Finanszírozási stratégia

Háttér

Az OTP Csoport finanszírozásában hagyományosan jelentős az ügyfélbetét bázis szerepe, elsősorban a magyarországi és bulgáriai betéti piacokon elért erős pozíciók eredményeként.

A gazdasági-pénzügyi válság következtében lényegesen felértékelődött a biztonságos likviditás fontossága, emiatt a Bankcsoport különösen nagy hangsúlyt helyezett a stabil ügyfélbetét-állomány megtartására. Az árfolyamszűrt teljesítő hitelállomány éves összehasonlításban 15%-kal nőtt 2018 4Q-ban, miközben a betétállomány 8%-kal nőtt.

Mindezen tényezők együttes hatásaként a Csoport nettó hitel/(betét+lakossági kötvény) mutatója 71,5%-ra változott, ami éves alapon árfolyamkorrigáltan 3,2%-pontos növekedést jelent. A Bank a hazai tőkepiacon folytatta a lakossági kötvények értékesítését. A Bankcsoport stabil tőkehelyzettel rendelkezik, az elsődleges alapvető tőkemutatója (CET1) az éves nettó eredmény beszámításával, valamint a 2018-as eredményből kifizetésre javasolt osztalék levonásával 16,5% volt 2018 4Q végén.


Alkalmazott finanszírozási instrumentumok

2018 4Q végén év/év összevetésben minden főbb hitel-szegmensben növekvő csoport szintű teljesítő állományok voltak jellemzőek, az OTP Csoport a pénz- és tőkepiaci források széles körét használja a magyarországi, illetve külföldi ügyfélhitelei finanszírozására. A Csoport az OTP Bankon, illetve az OTP Jelzálogbankon keresztül főként a hazai tőkepiac aktív szereplője, lejárat-, devizanem- és szerkezet szerint egyaránt változatos instrumentumokat kibocsátva.

A bank a 2006. szeptember és 2008. május közötti időszakban több kötvénykibocsátással – senior, alárendelt és járulékos kölcsöntőke – is megjelent a nemzetközi tőkepiacon. 2005-2006 során a külföldi akvizíciók tőkeigényét a járulékos és alárendelt kölcsöntőke bevonása biztosította, így nem volt szükség a tőkemegfelelés szinten tartásához részvénykibocsátásra, amely hígította volna meglévő részvényeseink pozícióját.

2006 októberében a bank a saját tulajdonában lévő 14,5 millió darab OTP részvényt értékesítette az Opus Securities S. A. nevű projekttársaságnak, amely a részvények fedezetével átváltható kötvényeket bocsátott ki összesen 514 millió euró névértékben.

A hazai kötvénypiacon a bank rendszeres lakossági kötvényaukciókkal van jelen, sikeres alternatív befektetési formát biztosítva a lakossági kisbetétesek számára.

A tőkepiaci instrumentumokon túl időről-időre szindikált és bilaterális hitel-megállapodások is színesítik az alkalmazott finanszírozási instrumentumok körét.


Főbb mérlegtételek (milliárd forintban)

 2018 4Q2017 4Q
Hitelintézetekkel szembeni kötelezettségek393472
Ügyfélbetétek11 27410 219
Kibocsátott értékpapírok418250
Egyéb kötelezettségek598533
Alárendelt és járulékos kölcsöntőke8176
Saját tőke1 8271 640
FORRÁSOK14 59013 190

Finanszírozási szerkezet

Utolsó frissítés: 2019.03.01.

 

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az informacio@otpbank.hu e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.