Fenntarthatóság

Hitelfelvétel előtt gondoljon a környezetére!

A jelzáloghitelezéssel kapcsolatos fenntarthatósági szempontok

A klímaváltozás korunk egyik legsúlyosabb kihívása, amennyiben a folyamatot nem sikerül időben korlátok közé szorítani, annak hatásai a jelenleginél is sokkal erőteljesebben érzékelhetőek és egyre súlyosabbak lehetnek. A környezet állapotának romlásában és az átlaghőmérséklet emelkedésében meghatározó szerepe van az emberi tevékenységgel összefüggésben a levegőbe kerülő üvegházhatású gázoknak. A témával foglalkozó szakemberek szerint tudatos és összehangolt cselekvéssel a folyamat lassítható és az éghajlat átalakulásának mértéke és a mindennapi életre gyakorolt hatása csökkenthető.

Az ingatlanállomány szerepe a klímaváltozásban

Az Európai Bizottság 2020-ban közzétett adatai szerint az Unió teljes energiafogyasztásának 40%-áért az elöregedett, korszerűtlen ingatlanállomány felelős. Földrajzi és történelmi okok eredményeként a magyarországi lakóépületek energiahatékonysága szintén kedvezőtlen mutatókkal rendelkezik. A megújulásra váró lakásállomány tetemes, a hazai lakóingatlanok közel 80%-a 1990 előtt épült.

A hitelintézetek szerepe a klímaváltozás elleni harcban

A hitelintézetek hitelezési tevékenysége kiemelt szerepet játszhat a karbonszegény és az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenállóképes gazdaságra történő átállásban. Az OTP Jelzálogbank Zrt. felismerte, hogy a jelzáloghitelezés területén az elsők között lehet változást elérni és tevékenyen hozzájárulni a hazai lakóingatlan-állomány energetikai megújulásához.

A Jelzálogbank négy olyan területet azonosított, amelyeken keresztül hozzá tud járulni a fenntartható fejlődéshez. Ezek a területek a következők:

  • zöld hitelezés,
  • zöld jelzáloglevél-kibocsátás,
  • zöld működés,
  • fenntarthatóság ügyében tett társadalmi felelősségvállalás.