Még nem tudom, mire szeretném felhasználni

MEGTAKARÍTÁS FELHASZNÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI

A megtakarítás havi betét fizetésének lejártát követően Önnek lehetősége nyílt, hogy rendelkezzen lakáscélú megtakarításának felhasználásáról.

 

Mi az a lakáscél?

A lakástakarék megtakarítás, a nevéből adódóan is egy olyan megtakarítási forma, amellyel a lakáscéljainkat valósíthatjuk meg.

Lakáscélok lehetnek:

 • Felújítás, korszerűsítés
 • Lakás vagy ház vásárlás, csere, lakásbérleti vagy lakáshasználati jog vásárlása
 • Lakáscélú hitel, pénzügyi lízing elő- végtörlesztése, hitelkiváltása
 • Építkezés, bővítés
 • Nemzeti Otthonteremtési Közösségbe (NOK) történő tagi befizetés
 

Miért kell lakáscélt választani?
A lakástakarék megtakarítás Szerződéses összege (a 2018.10.16-ig kötött szerződések esetén) az alábbi 3 részből áll:


 

Például, ha 2018.10.16-én Start 10 U termékre szerződtünk, melynek 7.500.000 Ft a szerződéses összege:

 • akkor havonta 20.150 Ft betétet fizetünk (150 Ft havi számlavezetési díjjal együtt) 120 hónapig,
 • a betétbefizetésekre, a megtakarítási évet követően, a példa szerinti évi 72.000 Ft állami támogatás kerül jóváírásra
 • valamint a betétekre és az állami támogatásra is a szerződés szerinti kamat kerül jóváírásra.

 

A Start 10 U termék esetén a 7.500.000 Ft Szerződéses összeg megbontása:

BETÉTBEFIZETÉSEK ÉS KAMATOK várható összege 2.412.464 Ft
ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK ÉS KAMATOK várható összege 723.321 Ft
LAKÁSKÖLCSÖN várható összege 4.364.215 Ft

 

Lakáscél jelölése esetén kifizethető (példánk szerint):

 • a 2.412.464 Ft (BETÉTBEFIZETÉSEK ÉS KAMATOK) összege,
 • a 723.321 Ft (ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK ÉS KAMATOK) összege,
 • illetve lehetőségem van (nem kötelező) a 4.364.215 Ft (LAKÁSKÖLCSÖN) hitelösszeget igényelni is, azzal a kamattal, törlesztőrészlettel és futamidővel, amelyre a Start 10 U termék megkötésekor leszerződtem (amennyiben megfelelek a hitel igénylési feltételeknek, lásd a Terméktájékoztatót.


Lakáscél nélkül kifizethető (példánk szerint):

 • a 2.412.464 Ft (BETÉTBEFIZETÉSEK ÉS KAMATOK) összege

A lakáscélú megtakarításunkat tehát abban az esetben vehetjük fel állami támogatással együtt, ha lakáscélra fordítjuk az összeget (lakáskölcsön igénylése nélkül is).

A lakáscélokról bővebben a Tudom, mire szeretném felhasználni! Kérem, a megtakarításom kifizetését! oldalunkon tájékozódhat.

 

Lakáscél nélkül felvehető a betét?

Igen, felvehető. Amennyiben biztosan Ön és családja sem rendelkezik ingatlannal (és a jövőben sem fog), amelyre valamely lakáscél fordítható lenne, természetesen az Ön által gyűjtött betétekre és annak kamataira jogosult.

A lakástakarék szerződés szerződőjének és kedvezményezettjének (ha van), a közeli hozzátartozójuk tulajdonában lévő ingatlanon is meg lehet valósítani valamely lakáscélt. Hogy mikor ki lehet, nézze meg a tájékoztatónkban!

Érdemes a családi körben egyeztetni a lehetőségekről, mert például egy felújítás mindenkinek jól jöhet, itt talál néhány példát is a felhasználásról.

Ha mégis, úgy dönt, hogy csak a betétet és kamatai kifizetését kéri (ami bármire felhasználható), a lakástakarék szerződés Szerződőjeként nincs más teendője, mint elfogadni a kiutalást és nem lakáscélra kérni az összeg kifizetését, személyesen bármely OTP Bank fiókban, vagy a régi OTPdirekt internetbankban.

 

Lakáscélra használnám, de még nem tudom hogyan

Amennyiben jelenleg nincs lehetősége, lakáscélra használni a megtakarítását, akkor dönthet úgy, hogy nem fogadja el a kiutalást, vagy nem nyilatkozik erről.

A szerződése továbbra is hatályban marad. Havi betétet már nem szükséges fizetni, mivel a szerződése lejárt, így a lejáratot követő betétbefizetésekre állami támogatás sem jár, viszont a 150 Ft havi számlavezetési díj beszedésre kerül a szerződés megszüntetéséig.

Amikor már lesz lakáscélja, nincs más feladata, mint újra kérnie kell a kiutalást, amelynek részleteiről Kérem a kiutalást! oldalunkon, illetve a lakáscélokról a Tudom, mire szeretném felhasználni! Kérem, a megtakarításom kifizetését! oldalunkon tájékozódhat.

 

Mit kell tudnom a felhasználásról?

Lakáscélra használom fel

Lakáscélú felhasználás esetén állami támogatással együtt kerül kifizetésre a megtakarítási összeg.

A teljes kifizetett összeg felhasználását utólagosan igazolni szükséges. Az igazolás dokumentumok benyújtásával lehetséges a választott lakáscéltól függően.

Hogy mikor, meddig és milyen dokumentummal szükséges igazolni?

Az igazolási dokumentumokat és határidőket megtalálja az egyes lakáscéloknál a Tudom, mire szeretném felhasználni! Kérem, a megtakarításom kifizetését! aloldalakon, vagy részletesen a Dokumentumlista a megtakarítás kifizetéséhez (magánszemély) nyomtatványon.

Mi történik, ha nem igazolok?

Ha az egész összeg, vagy annak egy része nem kerül dokumentumokkal igazolásra, akkor az állami támogatás arányos részét vissza kell fizetni.

(Például, ha az egész kifizetett összeget nem igazolom, akkor a teljes állami támogatás és kamatait vissza kell fizetnem, természetesen a betétet és annak kamatait nem. Ha a kifizetett összeg felét nem igazolom, akkor csak az állami támogatás és kamatai felét kell visszafizetnem.)

Nem lakáscélra használom fel

Ha nem választottunk lakáscélt, és csak a betét és annak kamatai kerültek kifizetésre, akkor nincs igazolás (hiszen az állami támogatást nem vettük igénybe.) Sem az összeg kifizetése előtt, sem utána nem szükséges dokumentumokat benyújtani az összeg felhasználásáról.

 

Nincs lakáscélom

Amennyiben nincs és nem is lesz lakáscélja, sem Ön és családja nem rendelkezik ingatlannal, amelyre fel tudnánk használni a megtakarítást, felvehető a betét és annak kamatai, ebben az esetben a megtakarítás állami támogatás nélkül kerül kifizetésre.

Lásd még Lakáscél nélkül felvehető a betét? és a Mit kell tudnom a felhasználásról? pontunkat.

 

Csak a betét és a kamatok kifizetését kérem, nincs lakáscélom

Amennyiben Ön a lakástakarék szerződés Szerződője, nincs más teendője, mint elfogadni a kiutalást, és nem lakáscélra kérni a kifizetést. A kifizetett összeg bármire használható, igazolási kötelezettség nélkül. (Pl.: autóra, ruhákra, élelmiszerre stb.)

Lásd még Lakáscél nélkül felvehető a betét? és a Mit kell tudnom a felhasználásról? pontunkat.

További információra van szükségem

A tájékoztatás nem teljes körű. (A fentiek a 2018.10.16-ig megkötött állami támogatással rendelkező lakástakarék szerződésekre vonatkoznak.) Ha bővebb tájékoztatásra van szüksége, a nyilatkozatok kitöltésével kapcsolatban, vagy a felhasználásra választott ingatlan, illetve személy, vagy bármely kérdés esetében, forduljon bizalommal a +36-1-366-6900 számon elérhető ügyfélszolgálatunkhoz, vagy kérjen visszahívást.