástakarék Prémium

Amennyiben felmondással szüntetem meg a lakástakarék szerződést figyelembe kell vennem, hogy a 30% Lakástakarék Prémiumra, akkor vagyok jogosult, ha 8 éves szerződést kötöttem és a szerződés megszüntetését felmondással a 97. hónapban kezdeményeztem és lakáscélra használom fel a megtakarítási összeget.

Felmondással történő megszüntetés esetén viszont nem vagyok jogosult a Szerződéses összegben foglalt lakáskölcsön igénylésére.

A lakáscél igazolása

A Lakástakarék Prémium jóváírásához a lakáscél igazolást is teljesíteni kell kifizetéskor, amely során nincs is szükség egyébre, mint:

 • egy Tulajdoni lapra, amely ingatlan a szerződő/kedvezményezett vagy az ő közeli hozzátartozójuk tulajdonában van vagy kerül, és
 • egy nyilatkozatra, mely formanyomtatványon a megjelölt ingatlanról, a lakáscélra felhasználó személyről (jelenlegi vagy leendő ingatlan tulajdonos), és a lakáscél típusáról (vásárlás, felújítás, korszerűsítés, építés, bővítés, hitelkiváltás) is nyilatkozunk.

A lakáscél típusától függő egyéb dokumentumokra vonatkozó rendelkezéseket az 2023. március 1-től kötött lakáselőtakarékossági szerződésekre vonatkozó Üzletszabályzat tartalmazza

Utólagos lakáscéligazolás nincs, semmilyen egyéb dokumentum bemutatása nem szükséges. A kifizetést követően nincs más teendő.

További információra van szükségem

A tájékoztatás nem teljes körű. (A fentiek a 2023.03.01-től megkötött állami támogatással nem rendelkező, PRÉMIUM termékcsalád lakástakarék szerződéseire vonatkoznak.) Ha bővebb tájékoztatásra van szüksége, a szerződéskötéssel kapcsolatban, vagy bármely kérdés esetében, forduljon bizalommal a +36-1-366-6888 számon elérhető ügyfélszolgálatunkhoz, vagy kérjen visszahívást.

Amennyiben a fenti ajánlat felkeltette az érdeklődését, kérjük foglaljon időpontot az OTP Bank fiókok egyikébe a szerződéskötéshez:

Időpontot foglalok