Finanszírozási stratégia

Háttér

Az OTP Csoport finanszírozásában hagyományosan jelentős az ügyfélbetét bázis szerepe, elsősorban a magyarországi és bulgáriai betéti piacokon elért erős pozíciók eredményeként.

A gazdasági-pénzügyi válság következtében lényegesen felértékelődött a biztonságos likviditás fontossága, emiatt a Bankcsoport különösen nagy hangsúlyt helyezett a stabil ügyfélbetét-állomány megtartására. Az árfolyamszűrt teljesítő hitelállomány (Stage 1 + Stage 2) éves összehasonlításban 15%-kal nőtt 2022 2Q-ban, miközben a betétállomány 17%-kal nőtt.

Mindezen tényezők együttes hatásaként a Csoport nettó hitel/betét mutatója 76,0%-ra változott, ami éves alapon árfolyamkorrigáltan 1,1%-pontos csökkenést jelent. A Bankcsoport stabil tőkehelyzettel rendelkezik, az elsődleges alapvető tőkemutatója (CET1) 16,4% volt 2022 2Q végén.

Alkalmazott finanszírozási instrumentumok

Az OTP Csoport a pénz- és tőkepiaci források széles körét használja a magyarországi, illetve külföldi ügyfélhitelei finanszírozására. A Csoport az OTP Bankon, illetve az OTP Jelzálogbankon keresztül főként a hazai tőkepiac aktív szereplője, lejárat-, devizanem- és szerkezet szerint egyaránt változatos instrumentumokat kibocsátva. Az OTP Bank a 2020 májusában felállított és 2021 májusában frissített EMTN kötvényprogramja által rugalmas hozzáféréssel rendelkezik a nemzetközi kötvénypiacokhoz is.

Az OTP Bank 2019 júliusában sikeresen tért vissza a nemzetközi tőkepiacokra, egy 500 millió eurós járulékos tőkeelem (Tier 2) kötvénnyel. 2006 után most került sor először járulékos tőkeelem kibocsátására, melynek célja a tőkeszerkezet optimalizálása volt. A kibocsátott instrumentum az európai tőkekövetelmény-rendeletnek, illetve irányelvnek (CRR/CRD IV) megfelelő járulékos tőkelem, egyben MREL-képes, vagyis hitelezői feltőkésítésbe bevonható forrás.

Az OTP Bank az ESG stratégiájával összhangban 2022 júliusában 400 millió euró össznévértékű „Zöld” rendes fedezetlen követelésnek minősülő (Senior Preferred) kötvényeket bocsátott ki. A 3 év múlva lejáró, két év után visszahívható kötvények sikeres kibocsátása egyértelmű megerősítése annak, hogy a nemzetközi piacok támogatják az OTP Csoport ESG törekvéseit.

A tőkepiaci instrumentumokon túl időről-időre szindikált és bilaterális hitel-megállapodások is színesítik az alkalmazott finanszírozási instrumentumok körét.

Főbb mérlegtételek (milliárd forintban)

 2022 2Q2021 2Q
Hitelintézetekkel szembeni kötelezettségek1 701 1 639
Ügyfélbetétek23 552 18 259
Kibocsátott értékpapírok 405 497
Egyéb kötelezettségek 1 693 1 192
Alárendelt és járulékos kölcsöntőke302 267
Saját tőke3 168 2 697
FORRÁSOK30 822 24 551

Finanszírozási szerkezet

Utolsó frissítés: 2022.08.11.

 

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az informacio@otpbank.hu e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.