Finanszírozási stratégia

Háttér

Az OTP Csoport finanszírozásában hagyományosan jelentős az ügyfélbetét bázis szerepe, elsősorban a magyarországi és bulgáriai betéti piacokon elért erős pozíciók eredményeként.

A gazdasági-pénzügyi válság következtében lényegesen felértékelődött a biztonságos likviditás fontossága, emiatt a Bankcsoport különösen nagy hangsúlyt helyezett a stabil ügyfélbetét-állomány megtartására. A közelmúltban végrehajtott bankakvizíciók és az erős organikus hitelállomány-növekedés következtében az árfolyamszűrt teljesítő hitelállomány (Stage 1 + Stage 2) éves összehasonlításban 48%-kal nőtt 2019 4Q-ban, miközben a betétállomány 34%-kal nőtt.

Mindezen tényezők együttes hatásaként a Csoport nettó hitel/(betét+lakossági kötvény) mutatója 79,0%-ra változott, ami éves alapon árfolyamkorrigáltan 7,4%-pontos növekedést jelent. A Bank a hazai tőkepiacon folytatta a lakossági kötvények értékesítését. A Bankcsoport stabil tőkehelyzettel rendelkezik, az elsődleges alapvető tőkemutatója (CET1) a féléves nettó eredmény beszámításával, valamint a szabályozás szerint meghatározott osztalék levonásával 13,9% volt 2019 4Q végén.


Alkalmazott finanszírozási instrumentumok

2019 4Q végén év/év összevetésben minden főbb hitel-szegmensben növekvő csoport szintű teljesítő állományok voltak jellemzőek, az OTP Csoport a pénz- és tőkepiaci források széles körét használja a magyarországi, illetve külföldi ügyfélhitelei finanszírozására. A Csoport az OTP Bankon, illetve az OTP Jelzálogbankon keresztül főként a hazai tőkepiac aktív szereplője, lejárat-, devizanem- és szerkezet szerint egyaránt változatos instrumentumokat kibocsátva.

Az OTP Bank 2019 júliusában sikeresen tért vissza a nemzetközi tőkepiacokra, egy 500 millió eurós járulékos tőkeelem (Tier 2) kötvénnyel. 2006 után most került sor először járulékos tőkeelem kibocsátására, melynek célja a tőkeszerkezet optimalizálása volt. A kibocsátott instrumentum az európai tőkekövetelmény-rendeletnek, illetve irányelvnek (CRR/CRD IV) megfelelő járulékos tőkelem, egyben MREL-képes, vagyis hitelezői feltőkésítésbe bevonható forrás.

A hazai kötvénypiacon a bank rendszeres lakossági kötvényaukciókkal van jelen, sikeres alternatív befektetési formát biztosítva a lakossági kisbetétesek számára.

A tőkepiaci instrumentumokon túl időről-időre szindikált és bilaterális hitel-megállapodások is színesítik az alkalmazott finanszírozási instrumentumok körét.


Főbb mérlegtételek (milliárd forintban)

 2019 4Q2018 4Q
Hitelintézetekkel szembeni kötelezettségek846393
Ügyfélbetétek15 50811 274
Kibocsátott értékpapírok393418
Egyéb kötelezettségek833598
Alárendelt és járulékos kölcsöntőke25081
Saját tőke2 2911 827
FORRÁSOK20 12214 590

Finanszírozási szerkezet

Utolsó frissítés: 2020.03.06.

 

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az informacio@otpbank.hu e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.